, Παρασκευή
01 Δεκεμβρίου 2023

Smart …μπαστούνι για ηλικιωμένους

Ένα «πανέξυπνο» μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, όπως να παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού τους μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν ιάπωνες ερευνητές της εταιρείας Fujitsu στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας «Mobile World Congress» στη Βαρκελώνη, που μόλις ολοκληρώθηκε.

Το λεγόμενο «μπαστούνι επόμενης γενιάς», σύμφωνα με το BBC, σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.  Παράλληλα όμως, κάνει και άλλα «θαύματα», όπως να συνδέεται στο διαδίκτυο και να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.  Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι συγγενείς του ηλικιωμένου (ή το προσωπικό ενός γηροκομείου ή άλλου ιδρύματος) μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη σε υπολογιστή.

Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το online μπαστούνι μπορεί να στείλει μέχρι και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει προκαθοριστεί. Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του.  Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Αν το μπαστούνι «αισθανθεί» κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο σχετικός ιατρικός αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου. Σύμφωνα με την Fujitsu, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, οι οποίες γερνάνε πληθυσμιακά, το μπαστούνι μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά από κάθε άτομο με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε στην ίδια έκθεση και ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ειδικά για ηλικιωμένους, το «Stylistic». Η συσκευή «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Google Android, αλλά τροποποιημένο προς το απλούστερο, ώστε να διευκολύνει τη χρήση του τηλεφώνου από άτομα τρίτης ηλικίας που ποτέ πριν δεν έχουν χρησιμοποιήσει ένα «έξυπνο» κινητό (smartphone).  Μεταξύ άλλων, το τηλέφωνο αλλάζει τη συχνότητα των ήχων του, ώστε να ακούγονται πιο εύκολα από τους ηλικιωμένους που συχνά πάσχουν από βαρηκοΐα.  Το τηλέφωνο θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη φέτος τον Ιούνιο (αρχικά στη Γαλλία), όσο για το «έξυπνο» μπαστούνι, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του στην αγορά.

Πηγή: tanea.gr