, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα μέθοδος με νανοσωματίδια για την καταπολέμήση χρόνιων παθήσεων

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα νανοτεχνολογική μέθοδο αντιμετώπισης σοβαρών αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, που βασίζεται στην τροποποίηση ενός μικροσκοπικού σωματιδίου, το οποίο, όταν εισάγεται στον οργανισμό, απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να μην επιτίθεται πια στον ασθενή.
Η πρωτοποριακή τεχνική, που αρχικά δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα, θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε διάφορες αυτοάνοσες ανθρώπινες παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 1, το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες κ.α.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», κατάφεραν να σταματήσουν την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια με την εισαγωγή ενδοφλέβιας ένεση και νανοσωματιδίων στα οποία είχαν προσαρτήσει ειδικά αντιγόνα μυελίνης. Όταν η μυελίνη καταστρέφεται, τα ηλεκτρικά σήματα δεν είναι δυνατό να μεταδοθούν σωστά μέσων των νεύρων, με μια πληθώρα συνεπειών (μούδιασμα, παράλυση, τύφλωση κ.α.)
Με την παραπάνω τεχνική, το ανοσοποιητικό σύστημα αποκατέστησε τις φυσιολογικές αντιδράσεις του και έπαψε να καταστρέφει μόνο του τα νεύρα των ζώων.Στη συνέχεια οι Αμερικανοί ερευνητές, εμπόδισαν την επανεμφάνιση της σκήρυνσης κατά πλάκας για διάστημα έως 100 ημερών, που ισοδυναμεί με αρκετά χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου ασθενούς.
Έτσι, στο μέλλον, αντί να παίρνουν κάποιο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που θα καταστέλλει όλο το ανοσοποιητικό σύστημα (πράγμα που έχει γενικότερες παρενέργειες, όπως μεγαλύτερη πιθανότητα για λοιμώξεις και καρκίνο), οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν τη θεραπεία με νανοσωματίδια, τα οποία επιλεκτικά θα «φρενάρουν» εκείνο το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται για την πρόκληση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Για «σημαντικό επίτευγμα» έκανε λόγο ο Μίλερ και επεσήμανε ότι «η ομορφιά της νέας τεχνικής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές αυτοάνοσες παθήσεις. Απλώς αρκεί να αλλάξουμε το αντιγόνο που συνδέεται με τα νανοσωματίδια».
Ήδη η τεχνική δοκιμάζεται σε άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1 και το άσθμα. Ακόμα, η νέα μέθοδος θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση, ώστε να «εκπαιδευθεί» κατάλληλα το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να μην απορρίπτει το μόσχευμα, θεωρώντας το ξένο σώμα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.