Γιάννης Βρούτσης: Δουλειά σε 100.000 ανέργους
Στη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ η καταβολή τωνσυντάξεων είναι «απολύτως εγγυημένη», προέβη ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π».
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ευνοϊκής ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις επιφυλάξεις της τρόικας, με συγκεκριμένη όμως στόχευση, καθώς θα αφορά στους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την οικονομική κρίση ενώ υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία, και όχι στους… καθ’ έξιν κακοπληρωτές.
Από το 2017 θα υπάρξει ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας διαψεύδει ότι θα υιοθετηθούν προτάσεις, ακόμη και των εκπροσώπων των δανειστών μας, σχετικά με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στη συγκέντρωση των εισφορών που θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των εισπρακτικών εταιρειών.
Αναφερόμενος στο μέτωπο της ανεργίας, ο Γιάννης Βρούτσης γνωστοποίησε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθούν σταδιακά νέα προγράμματα για την απασχόληση τουλάχιστον 100.000 ανέργων, τόσο νέων όσο και μεγαλύτερης ηλικίας.
Σχετικά με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στα εργασιακά, διαμηνύει ότι «θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα και στη βάση όσων έχουμε συμφωνήσει», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη νέα διαδικασία που προσφάτως καθορίστηκε, ούτε στο όριο των ομαδικών απολύσεων, καθώς το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε πρόσφατα κρίνεται ικανοποιητικό.
Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε «ανοιχτό και αξιόπιστο κοινωνικό διάλογο» για την συνδικαλιστική δραστηριότητα, ο οποίος –σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες– θα αγγίξει ζητήματα όπως τη διαδικασία λήψης απόφασης για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τη συνδικαλιστική άδεια.
Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες… ψηφίζουν επιτάχυνση και ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, ώστε –όπως ανέφερε χαρακτηριστικά– η ευημερία των αριθμών να διαχυθεί και στους ανθρώπους.
Κύριε υπουργέ, παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήσατε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ροή της χρηματοδότησης των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί, υπάρχουν φωνές ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού σχετικά με τα ελλείμματα και την ταμειακή ρευστότητα. Είναι εγγυημένες οι συντάξεις; Μήπως το ασφαλιστικό θα αναδειχθεί στον δημοσιονομικό… μεγάλο ασθενή, με συνέπεια να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα;
Γνωρίζετε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας είναι αναδιανεμητικό, καθολικό και με τριμερή χρηματοδότηση. Συνεπώς, κρίσιμα σημεία για την ομαλή λειτουργία του είναι τόσο η ταμειακή ισορροπία εισφορών και συντάξεων, όσο και η συνέπεια με την οποία απορροφάται η προβλεπόμενη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στη συνολική χρηματοδότηση των ετήσιων συντάξεων.
Και στα δύο πεδία είμαστε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων. Αφενός, η εισπρακτική ικανότητα του συστήματος έχει ενισχυθεί σημαντικά με τη λειτουργία του ΚΕΑΟ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το συστηματικό έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, το «σφράγισμα» όλων των διαρροών του συστήματος. Και από την άλλη, η εξέλιξη της απορρόφησης των προγραμματισμένης συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού κινείται απολύτως φυσιολογικά και εντός των ορίων που είχαμε θέσει.
Για να το επαναλάβουμε, λοιπόν, ακόμη μία φορά. Η καταβολή των συντάξεων είναι απολύτως εγγυημένη και φοβάμαι ότι οι λεγόμενες «φωνές ανησυχίας» είναι μάλλον ένας εύσχημος τρόπος να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας από τους διάφορους «ειδήμονες» της κοινωνικής ασφάλισης.
Θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στο πλαίσιο της επικείμενης ενοποίησης ταμείων και κλάδων ασφάλισης;
Για μια ακόμη φορά υποχρεώνομαι να επαναλάβω το εξής: Ούτε είναι στους σχεδιασμούς μας, ούτε πρόκειται να αλλάξουμε κάτι σε ό,τι αφορά τα χαμηλότερα όρια ηλικίας. Μπορεί να είναι αλήθεια και όλοι πλέον να το ομολογούν ότι, γενικά, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ήταν στην πραγματικότητα μια στρέβλωση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ωστόσο το όλο ζήτημα έχει ρυθμιστεί με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010.
Ρύθμιση χρεών
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην προώθηση ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία με νέους ευνοϊκούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εμφανίζονται επιφυλακτικοί;
Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συνεχείς αλλαγές ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα αποτέλεσε στο παρελθόν μια ατελέσφορη και αναποτελεσματική παρέμβαση. Νόθευε τον υγιή ανταγωνισμό και υπονόμευε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς στην πραγματικότητα υποδαύλιζε και ενθάρρυνε την ασυνέπεια.
