, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Σχέδια και για άλλους φράχτες στον Έβρο 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
 
Οχυρώνονται όσο ποτέ άλλοτε τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Η ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, αλλά και του στρατού, δίνει τη σειρά της σε μία σειρά κατασκευαστικών έργων και αγοράς εξοπλισμού, με επίκεντρο την κατασκευή του νέου φράχτη. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι μετά την έναρξη των εργασιών, ήδη έχει προταθεί στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κατασκευαστούν και άλλοι φράχτες σε άλλα σημεία της μεθορίου, όπου υπάρχει δυνατότητα. Στόχος είναι η απόλυτη στεγανοποίηση των συνόρων από κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές και όχι μόνο. «Είμαστε πολύ πιο δυνατοί απ’ ότι στις 28 Φεβρουαρίου», είπε με νόημα στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα, σημειώνοντας πως την περίοδο εκείνη είχαν κινητοποιηθεί στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις.
Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι σκηνικά όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου με την προώθηση μεγάλου αριθμού μεταναστών στα σύνορα, από την τουρκική πλευρά, μπορεί να είναι δύσκολο, όμως δεν αποκλείεται να επαναληφθεί. Στις συζητήσεις τους μιλούν για εργαλειοποίηση των μεταναστών στην αντιπαράθεσή τους με τη χώρα μας, αλλά και σε διάφορες μορφές πίεσης που επιχειρούν να ασκήσουν στην Ευρώπη. Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ίσως και με διαφορετικό τρόπο μπορεί οι μετανάστες να επιχειρηθεί πάλι να χρησιμοποιηθούν από την τουρκική ηγεσία.
Τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον Έβρο αποτελούν ένα πλέγμα δράσεων για την κορύφωση της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων. Οι μεταναστευτικές πιέσεις που ασκούνται ακόμη και σήμερα από την τουρκική πλευρά, αξιωματικοί έλεγαν ότι επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και την ανάγκη να παραμείνουν για καιρό ενισχυμένα τα σύνορα. Τονίζουν μάλιστα πως πλέον «η Ευρώπη γνωρίζει καλά το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία και δεν υπάρχουν πλέον δισταγμοί στην έγκριση των μέτρων που λαμβάνονται. Είναι γεγονός ότι σε άλλες χρονικές περιόδους, η κατασκευή ενός φράχτη θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις, όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τον Μάρτιο είχε έρθει στον Έβρο όλη η ηγεσία της Ευρώπης και είδε από κοντά τι συμβαίνει με την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Κι εμείς το ξέραμε, όμως πρώτη φορά το είδαμε να συμβαίνει τόσο απροκάλυπτα», έλεγαν αξιωματικοί της περιοχής.
 
Ο νέος φράχτης και οι… επεκτάσεις

Το έργο των 62 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί και ήδη υλοποιείται, έχει επίκεντρο την κατασκευή του δεύτερου φράχτη, που θα είναι μεγαλύτερος – προθετικά – από τον πρώτο στον βόρειο Έβρο. Συγκεκριμένα προβλέπει την κατασκευή του φράχτη στις περιοχές των Φερών σε συνολικό μήκος περίπου 27 χιλιομέτρων. Το πρόβλημα που παρατηρείται εκεί, ειδικά τους θερινούς μήνες και τις περιόδους της ανομβρίας αφορά τα εύκολα προσπελάσιμα σύνορα, καθώς αποτελούν την παλιά κοίτη του Έβρου. Ο φράχτης θα έχει ύψος 5 μέτρα και η κατασκευή του θα είναι τέτοια που δύσκολα θα παραβιάζεται. Θα στηθεί κυρίως σε δύο σημεία όπου τα ποτάμια σύνορα μεταφέρονται στην παλιά κοίτη του ποταμού Έβρου και γίνονται χερσαία.
Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του παλιού φράχτη που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα μήκους 10,5 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα πέραν της αντικατάστασης ενός τμήματος 470 μέτρων που είχε καταστραφεί λόγω των πλημμυρών, πλέον πίσω από τον παλιό φράχτη, που έχει ύψος 4 μέτρα, θα κατασκευαστεί και πρόσθετο τμήμα ύψους 5 μέτρων, για να είναι αδύνατη η πρόσβαση.
Ωστόσο η κατασκευή φραχτών κατά μήκος των συνόρων φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει εδώ. Έγκυρες πηγές έλεγαν στην Karfitsa πως τα σημερινά έργα που επέβλεψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο αποτελούν την πρώτη φάση του κατασκευαστικού προγράμματος. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει κατασκευές τμημάτων μικρών φραχτών σε άλλα σημεία των ποτάμιων ελληνοτουρκικών συνόρων, με στόχο να αποκοπεί κάθε πέρασμα που χρησιμοποιούν οι διακινητές. Το σχέδιο για το κλείσιμο αυτών των τμημάτων είχε προταθεί και την περίοδο της κρίσης του Έβρου, όταν ήδη ο στρατός είχε στήσει τεχνητά εμπόδια και μικρότερους φράχτες σε τέτοια σημεία. Όμως η πρόταση αφορά την κατασκευή έργων με μπετόν που θα αποκλείσει κάθε δίοδο.
 
