Ξήλωσαν διεθνές κύκλωμα διακινήσεων μεταναστών  

Διεθνές κύκλωμα που οργάνωνε διακινήσεις μεταναστών από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη, με βάση τη Βουλγαρία, εξαρθρώθηκε ύστερα από κοινή επιχείρηση των αστυνομιών Ελλάδας και Βουλγαρίας, που υλοποιήθηκε κάτω από την ομπρέλα της Europol.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Καντούρης 
Το πρωί της Πέμπτης τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης για να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης και να απολογηθούν, ενώ ένας ακόμη συνελήφθη στη Βέροια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2019 και στόχος των διωκτικών αρχών ήταν να εντοπιστούν και να συλληφθούν ηγετικά στελέχη του και όχι μόνο τα «δεύτερα χέρια» και οι οδηγοί. Τα στοιχεία προέκυψαν από διακινήσεις που εξαρθρώνονταν κατά διαστήματα από τις αρχές, είχαν κοινά χαρακτηριστικά και κατέληγαν οι πληροφορίες σε κοινά πρόσωπα. Κυρίως αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν διακινήσεις μεταναστών που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και συνελήφθησαν οι οδηγοί – διακινητές.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως οι οδηγοί είχαν καταγωγή από τη Γεωργία, τα αυτοκίνητα ήταν όλα ταξινομημένα στη Βουλγαρία και πως στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος συγκεκριμένο συνεργείο αναλάμβανε την αποκατάσταση των οχημάτων. Έτσι αποφασίστηκε να παρακολουθηθούν πρόσωπα που συνδέονταν με τις συγκεκριμένες υποθέσεις και με αυτόν τον τρόπο κατέληξαν στον πυρήνα του κυκλώματος, που απαρτίζεται από Βούλγαρους οι οποίοι συντόνιζαν τις κινήσεις τους από τη γειτονική χώρα.
Πηγές έλεγαν στην Karfitsa πως όλο αυτό το διάστημα οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 διακινήσεις μεγάλου αριθμού μεταναστών από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη, με τεράστια κέρδη από χρήματα που έδωσαν οι διακινούμενοι. Αυτό που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι ο συντονισμός των ηγετικών στελεχών του κυκλώματος, των εκτελεστικών μελών και των ανθρώπων που τους συνέδεαν, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί, ούτε καν να έχουν επαφές μεταξύ τους. Θεωρείται δε βέβαιο πως εκτός των μελών του κυκλώματος από τη Βουλγαρία και τη Γεωργία, υπάρχουν στελέχη που συνεργάστηκαν στην Τουρκία για τις «αποστολές» των ομάδων μεταναστών στα σύνορα.
Παραδόσεις με… gps 
Τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος φρόντιζαν να μην έχουν επαφές και είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι παραδόσεις γίνονταν με αποστολή στίγματος gpsστα κινητά των εμπλεκομένων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στη δικογραφία, δηλαδή ότι διακινητές που αναλάμβαναν να παραλάβουν και να οδηγήσουν αυτοκίνητα στα οποία θα επιβιβάζονταν μετανάστες, πληροφορούνταν τις κινήσεις τους με σχεδιασμό που στέλνονταν σε εφαρμογές στα κινητά τους.
Έτσι ένας οδηγός από τη Γεωργία ταξίδευε από τη χώρα του στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να αναλάβει τη διακίνηση των μεταναστών. Του έστελναν το σήμα των συντεταγμένων όπου βρίσκεται το αυτοκίνητο, με βουλγαρικές πινακίδες, που θα χρησιμοποιήσει. Με την παραλαβή του οχήματος στη συνέχεια του έστελναν με τον ίδιο τρόπο το στίγμα όπου θα παραλάμβανε τους μετανάστες και το σημείο όπου θα τους παρέδιδε. Στη συνέχεια άφηνε το αυτοκίνητο σε σημείο που προσδιόριζε πάλι το κύκλωμα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και εκείνος επέστρεφε στη χώρα του. Στη Γεωργία παραλάμβανε τα χρήματα που είχε συμφωνήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa οι αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης είχαν εντοπίσει κοινή μεθοδολογία σε διακινήσεις που εξιχνιάζουν σε καθημερινή βάση. Αρχικά διαπίστωσαν πως η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος διαφέρει με τη δράση των συμμοριών που χρησιμοποιούν μετανάστες για να οδηγήσουν τα αυτοκίνητα στον Έβρο και από εκεί να παραλάβουν μετανάστες που θα τους οδηγήσουν στη Θεσσαλονίκη. Διαχώρισαν περιπτώσεις που είχαν εμπλεκόμενους Γεωργιανούς διακινητές, ενώ φαίνεται πως παρατήρησαν ταξίδια συγκεκριμένων προσώπων τα οποία μπήκαν στην Ελλάδα λίγες ώρες νωρίτερα από τη διακίνηση για την οποία συνελήφθησαν.
Οι ελληνικές αρχές το τελευταίο διάστημα μέσω των διεθνών και ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών Interpolκαι Europol συνεργάστηκαν με τη βουλγαρική αστυνομία και γρήγορα εντοπίστηκαν τα πρόσωπα που εμπλέκονταν από βουλγαρικής πλευράς, έχοντας βάση τη γειτονική χώρα. Μάλιστα εκεί έγιναν οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών και ενδεχομένως να κινηθεί η διαδικασία παράδοσής τους στην Ελλάδα, μέσω δικαστικής συνεργασίας.