, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

Kαλή …χώνεψη!


αρχείο λήψης (1)Οι Έλληνες φάγαμε 740 τόνους “ντοπαρισμένο” αλογίσιο κρέας! Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με τους μοσχαρίσιους κιμάδες της Ευρώπης, οι οποίοι φαίνεται να είναι πλούσιοι σε…αλογίσιο κρέας!

Την ώρα, που ο ΕΦΕΤ, με επίσημες ανακοινώσεις του, καθησυχάζει τους καταναλωτές μιλώντας για προληπτικές ανακλήσεις και ελέγχους, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού πληροφορίες της “Ελευθεροτυπίας” αναφέρουν ότι δύο εταιρείες έφερναν κρέας αλόγου στη χώρα μας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο ΕΦΕΤ αναζητεί δύο εταιρείες, μία ΑΕ και μία ΕΠΕ, που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία. Όσο για το λόγο για τον οποίο αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εφόσον η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν συνιστά παράνομη πράξη, είναι στο πλασάρισμά του ως μοσχαρίσιου κιμά. Οι υποψίες κινήθηκαν όταν οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι δύο εταιρείες είχαν ως έδρα, η μία ένα χωράφι και η άλλη μία άσχετη πολυκατοικία.
 
Έπειτα από αίτημα του ΕΦΕΤ, η υπόθεση ερευνάται από το ΣΔΟΕ αλλά και την Εισαγγελία Αθηνών. Συγκεκριμένα, εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για εισαγωγή και διακίνηση αλογίσιου κρέατος στη χώρα μας παρήγγειλε η προϊσταμένη της Eισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.
 
Εν τω μεταξύ, οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες, όσο και τις χώρες απ΄όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα. Σύμφωνα, πάντως, με τη Eurostat έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά, ενώ στέλεχος του ΕΦΕΤ λέει: “Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος”.
 
“Το πρόβλημα δεν είναι ότι φάγαμε άλογο. Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό” αναφέρει το στέλεχος του ΕΦΕΤ, αλλά το θέμα είναι ότι το κρέας μπορεί να περιείχε την ουσία με την οποία εμβολιάζονται για την αρθρίτιδα.

taxalia