Εκλογές Γερμανία: Μεγάλη η νύχτα οριακό προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες- 26% Σολτς (SPD) – 24% Λάσετ (CDU/CSU)

Σολτς: Πολλοί θέλουν αλλαγή στη Γερμανία – Λάσετ: Μ’ αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι  

Ισοπαλία έδειξαν τα πρώτα exit polls στις γερμανικές εκλογές ανάμεσα στα δυο ισχυρά κόμματα το CDU/CSU του Άρμιν Λάσετ και το SPD του Όλαφ Σολτς με 25%.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%. Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Νωρίτερα σύμφωνα με πρόγνωση του ZDF, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης. 

Με βάση αυτά τα ποσοστά η εκτίμηση για την κατανομή των εδρών όπως μετέδωσε η DW, είναι: το CDU/CSU έχει 200 έδρες, το SPD 197 έδρες, οι Πράσινοι 119 έδρες, το FDP 87 έδρες, το AfD 87 έδρες επίσης, ενώ το αριστερό κόμμα παίρνει 39 έδρες.

Λάσετ: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα

O υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άρμιν Λάσετ, μετά τα exit poll, προέβλεψε ότι η νύχτα αναμένεται μακρά και πως το κόμμα του διατηρεί ακόμη πιθανότητες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ.

«Ήταν σαφές σε μας ότι θα είναι μια ανοικτή, σκληρή, αμφίρροπη εκλογική μάχη κι έτσι αποδείχθηκε», τόνισε ευχαριστώντας την Άνγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στην προεκλογική του καμπάνια. «Η αποψινή εκλογική βραδιά δεν έχει προηγούμενο. Θα είναι μακρά, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: με το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», είπε ενώ πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του καγκελαρίου και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία των CDU/CSU.

Εάν επιβεβαιωθούν και στα αποτελέσματα τα ποσοστά των Exit polls τότε η επίδοση αυτή θα συνιστά για την κεντροδεξιά παράταξη τη χειρότερη εκλογική επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Η προσοχή θα στραφεί τώρα στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις, πιθανώς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ θα ακολουθήσουν πιο επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβερνητικής συμμαχίας, που μπορεί να διαρκέσουν μήνες με την Μέρκελ να παραμένει υπηρεσιακή καγκελάριος όλο αυτό το διάστημα.

Σολτς: Οι Γερμανοί ζητούν αλλαγή

Στο στρατηγείο του SPD επικρατεί ενθουσιασμός με τους ψηφοφόρους και φίλους του κόμματος να αποθεώνουν τον Όλαφ Σολτς που στις πρώτες δηλώσεις μετά τα exit poll που δείχνουν οριακό προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Όλαφ Σολτς φάνηκε συγκρατημένος, αναφέροντας ότι περιμένει τα τελευταία αποτελέσματα αλλά «τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε». 

«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν – ότι το κόμμα τα πάει καλύτερα από ό, τι για πολύ καιρό. Πολλοί στη Γερμανία θέλουν την αλλαγή».

Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι δείχνει ότι οι ψηφοφόροι τον ήθελαν να είναι ο επόμενος καγκελάριος. Το ποσοστό που φαίνεται ότι καταγράφει το SPD είναι το δεύτερο χαμηλότερο που συγκεντρώνει μεταπολεμικά, ωστόσο υπάρχει άνοδος από τις εκλογές του 2017 που είχαν καταγράψει 21% και ιστορικό χαμηλό.

“Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.