03:10, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση φέρνει…

trikommatikiΑνάμεσα σε έναν συμβιβασμό, που θα προβλέπει το πάγωμα του σχεδίου Ρουπακιώτη έναντι αλλαγών στο υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο, και την παράταση της διελκυστίνδας, που μπορεί να οδηγήσει και σε αναμέτρηση στη Βουλή, ακροβατούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η στάση του Μεγάρου Μαξίμου, που προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και οδηγεί σε μια άτυπη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να βρει την χρυσή τομή με τους κυβερνητικούς εταίρους με πρόταση για αλλαγές και προσθήκες στο υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο που θα οδηγούν και σε αυστηρότερη μεταχείριση των εγκλημάτων με χαρακτηριστικά ρατσιστικής βίας. Από το Μέγαρο Μάξιμου, ωστόσο, σπεύδουν προκαταβολικά να διαμηνύσουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν ευνοεί την προώθηση ενός αυτοτελούς αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που θα μετατρέπει, ουσιαστικά, τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας σε ιδιώνυμο αδίκημα.
 
 
Την κατεύθυνση αυτή είχε προαναγγείλει και η ΝΔ, έπειτα από σύσκεψη κεντρικών στελεχών της στη Βουλή, την Πέμπτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ – που επιμένουν στην άμεση κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου που έχει καταρτίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.    
 
Το γαλάζιο «μπλόκο» σήμανε συναγερμό σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου. Επιτελικά στελέχη των δύο κομμάτων κατηγορούν το κυβερνητικό επιτελείο για αναδίπλωση υπό τον φόβο της Χρυσής Αυγής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την τελική μάχη στη Βουλή, ακόμη κι αν δεν υπάρχει συναίνεση από τη ΝΔ.  Η προοπτική αυτή, που προαναγγέλλει μια άτυπη συμμαχία στη Βουλή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ και στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί ήδη τα ανακλαστικά της Λεωφόρου Συγγρού.

Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, γαλάζια στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι η απάντηση θα μπορούσε να έρθει μέσα από την προώθηση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που θα καταργεί σχεδόν στο σύνολό του τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» – και το οποίο θα μπορούσε να περάσει με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.   
 

Μέσα σε αυτό το «πολεμικό» σκηνικό, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Πέμπτης με τον κ. Σαμαρά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τον χειρισμό της υπόθεσης από τη ΝΔ και ζητώντας την άμεση συνάντηση των τριών αρχηγών. Σε υψηλούς τόνους συνέχισε, δε, να κινείται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο -με αφορμή τη γαλάζια σύσκεψη στη Βουλή- ξιφούλκησε κατά της ΝΔ, αναφέροντας ότι «κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές». 
Παράλληλα, ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, Δημήτρης Καρύδης, έκανε λόγο για «ανευθυνότητα και αυτογελοιοποίηση της ΝΔ», της καταλόγισε «αδιαφορία» για το ότι με την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου «πλήττεται βάναυσα η δημοκρατία και αποθρασύνονται οι αρνητές της», ενώ κατέληξε: «Δεν θα αφήσουμε την ψηφοθηρία να πλήξει τη δημοκρατία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι η προώθηση του επίμαχου σχεδίου είχε συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών και, μάλιστα, με εντολή του κ. Σαμαρά να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την κατάρτισή του, ενώ πρόσθεσε ότι «εμπνευστής» του αρχικού σχεδίου ήταν ο γαλάζιος υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης.

«Τι έχει αλλάξει στην πορεία και έχουμε αυτές τις παλινωδίες;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Παρασκευής. Η ΝΔ, πάντως, θέτει ηγεμονικό «βέτο» στο σχέδιο Ρουπακιώτη. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Μάκης Βορίδης επισήμανε: «Λέει ο κ. Ρουπακιώτης ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αρκεί να το θυμάται και ο ίδιος».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι οι ενστάσεις υπάρχουν επειδή η «έννοια του μίσους είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί νομικά».

Απαντώντας, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι ανάλογες καταστάσεις συνέβαιναν όταν διεξαγόταν η συζήτηση για τον αντιτρομοκρατικό νόμο. «Όμως στάλθηκε μήνυμα ότι υπάρχει μέτωπο με την τρομοκρατία και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τον ρατσισμό» επισήμανε.