, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Έρχονται φοροελαφρύνσεις για τα ακίνητα

akinitaΘέμα ημερών χαρακτηρίζεται η έκδοση Απόφασης από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τις κατηγορίες φορολογούμενων που μπορούν να απαλλαγούν υπό προϋποθέσεις έως και 100% από το νέο φόρο ακινήτων. Στόχος δεν είναι άλλος από την ανακούφιση των υπερφορολογημένων νοικοκυριών, που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι η «διευκόλυνση» αυτή αντικαθιστά τον κατάλογο απαλλαγών και εξαιρέσεων που ίσχυαν για ανέργους και αναπήρους όσον αφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, η εν λόγω Απόφαση θα ορίζει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για τις εξής περιπτώσεις:
έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικονομική αδυναμία και με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες παράλληλα αναμένεται να είναι στους χαμένους του ΕΝΦΙΑ καθώς οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που πλήρωναν μέχρι τώρα μόνο ΦΑΠ για αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ, όπως επίσης οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, καθώς μπαίνει φόρος και στο κτίσμα και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.
Αλλαγές έρχονται όμως και σε αυτούς που τακτοποίησαν αυθαίρετους και ημιυπαίθριους χώρους καθώς μαζί με την τακτοποίηση έρχεται και η αύξηση των φορολογούμεων τετραγωνικών. Όσοι διαθέτουν πάντως ξενοίκιαστα ακίνητα απαλλάσονται απο το Έκτακτο Τέλος ενώ φόρο θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης πιλοτής ως πάρκινγκ, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, τα οποία φορολογούνται για πρώτη φορά.
toxrima.gr