, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καθημερινά τα εγκλήματα μίσους στην ΕΕ

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν τα εγκλήματα μίσους στην ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση ευρωπαϊκής υπηρεσίας, τα εγκλήματα αυτά έχουν ως κίνητρο τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου και τα θύματά τους διστάζουν να τα καταγγείλουν επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αστυνομία.
Η έκθεση, την οποία συνέταξε η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ, καλεί τα κράτη-μέλη να ενθαρρύνουν τα θύματα και τους αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν τα εγκλήματα αυτά προκειμένου να γίνουν πιο «ορατά» και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.
Οι μετανάστες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα εγκλήματος μίσους από τους μη μετανάστες – 10% για τους πρώτους έναντι 2% για τους δεύτερους. Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο «Κάνοντας τα εγκλήματα μίσους ορατά στην ΕΕ: αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των θυμάτων», οι μετανάστες στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στη Δανία καταγγέλλουν συχνότερα τα εγκλήματα αυτά ενώ στη Φινλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία λιγότερο συχνά.
Το 18% των Ρομά και το 18% των Αφρικανών που ζουν στις χώρες νότια της Σαχάρας δήλωσαν ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν υποστεί εγκλήματα μίσους, επιθέσεις, απειλές ή σοβαρές παρενοχλήσεις οι οποίες είχαν «ρατσιστικό κίνητρο».
Οι ομάδες που πέφτουν συχνότερα θύματα κάποιου ρατσιστικού εγκλήματος μίσους είναι οι Ρομά στην Τσεχία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στη Σλοβακία, οι Σομαλοί στη Φινλανδία και στη Δανία και οι Αφρικανοί στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στη Μάλτα.
Η έκθεση τονίζει ότι για να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα μίσους απαιτείται δράση σε τρία επίπεδα: στη νομοθεσία, στην πολιτική και στην πράξη. Ετερη έκθεση της FRA, με τίτλο «Οι μειονότητες ως θύματα εγκλήματος», αναφέρει ότι ένας στους πέντε Τούρκους που ζουν στην ΕΕ υπήρξε θύμα τουλάχιστον μια φορά το τελευταίο 12μηνο. Το ποσοστό φθάνει το 33% για τους Αφρικανούς από χώρες υπό την Σαχάρα, 32% για τους Ρομά, 26% για τους Βορειοαφρικανούς, 24% για τους Ανατολικοευρωπαίους και 17% για τους ρωσικής καταγωγής.
Πηγή : tovima.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.