, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από σήμερα τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς – 15.000 περισσότεροι δικαιούχοι (Βίντεο)

(EUROKINISSI)

«Σήμερα ανοίγει η διαδικασία για τα κουπόνια (voucher) για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τρέχει παράλληλα το πρόγραμμα των κουπονιών, το λεγόμενο πρόγραμμα της εναρμόνισης (ΕΣΠΑ) και δεύτερον, την ένταξη των γυναικών που δουλεύουν στο δημόσιο, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, να μπορούν να παίρνουν κουπόνια. Πλέον, έχουμε 15.000 περισσότερους από πέρυσι δικαιούχους είτε με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια είτε δουλεύοντας οι ίδιες στο δημόσιο», δήλωσε στην ΕΡΤ η Δόμνα Μιχαηλίδου.
“Τώρα δεν κάνουμε καμία διάκριση. Όπου και να δουλεύεις, με τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτουμε -που είναι υψηλότερα από παλαιότερα- μπορείς να λαμβάνεις τα κουπόνια”, είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι “πέρυσι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν μετά την καραντίνα ενώ φέτος ήταν οι τελευταίοι που άνοιξαν. Όπως μας είπαν οι λοιμωξιολόγοι, είχαν δίκιο καθώς στο πρώτο κύμα της πανδημίας η μετάλλαξη δεν έπιανε τα παιδιά. Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας πιάνει τα παιδιά και τα βρέφη και τα νήπια, μη μπορώντας να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας να μην μπορούν να προστατευτούν”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά οι παιδικοί σταθμοί, είπε: “Στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη, θα μιλήσουμε με τους λοιμωξιολόγους να δούμε που είμαστε τι θα ισχύσει”.
Σχολιάζοντας, μάλιστα, το εάν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς η κ. Μιχαηλίδου είπε να μη βιαζόμαστε. “Δεν χωράει κανένας διχασμός πάνω στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Αν υπάρχει διχασμός είναι ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο”.
Αναφερόμενη, τέλος, στο θέμα των παιδικών κατασκηνώσεων η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε: “Αλλάξαμε πάλι τα πρωτόκολλα. Πρέπει, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να γίνονται rapid τεστ. Όσον αφορά τους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αυτό που ισχύει είναι δύο φορές την εβδομάδα. Ένα άλλο πράγμα που αλλάξαμε είναι ότι δεν επιτρέπουμε τις επισκέψεις στις κατασκηνώσεις. Λειτουργούν πλέον ως κλειστή κοινότητα”.

Τι είπε η Δ. Μιχαηλίδου για τους εμβολιασμούς σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων

“Μόνο το 43% στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί και μόνο το 65% στις ιδιωτικές”, δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάνοντας λόγο για χαμηλά ποσοστά που δικαιολογούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην ασφάλεια του εμβολίου σχολίασε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες αυξημένης φροντίδας.
“Πηγαίνουμε πάντα βάσει προτεραιότητας. Με τον τρόπο αυτό ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τους ωφελούμενους και τους δικαστικούς συμπαραστάτες. Αυτοί είναι πιο ευάλωτοι. Δείτε τι έγινε σε ένα ιδιωτικό γηροκομείο, στο Βόλο, όπου το 65% των εργαζομένων αρνούνται να εμβολιαστούν. Αυτό μας έδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι, σήμερα”.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “αυτό που ξέρουμε είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί, μπορείς να νοσήσει. Ξέρουμε ότι το 99% των ανθρώπων που είναι στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι και επίσης ξέρουμε ότι, εδώ και έξι μήνες έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε χωρίς υποχρεωτικό εμβολιασμό στις γιαγιάδες και παππούδες”.
Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που να λέει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστείς αν έχεις κάποια υποκείμενη νόσο. “Αν κάποιος έχει ιστορικό θρομβώσεων, καθίσταται σε γκρουπ υψηλού κινδύνου. Ομοίως, και αυτοί που έχουν αντιδράσει στην πρώτη δόση. Για αυτές τις δύο ομάδες θα υπάρχει μια επιτροπή που θα εξετάζει την περίπτωσή τους και το κράτος και ο εργοδότης θα καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί”.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, “σκοπός μας είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι και όχι να αδειάσουν από εργαζομένους τα γηροκομεία. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος, στις 16 Αυγούστου, να δει αν ο υπάλληλος έχει εμβολιαστεί”.
Όσον αφορά στο δημόσιο, έχει γίνει μια fast track διαδικασία για να αυξήσουμε το προσωπικό των δομών μας.
Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.