, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την κ. Νούλαντ, ο κ. Κέρι συνεχάρη τον Ν. Αναστασιάδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Κύπρου.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε μαζί του για τη σημασία να επιστρέψουν στην προώθηση μιας διευθέτησης στο νησί, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Επίσης, η κ. Νούλαντ χαιρέτισε την απόφαση κυπριακού δικαστηρίου σε βάρος μέλους της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ στο «ενεργειακό παιχνίδι» στη Μεσόγειο, η κ. Νούλαντ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει».

«Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουμε την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», επεσήμανε προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Πηγή:naftemporiki.gr