fbpx

, Παρασκευή
07 Φεβρουαρίου 2025

search icon search icon

«Δεν δουλεύουμε άψυχα με… αριθμούς»

Kokkoris

Κύριε Γενικέ, πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Διεθνών Οργανισμών;

Η απόσταση που μας χωρίζει  είναι μικρή. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά  ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η διαπραγμάτευση είναι σκληρή. Η χώρα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, εμείς θέλουμε να είμαστε μέσα στα συμφωνηθέντα, όμως από κει και πέρα όπως γνωρίζετε κι εσείς πάρα πολύ καλά, ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός επαναλαμβάνουν ότι δεν θα έχουμε άλλες μειώσεις συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δρομολογούμε δράσεις από τις οποίες αναμένουμε έ-σοδα.

Είναι ρεαλιστικός στόχος για τα 700 εκατ. που εσείς θα αναζητήσετε για να καλύψετε μέρος του δημοσιονομικού κενού;

Είναι ρεαλιστικός ο στόχος και αναλυτικά το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει: Διασταύρωση δηλωθέντων – καταβληθέντων εισφορών (300 εκατ.), συμψηφισμός επιδοτήσεων (100 εκατ.), αντιμετώπιση φοροδιαφυγής συνταξιούχων (80 εκατ.), είσπραξη εισφορών στα επικουρικά μέσω Α.Π.Δ (50 εκατ.), αλλαγή διαδικασίας είσπραξης ΤΑΠΙΤ (50εκατ.), λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών  (50 εκατ.), διασταύρωση εργαζομένων μέ-σω ΕΡΓΑΝΗ και Α.Π.Δ (50 εκατ.) και τέλος έλεγχο προνοιακών επιδομάτων(24 εκατ.).

Έγινε πολύς λόγος για το εφάπαξ. Τί θα ισχύσει τελικά και πώς θα υπολογίζεται;

Να κάνουμε μία επισήμανση, σχετικά με το εφάπαξ και τις επικουρικές. Όπως ξέρετε η δέσμευση της χώρας είναι τα επικουρικά και τα ταμεία πρόνοιας να μην εμφανίζουν ελλείμματα από 1.1.2014. Αυτό σημαίνει τι; Πρέπει να έχουν για να δώσουν. Οι λανθασμένες πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια  είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε το 2013 να μην έχει χρήματα το Ταμείο του Εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων και το 1.138.000.000 ευρώ που πήραμε από τα ποσά, που πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκε για να καλύψουμε 40.000 δημοσίους υπαλλήλους, στα εφάπαξ αυτών των υπαλλήλων. Τώρα, πρέπει να υπάρχει αυτός ο τύπος ο οποίος λέει τι; Για την αποφυγή περαιτέρω ελλειμμάτων θα πρέπει κάθε χρόνο όσοι καθίστανται δικαιούχοι, να μοιράζονται το σύνολο των εισπραχθεισών εισφορών του αντίστοιχου έτους και το τμήμα της περιουσίας που αναλογεί στους εξερχόμενους για το συγκεκριμένο έτος. Η τήρηση ατομικών λογαριασμών για κάθε ασφαλισμένο, ώστε ο κάθε δικαιούχος να λαμβάνει εφάπαξ ανάλογο των εισφορών του και των ετών ασφάλισής του θα ισχύσει από 1/1/2014.

Στο διάστημα της θητείας σας στη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων πια στιγμή θεωρείται ξεχωριστή;

Με βεβαιότητα θα πω ότι ήταν η στιγμή που η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, παρέδωσε στον υπουργό την σχετική απόφαση της εφάπαξ εκτίμησης 43 μόνιμων αναπηριών. Μέσα από αυτή την απόφαση άτομα με Αναπηρία με απώλειες μελών, τυφλοί (πραγματικοί), νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και άλλοι πολλοί, αφήνουν πίσω την ταλαιπωρία τους με τις συνεχείς διαδικασίες επανελέγχου. Είμαστε ανοιχτοί για την εύρεση και άλλων τρόπων μείωσης της ταλαιπωρίας τους με την υιοθέτηση μόνιμων τρόπων αξιολόγησης τους που να βασίζονται στους κανόνες δικαίου και υιοθετούμε τις βέλτιστες πρακτικές που ανταποκρίνονται στο Δημόσιο αίσθημα. Δεν δουλεύουμε με άψυχα νούμερα οδηγός μας είναι οι συνάνθρωποι μας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.