, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μετρήσεις της ρύπανσης, σε όλη την Ελλάδα

Εντατικές μετρήσεις της σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης, ξεκινούν συντονισμένα, από σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΠΑ/ΘΑΛΗΣ», ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως ενημερώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Χάρης Καμπεζίδης, «οι έρευνες, διάρκειας ενός μηνός, θα είναι επισταμένες και συστηματικές. Δεν θα αφορούν μόνο τις συγκεντρώσεις, αλλά και τη χημική τους σύσταση ?εάν συσσωματώνονται με άλλους ρύπους και σχηματίζουν νέα προϊόντα».  Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την εντυπωσιακή αύξηση του νέφους αιθαλομίχλης, που παρουσιάζεται φέτος στην περιοχή της πρωτεύουσας και όχι μόνο. 

«Ειδικότερα, όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τον εγκλωβισμό των ρύπων χαμηλά στο έδαφος, η κατάσταση που δημιουργείται είναι αποπνικτική. Στις περιπτώσεις αυτές, οι συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα, ειδικά τις βραδινές ώρες, είναι 5 με 10 φορές περισσότερες από τις μετρήσεις του Δεκεμβρίου του 2010» επισημαίνει ο κ. Καμπεζίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.