, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με 15 επιπλέον ασθενοφόρα εξοπλίζεται η Κεντρική Μακεδονία

Την προμήθεια 15 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία ενέκρινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με την υπογραφή της σχετικής προκήρυξης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 1.023.000 ευρώ.
Τα 15 ασθενοφόρα είναι κλειστού τύπου «Van» και πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων. Τα οχήματα προβλέπεται να έχουν τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών και διακομιδής των πασχόντων και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφοράς και υποστήριξης δυο ασθενών. Τα ειδικά διαμορφωμένα ασθενοφόρα θα επιτρέπουν την παροχή αποτελεσματικής διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά τη διακομιδή του ασθενούς, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι εξωτερικές τους διαστάσεις να είναι οι μικρότερες δυνατές, προκειμένου να είναι ευέλικτα στις πόλεις.
Στη σχετική προκήρυξη του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται επίσης τα 15 οχήματα να έχουν πλήρη εξοπλισμό, όπως φορείο με ειδική ηλεκτρική βάση, εφεδρικό φορείο, φορείο πολυτραυματία (scoop), κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, στρώμα κενού, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, παροχές οξυγόνου (σταθερές και φορητές), συσκευή τεχνητού αερισμού (AMBU), φορητή ηλεκτρονική αναρρόφηση, πιεσόμετρο, παλμικό οξύμετρο, στηθοσκόπιο. Διαγνωστικό φωτισμό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED), ειδική βαλίτσα πρώτων βοηθειών κτλ.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ συνεχίζει να ενισχύει τις δομές υγείας και ειδικά το ΕΚΑΒ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν. Για εμάς αποτελεί χρέος η ενίσχυση των δομών και υποδομών δημόσιας υγείας και αποδεικνύουμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητά μας. Υπενθυμίζω ότι μόλις πριν από δυο μήνες χάσαμε δυο συνανθρώπους μας στη Χαλκιδική λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και μεγάλης καθυστέρησης στη διακομιδή τους στο νοσοκομείο. Ως Περιφέρεια στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας τα μεγάλα κενά στο σύστημα της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Δε μένουμε μόνο στις επισημάνσεις και τις καταγγελίες. Από τη στιγμή που μας δόθηκε η δυνατότητα μέσω του ΕΣΠΑ να ενισχύσουμε το στόλο του ΕΚΑΒ ‘τρέξαμε’ με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες και διασφαλίσαμε τα απαιτούμενα κονδύλια για την προμήθεια 15 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων που θα διαθέσουμε στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ μου έχουν τονίσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και δεν τους επιτρέπουν να είναι αποτελεσματικοί στο έργο της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης. Με απαρχαιωμένο και ελλιπή εξοπλισμό και μέσα, το ΕΚΑΒ και οι τραυματιοφορείς δεν μπορούν να προσφέρουν όσα μπορούν. Είχαμε δεσμευτεί να ενισχύσουμε με καινούργια οχήματα το ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία και η δέσμευσή μας αυτή γίνεται πράξη. Δυστυχώς, ενώ εμείς ως Περιφέρεια κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ενισχύσουμε τις δομές και υποδομές δημόσιας υγείας, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί στις δικές της υποχρεώσεις. Αρκεί να επισημάνω ότι ακόμη παραμένουν αναξιοποίητα 35 εκατομμύρια ευρώ, που έχουμε δεσμευμένα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον τομέα της Υγείας, επειδή περιμένουμε από το Υπουργείο να μας ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του και να εκδώσουμε τις προσκλήσεις για την έναρξη υλοποίησης των αναγκαίων έργων και δράσεων. Επαναλαμβάνω ότι είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές, που κάτω από συνθήκες καλής λειτουργίας του συστήματος υγείας θα είχαν σωθεί», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.