Αυτός ο φαύλος κύκλος έπρεπε κάποτε να τελειώσει, και για αυτόν τον λόγο θεσπίστηκε η πρόσφατη ρύθμιση για τη «νέα αρχή».
Από εκεί και πέρα, το μόνο που δικαιολογεί μια ενδεχόμενη επαναξιολόγηση της ρύθμισης που ισχύει είναι οι συσσωρευμένες συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης και ύφεσης των προηγούμενων ετών, καθώς και η έγνοιά μας για όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτές και προσπαθούν εντούτοις να είναι συνεπείς και να επιχειρούν.
Μέχρι την ολοκλήρωση του ενιαίου συστήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό ιδιωτικές εταιρείες; Ποια θα είναι η πορεία των κατασχέσεων;
Πρόκειται για μια δομική αλλαγή, που έχει σκοπό όχι μόνο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών λειτουργιών της πολιτείας αλλά και τη διαμόρφωση μιας πιο υπεύθυνης αντίληψης και τρόπου οικονομικής συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς μέχρι σήμερα οι υποχρεώσεις πληρωμής εισφορών αντιμετωπίζονταν με μια «κεκτημένη χαλαρότητα» σε σχέση με τις υποχρεώσεις πληρωμής φόρων.
Πράγματι, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχουμε υιοθετήσει –και έχουμε ήδη ξεκινήσει– ένα Κοινό Σχέδιο Δράσης, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα βήματα εναρμόνισης, ώστε το 2017 να προκύψει ένα ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας. Έτσι, θα έχουμε βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες για τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως σκέψη για δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στο πεδίο της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, η δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) εξασφαλίζει ότι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, υπάρχει κράτος και λειτουργεί. Η συλλογή εισφορών και η είσπραξη των οφειλομένων έπαψαν πλέον να αποτελούν ένα ζήτημα που εναπόκειται στον «πατριωτισμό» και το φιλότιμο των οφειλετών.
Οι νέοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας καταγράφονται ως οι πλέον ευάλωτες ομάδες απέναντι στην ανεργία. Στο μέτρο που αναλογεί στο υπουργείο Εργασίας, ποιες δράσεις θα προωθηθούν άμεσα;
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, 50.000 νέοι έως 29 ετών θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μέσω του ήδη δοκιμασμένου και πετυχημένου προγράμματος «επιταγή εισόδου» (voucher). Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το σχέδιο πρόσκλησης για την υλοποίηση του πρώτου μέρους, που αφορά τους νέους 25-29 ετών, και εντός των ημερών αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος.
Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνεργοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον νέο κύκλο της κοινωφελούς εργασίας για 50.000 άτομα, που θα προκηρυχθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Ομαδικές απολύσεις
Κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σειρά θεμάτων, όπως το όριο των ομαδικών απολύσεων και ο συνδικαλιστικός νόμος, παραπέμφθηκε για τις συναντήσεις του Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν περιθώρια νέων παρεμβάσεων στα εργασιακά; Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να αντιδρά απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Εχει βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης;
Θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα και στη βάση όσων έχουμε συμφωνήσει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων δεν υπάρχουν ουσιαστικές εκκρεμότητες, καθώς η νέα διαδικασία που καθιερώσαμε –με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινωνικών εταίρων– μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αποδείχθηκε ότι λειτουργεί ικανοποιητικά, διασφαλίζοντας τόσο τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώνονται όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων.
Από την άλλη και σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, δεν νομίζω ότι θα διαφωνούσε κανείς με την ιδέα ενός ανοιχτού και αξιόπιστου κοινωνικού διαλόγου για την αξιολόγηση και αναβάθμιση του –εξαιρετικού για την εποχή του, αλλά ήδη υπερτριακονταετούς– θεσμικού πλαισίου άσκησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας και, εντέλει, για την ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσχηματική διαπραγμάτευση με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι τη λύση θα την δώσουν οι εκλογές. Πιστεύετε ότι το φθινόπωρο θα έχει… άρωμα εκλογών; Το κυβερνητικό έργο, δεδομένης της παρατεταμένης αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, έχει αποδώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να πείσει τους πολίτες;
Εκτιμώ ότι η απαίτηση των πολιτών είναι να περάσουν στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνία και στα νοικοκυριά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας των δύο τελευταίων χρόνων, ώστε το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας να έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητά τους, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες δουλειάς για όλους, να ορθοποδήσουν ξανά οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Με δυο λόγια, θέλουν επιτάχυνση και ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, ώστε η ευημερία των αριθμών να διαχυθεί και στους ανθρώπους. Είναι μια δίκαιη και αυτονόητη απαίτηση της κοινωνίας.
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi