Τριπλό μπλόκο στα σκοτεινά τουρκικά σχέδια σε Θράκη και Αιγαίο
Πώς ΗΠΑ και Γαλλία ύψωσαν τείχος προστασίας σε πιθανή εισβολή στη χώρα μας – Γιατί η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδίδει καρπούς και χωρίς να δημιουργεί εντάσεις, προκαλεί «πνιγηρές» συνθήκες για την Άγκυρα.
Ο τουρκικός Τύπος βάλλει κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, αναδεικνύοντας τον εκνευρισμό της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Αυτήν τη φορά και με αφορμή τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό· διά του οποίου, όπως επισημαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, «η ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Φουλ επίθεση από τον τουρκικό Τύπο
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου Ahaber, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και «παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν χάρτη που έδειχνε πως επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», κάτι που προκάλεσε «κρίση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».
Το δελτίο του τουρκικού δικτύου αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι είπε πως «δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία». Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι «από τη μία αύξησε την ένταση και από την άλλη έστειλε θερμά μηνύματα στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά μετά την κίνηση της χώρας του, που είχε δημοσιοποιήσει τον παράνομο χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».
Το Ahaber σημείωσε επίσης ότι «ο Μητσοτάκης, ο οποίος στηρίζει και τα σχέδια που θα καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας, δήλωσε πως “είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στα θαλάσσια πάρκα, όπως και στις έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης”».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τουρκική εφημερίδα «Oksijen», γράφοντας ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει το Αιγαίο ως ελληνική λίμνη». Επίσης, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Ahaber με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι «η Ελλάδα φέρεται έτοιμη να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα “ενεργού εφέδρου εθελοντή” για τις ένοπλες δυνάμεις της».
Τονίζεται επιπροσθέτως ότι ο Νίκος Δένδιας «εξήγησε ότι χρειάζεται ένα δυναμικό μοντέλο βασισμένο στην επιχειρησιακή και ρεαλιστική εκπαίδευση και σημείωσε ότι θα καθιερωθεί σύστημα εθελοντικής εφεδρικής στρατιωτικής θητείας με βάση την αίτηση όσων έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία».
Η αποκάλυψη των τουρκικών προθέσεων
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Nordic Monitor και ρεπορτάζ του διευθυντή του παρατηρητηρίου (εδρεύει στη Στοκχόλμη), δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρ, «τα πολεμικά σχέδια έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας -ιδίως με στόχο τη Δυτική Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου- έχουν υποστεί σοβαρή οπισθοδρόμηση λόγω της διευρυμένης στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για υποστήριξη της ελληνικής άμυνας, προκαλώντας ένα κύμα έντονης κριτικής τα τελευταία χρόνια από την ολοένα και πιο απογοητευμένη ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Προστίθεται δε ότι «η στρατιωτική στρατηγική της Τουρκίας για πιθανή εισβολή στο ελληνικό έδαφος, ιδιαίτερα στη Δυτική Θράκη, σχεδιάστηκε για να εκμεταλλευτεί ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο οι Τούρκοι στρατηγοί ανέμεναν ότι θα έκλεινε γρήγορα με ταχεία επέμβαση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά από οποιαδήποτε τουρκική επίθεση. Αυτά τα μυστικά σχέδια αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίκης Balyoz Harekâtı (σ.σ.: Επιχείρηση Βαριοπούλα) του 2010 στην Κωνσταντινούπολη».
Όπως γράφει επίσης ο -διωκόμενος στην Τουρκία- δημοσιογράφος (εργαζόταν στο παρελθόν στην τουρκική εφημερίδα «Zaman», ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον), «τα συντριπτικά στοιχεία στη δικογραφία -συμπεριλαμβανομένων επικυρωμένων εγγράφων, φωνητικών ηχογραφήσεων και εκθέσεων του Γενικού Επιτελείου- επιβεβαίωσαν ότι όντως συζητήθηκαν λεπτομερή πολεμικά σχέδια κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003, υπό την ηγεσία τού τότε διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού, στρατηγού Τσετίν Ντογάν (συνελήφθη το 2010, κατηγορήθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε)».
Οι συμμαχίες που «ζορίζουν» την Άγκυρα
Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 30 ανώτεροι αξιωματικοί… Κεντρική εστίαση του πολεμικού σχεδίου ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, με συμπληρωματικές ενέργειες στην περιοχή της Θράκης της Ελλάδας για την υποστήριξη του πρωτοβάθμιου θεάτρου.
Οι σχεδιαστές τόνισαν ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Θράκη δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην εδαφική κατάκτηση, αλλά στην πρόκληση της μέγιστης ζημίας στις εχθρικές δυνάμεις».
Στρατιωτικοί σχεδιασμοί
Ο Τούρκος δημοσιογράφος (παραθέτει απόσπασμα από παρουσίαση PowerPoint του τουρκικού στρατιωτικού σχεδιασμού για στρατιωτική επίθεση κατά της Ελλάδας) λέει ότι «το σεμινάριο αποκάλυψε επίσης την επικρατούσα νοοτροπία μεταξύ των Τούρκων στρατιωτικών σχεδιαστών εκείνη την εποχή, ιδιαίτερα εκείνων με αντιαμερικανικές και αντιΝΑΤΟϊκές απόψεις… Οι Τούρκοι στρατηγοί περίμεναν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα επενέβαιναν γρήγορα αν η Τουρκία ξεκινούσε στρατιωτική επίθεση στην περιοχή της Θράκης της Ελλάδας».
Κατά συνέπεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία θα είχε μόνο τρεις έως τέσσερις μέρες για να επιτύχει τους στόχους της – αρκετές για να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις ελληνικές δυνάμεις, αλλά όχι αρκετές για μακροχρόνια κατοχή. Ο απώτερος στόχος ήταν να πάρουν τον έλεγχο των νησιών του Αιγαίου».
Τι θέλουν να αποφύγουν οι Τούρκοι
Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει τα μέγιστα. Στο ρεπορτάζ του Αμπντουλάχ Μποζκούρ τονίζεται ότι «το στρατηγικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά, προς μεγάλη απογοήτευση των πολεμικών σχεδιαστών της Τουρκίας, καθιστώντας μια στρατιωτική επίθεση κατά της Ελλάδας πιο δύσκολη από πριν».
«Οι πρόσφατες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία -ιδίως αυτές που παρέχουν στις ΗΠΑ διευρυμένη πρόσβαση στις ελληνικές στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις- έχουν υπονομεύσει σοβαρά τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας. Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτές τις εγκαταστάσεις καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο για την Τουρκία να στοχεύσει ελληνικά στρατιωτικά μέσα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που η Άγκυρα θέλει πολύ να αποφύγει».
Στη συνέχεια αναφέρεται πως «αυτός είναι αναμφίβολα ένας βασικός παράγοντας πίσω από την ολοένα και πιο εχθρική ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην αμυντική δέσμευση της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα και την έντονη αντίθεσή της στους ενισχυμένους αμυντικούς δεσμούς της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Γαλλία…».
Επίσης, τονίζεται ότι «η πιθανή εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στα νησιά του Αιγαίου έχει αναδειχτεί ως άλλος ένας σημαντικός “ερεθισμός” για τους Τούρκους ηγέτες. Η Γαλλία επίσης έχει ενισχύσει την αμυντική στάση της Ελλάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Αθήνα και το Παρίσι υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία ορόσημο με την οποία δεσμεύονταν αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε οποιοδήποτε έθνος».
Όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση
Το ρεπορτάζ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές απειλές δεν πρέπει να παραβλέπονται με τη λογική ότι απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο: «Αυτές οι εξελίξεις έχουν περιορίσει σοβαρά τη στρατιωτική ευελιξία της Τουρκίας και υπονόμευσαν τα σχέδια επείγουσας εισβολής της στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι Τούρκοι πολιτικοί όσο και οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εντείνει την κριτική τους για την τριμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας, θεωρώντας την ως άμεσο εμπόδιο στις στρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή».
Τέλος, ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι «η μυστική έκθεση του σεμιναρίου υποδηλώνει ότι η πολεμοχαρής ρητορική της τουρκικής ηγεσίας δεν προορίζεται απλώς για εσωτερική κατανάλωση, όπως η απόσπαση της προσοχής του κοινού από εσωτερικά ζητήματα σαν την οικονομική δυσπραγία, την ανεργία και την αύξηση των τιμών καταναλωτή ή τη συγκέντρωση ψήφων κατά τις προεκλογικές εκστρατείες».