, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Η φορολόγηση του τσίπουρου

thomas*του Θωμά Ψύρρα
Tο τσίπουρο είναι ένα προϊόν με δυναμική, ικανό να δώσει ώθηση και προοπτική στον αμπελοοινικό τομέα, ιδιαίτερα στην περιοχή Τυρνάβου που καλύπτει τουλάχιστον το 50% της παραγωγής στη Θεσσαλία.
Ο βασικός ανταγωνιστής του τσίπουρου είναι το ούζο. Το ούζο, όμως, μόνο κατ’ όνομα είναι ελληνικό, αφού τα αρωματικά και η αλκοόλη από την οποία παράγεται είναι εισαγόμενα και οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος διακινούνται από πολυεθνικές.
Ενώ λοιπόν στο θέμα της φορολόγησης το ούζο και το τσίπουρο έχουν τον μισό φόρο κατανάλωσης αλκοόλης, το μεν ούζο είναι κατοχυρωμένο με ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ το τσίπουρο μόνο με εθνική.
Πριν ενάμιση χρόνο ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος Ποτών (CEPS), κατά πάσα πιθανότητα καθοδηγούμενος από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο ούζο, έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ισχυρισμό ότι εφόσον το τσίπουρο δεν έχει κατοχυρωθεί στην ΕΕ πρέπει να διπλασιαστεί η φορολόγηση του.
Η ελληνική πολιτεία σχεδόν αδιαφόρησε. Η Ένωση Αποσταγματοποιών κατέθεσε τα σχετικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διεκδικηθεί η μισή φορολογία και για το Τσίπουρο.
Αν διπλασιαστεί ο φόρος, το τσίπουρο θα μετατραπεί σε ένα πανάκριβο ποτό (ήδη είναι είναι ακριβό μετά και τη αύξηση του φόρου κατά 114% τα τελευταία χρόνια), ενώ θα “πριμοδοτούμε” με μισή φορολογία γεωργικά προϊόντα άλλων χωρών, όπως τη Βουλγαρία από όπου προέρχεται κυρίως η αλκοόλη για το ούζο.
Η ελληνική πολιτεία -Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Χημείο του Κράτους- θα πρέπει να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε το τσίπουρο να κατοχυρωθεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μην υπάρξει κίνδυνος να καταρρεύσει η αγορά του εξαιτίας της βαριάς φορολόγησης.
*Ο κ. Ψύρρας είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στο νομό Λαρίσας

#Tags: ΔΗΜΑΡ