, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Reuters: Έρχεται το τέλος της τρόικας

troikaΣκέψεις  για διάλυση της τρόικας που επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ώστε να επιτραπεί στην Αθήνα να εκτελέσει τα σχέδιά της για ενίσχυση της οικονομίας ως αντάλλαγμα για τη σταδιακή μείωση του χρέους κάνουν οι Βρυξέλλες όπως υποστηρίζει  σε αποκλειστικό δημοσίευμα το πρακτορείο   Reuters.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα οι σκέψεις αυτές είναι σε  αρχικό στάδιο, αν και όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων οι συζητήσεις αναμένονται να συνεχιστούν  καθώς τόσο η Ελλάδα, όσο και  η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να χαράξουν  τη νέα πορεία της χώρας την ώρα που πλησιάζει το τέλος του δεύτερου προγράμματος εξόδου από την κρίση στο τέλος του 2014.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τρόικας από μια ειδική taskforce από την Κομισιόν με εξαμηνιαίους ελέγχους αντί των τριμηνιαίων ελέγχων «με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας». Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευθεί σε ένα εξαετές πλάνο μεταρρυθμίσεων, η επίτευξη των οποίων θα ανταμείβεται με μείωση χρέους, υπό τη μορφή της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής.
Αναφορικά με το ΔΝΤ, το δημοσίευμα  μείωση χρέους υποστηρίζει ότι  θα μπορούσε να συνεχίσει το δικό του πρόγραμμα έως το 2016 συνεχίζοντας να ασκεί την επιρροή του στην Αθήνα.
Για την εφαρμογή του σχεδίου, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, συμπληρώνει το Reuters. Κατά πρώτον η Αθήνα θα χρειαζόταν χρήματα σε περίπτωση που για παράδειγμα αυξανόταν το κόστος στήριξης των τραπεζών. «Αν απαιτηθούν επιπλέον χρήματα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα ενέκρινε ένα νέο πακέτο» δήλωσε ο πρώτος από τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησε στο Reuters.
Να σημειωθεί ότι μετά την έξοδο Ιρλανδίας και Πορτογαλίας από τα μνημόνια, η τρόικα είναι ενεργή μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο με πολλούς ειδικούς να αναμένουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, επισημαίνεται στο  άρθρο.
Μάλιστα οι συντάκτες του ρεπορτάζ υποστηρίζουν ότι με την αλλαγή σε ένα σχήμα «μεταρρυθμίσεις για ελάφρυνση του χρέους» το οποίο θα προβλέπει μικρότερη επιτήρηση, θα μπορούσε να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να ενισχύσει τη συγκυβέρνηση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το 2015 και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε “πονοκέφαλο” για την ευρωζώνη» είναι το ενδεικτικό σχόλιο του άρθρου.