, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Περίπου 14 δισ. μας κοστίζει η γραφειοκρατία κάθε χρόνο


Προσπάθεια ώστε να μειωθεί  η γραφειοκρατία σε 13 τομείς στην Ελλάδα  κάνουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  . Στόχος η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι το 2025 αφού το κόστος της (γραφειοκρατίας ) στην χώρα μας  ανέρχεται σε 14 δισ. ευρώ ετησίως ή το 6,8% του ΑΕΠ.
Προκειμένου να περιοριστεί το κόστος κατά 50%, δηλαδή να εξοικονομηθούν 7 δισ. ευρώ ετησίως, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρούν, σε συνεργασία με τον Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην αξιοποίηση μιας ειδικής μεθόδου που αποτιμά τα εμπόδια και τα διοικητικά βάρη ανά τομέα.  Ο στόχος είναι σε διάστημα επτά – δέκα μηνών να έχουν μειωθεί με την κατάργηση διατάξεων και διαδικασιών.
Η συνεργασία του ΟΟΣΑ με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών περιορισμών σε 13 τομείς: γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, ισολογισμοί και εταιρικό δίκαιο, ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, δημόσιες συμβάσεις, στατιστικές, φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), τηλεπικοινωνίες, τουρισμό, εργασιακό περιβάλλον και εργασιακές σχέσεις.
Αντίστοιχα, η συνεργασία του ΟΟΣΑ με το υπουργείο Ανάπτυξης θα εστιαστεί στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων σε τέσσερις τομείς: τουρισμό, επεξεργασία τροφίμων, λιανικό εμπόριο και δομικά υλικά. Σύμφωνα με την ΕΕ, μια μείωση της τάξεως 25% στα διοικητικά βάρη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι το 2025.
Πηγή : tanea.gr

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.