, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα 24ωρη απεργία για τα διόδια στην Εγνατία Οδό

eurokinissi.gr

Με νέα 24ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό ΑΕ», αντιδρώντας στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, αλλά και στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου.
Η απεργία γίνεται κατά την ημέρα διεξαγωγής των διαγωνισμών κατασκευής των σταθμών διοδίων Καβάλας και Στρυμονικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την άμεση έναρξη υλοποίησης του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, με φορέα υλοποίησης την ομώνυμη εταιρεία.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού, Πασχάλης Τσουκαλάς, οι εργαζόμενοι επιφυλάσσονται για την περαιτέρω στάση τους και θα αναμένουν τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, ώστε εντός του φθινοπώρου να αποφασίσουν για νέες κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ έως το τέλος του χρόνου, θα γίνει ο διαγωνισμός για τα αναλογικά διόδια, προανήγγειλε μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Θάνος Βούρδας.
Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα καθώς ο κάθε οδηγός θα πληρώνει για την απόσταση που θα κάνει.
Ποινικές διώξεις για υπερκοστολογήσεις εκατομμυρίων ευρώ
Στο μεταξύ, ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων έργων της Εγνατίας Οδού άσκησε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης σε στελέχη της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Μακεδονία, οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος δύο πρώην προέδρων της Εγνατίας οδού Α.Ε. (2009 και 2014), πρώην αντιπροέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων των ίδιων περιόδων, ενός διευθύνοντος συμβούλου, γενικών διευθυντών έργων και μηχανικών που είχαν αναλάβει το έργο γενικής εποπτείας των κατασκευών στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στις σήραγγες των Γρεβενών, όπως επίσης και στελεχών της εταιρίας που ανέλαβε την κατασκευή των σηράγγων αυτών.
Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απλής κακουργηματικής απιστίας, ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου και ηθικής αυτουργίας στις πράξεις αυτές. Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος νομικού συμβούλου της Εγνατίας για απιστία δικηγόρου.
Η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζεται συνολικά στα 43,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται στα 33 εκατ. μόνο για τα τούνελ της Δυτικής Μακεδονίας.
Η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδός Α.Ε. έχει καταθέσει αγωγή διεκδικώντας το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ από συνολικά 20 στελέχη και ανώτερους υπαλλήλους της εταιρείας ως αποζημίωση για το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις.πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.