, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

"Oύτε στην άγρια Δύση τέτοιες ληστείες καταθέσεων"

otoe-Την ανάγκη ανατροπής της απόφασης του Eurogroup για τις κυπριακές καταθέσεις υπογραμμίζει η ΟΤΟΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε στην άγρια Δύση που αναβίωσαν οι καουμπόικες ταινίες των περασμένων δεκαετιών είχαν διανοηθεί τέτοιες ληστείες των καταθέσεων».

Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εγκληματική απόφαση, πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία των οικονομικών κρίσεων των κρατών.

«Πρόκειται για μια απόφαση απίστευτης πολιτικής ελαφρότητας όσων συνέπραξαν σ’ αυτήν, η οποία για να εξυπηρετηθούν πολιτικές οικονομικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες, μέσα από την ληστεία των καταθέσεων, τινάζει στον αέρα το προϊόν της Πίστης των τραπεζών, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ύπαρξής τους» προσθέτει.

Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ , «με την απόφαση αυτή επιχειρείται η εξόντωαη της Κύπρου, προκειμένου να συνεχίσουν μια αδικαιολόγητη, καταδικασμένη και αποτυχημένη πολιτική, που εφαρμόζουν στις χώρες του Νότου και να χρησιμοποιήσουν τελικά ως παράδειγμα προς αποφυγήν τη μικρή χώρα της Κύπρου».

Επίσης,τονίζει πως είναι αναγκαίο «να παρθούν αμέσως αποφάσεις και να εκδηλωθούν ενέργειες και πρωτοβουλίες σε πολιτικό, σε οικονομικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με στόχο την ανατροπή της απόφασης του Eurogroup, που υπονομεύει την Κύπρο ως χώρα και θέτει σε πρωτόγνωρους κινδύνους το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Επιπλέον «θέτει την Ελληνική κυβέρνηση και τις Ελληνικές Τράπεζες προ των ευθυνών τους, να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων των Κυπριακών τραπεζών, που λειτουργούν στην Ελλάδα, με ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα εγγυώνται σε κάθε περίπτωση τη λειτουργία αυτών των τραπεζών στη χώρα μας, στα πλαίσια διασφάλισης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα».

Πάντως, εκφράζει και πάλι τη βεβαιότητα «ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ισχυρό, μετά τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίησή του και οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας, στηρίζοντας έτσι τους καταθέτες τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες αυτές και τη σταθερότητα του συστήματος».

Η ΟΤΟΕ ζητά συναντήσεις για το θέμα αυτό με την Κυβέρνηση (Υπουργό Οικονομικών), την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να έχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις προθέσεις τους, αλλά και να τους εκφράσει τις θέσεις της.