Αυξημένες δυνάμεις και εξοπλισμός 

Ο φράχτης αποτελεί τη ναυαρχίδα του πλέγματος μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας που λαμβάνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Στη μεθόριο ήδη υπηρετούν επιπλέον 400 συνοριοφύλακες, καθιστώντας μόνιμη την ενίσχυση της περιοχής σε έμψυχο δυναμικό. Πέραν αυτών παραμένουν οι αστυνομικοί που κατά καιρούς μετακινούνται από άλλα σημεία της χώρας στα βόρεια σύνορα, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση η πρόσληψη επιπλέον 600 συνοριοφυλάκων για την περιφέρεια του Έβρου.
Εκτός όμως των δυνάμεων που διαρκώς αναπτύσσονται αυξητικά στον Έβρο, το «πλέγμα δράσεων» περιλαμβάνει και τη χρήση επιπλέον εξοπλισμού, εκτός των υλικών που ήδη υπάρχουν. Κορυφαίος εξοπλισμός θεωρείται το σύστημα μεγάλων καμερών που ήδη εγκαθίστανται κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων σε μεγάλους στύλους. Έχει σχεδιαστεί να καλύψουν οπτικά και τα 110 χιλιόμετρα των ποτάμιων συνόρων από το Θούριο μέχρι το Δέλτα του Έβρου. Η πρόταση για τις κάμερες είχε διατυπωθεί από το 2014, όταν ο τότε αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας και σημερινός διευθυντής περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της ΕΛ.ΑΣ. Πασχάλης Συριτούδης με ένα συνεργείο επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μελετούσαν τα σημεία στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν για να καλύπτουν σε εικόνα όλο το μήκος των συνόρων. Η εμπειρία από τις κάμερες που ήδη λειτουργούν από τις Καστανιές μέχρι το Θούριο έδειχνε πως η γνώση των κινήσεων τμημάτων από την τουρκική πλευρά είναι καθοριστική για την άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων στο ποτάμι και την αποτροπή εισόδου.
Το έργο εγκατάστασης των καμερών είχε κολλήσει στις διαδικασίες και τον τελευταίο χρόνο όλα επισπεύσθηκαν και ήδη η εταιρία που έχει αναλάβει βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. «Οι κάμερες είναι το καλύτερο μέτρο επιτήρησης. Εμείς το λέγαμε από το 2005 ότι πρέπει να τοποθετηθούν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ορεστιάδας Ηλίας Ακίδης.
Την εικόνα των καμερών θα βλέπουν αστυνομικοί που θα υπηρετούν σε τρία νέα κέντρα επιχειρήσεων που στήνονται κατά μήκος των συνόρων. Αυτή τη στιγμή η επιτήρηση σε όλο τον Έβρο συντονίζεται από το επιχειρησιακό κέντρο της Νέας Βύσσας. Έχει αποφασιστεί ότι μετά τη λειτουργία των καμερών και την ανέγερση του νέου φράχτη θα λειτουργήσουν τα επιπλέον κέντρα για να κινητοποιούνται οι δυνάμεις σε κάθε σημείο.
Εκτός από τις κάμερες ενδεικτικό της ενίσχυσης του εξοπλισμού στα σύνορα είναι οι τρεις μεγάλες συσκευές ηχοβολιστικών σημάτων που ήδη χρησιμοποιούνται, δύο στο βόρειο και μία στο νότιο τμήμα του νομού. Οι συσκευές αυτές μεταδίδουν έναν εκκωφαντικό ήχο που δεν αντέχεται από το ανθρώπινο αυτί. Ο ήχος κατευθύνεται μόνον σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχος είναι να αναγκάσει ομάδες που μετακινούνται να απομακρυνθούν. Η συσκευή είναι τοποθετημένη σε τρίποδα και οι ήχοι δεν επηρεάζουν πληθυσμούς που βρίσκονται κοντά, όμως σε διαφορετικό σημείο από αυτούς τους οποίους «στοχεύει» το μηχάνημα.
Στα σύνορα επίσης επαναδραστηριοποιούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις. Κατά μήκος του νέου φράχτη στήνονται οκτώ παρατηρητήρια με αλεξίσφαιρες κατασκευές και διορθώνονται άλλα 57 παρατηρητήρια και φυλάκια κατά μήκος των συνόρων.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.