, Τετάρτη
06 Δεκεμβρίου 2023

Βραβεία σε καινοτόμους επιχειρηματίες και κτηνοτρόφους

Επτά εκπρόσωποι καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της ζωικής παραγωγής και της μεταποίησης βραβεύτηκαν σήμερα Παρασκευή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη. Η βράβευση έγινε μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου στη Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία«ZOOTECHNIA 2013» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

 

Εκτροφή σπάνιας ελληνικής φυλής αγελάδων στην Καλαμπάκα

 
Το αγρόκτημα  του  κ. Δημήτρη Δήμου βρίσκεται ανατολικά της Καλαμπάκας. Εκεί εκτρέφει ορισμένες από τις τελευταίτες αγελάδες της σπάνιας ελληνικής στεππικής φυλής (Τύπος «Κατερίνης»). Διακόσια ζώα έχουν απομείνει σήμερα στη χώρα από τα 200.000 που υπήρχαν τη δεκαετία του 1960.
 
Ο κ. Δήμου εκτρέφει και χοιρομητέρες της φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου _ μοναδικός αμιγής καθαρόαιμος πυρήνας _ καθώς και αιγοπρόβατα αυτοχθόνων φυλών.
 
Το αγρόκτημα συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση της φυλής «Κατερίνης» και του ελληνικού μαύρου χοίρου. Γι’ αυτό έχει βραβευτεί στο παρελθόν με δύο βραβεία από την διεθνή οργάνωση slow food για την συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη. Ο κ. Δήμου παράγει μικρές ποσότητες κρέατος υψηλής βιολογικής αξίας.
 
Μοσχαράκι με ω-3 λιπαρά
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιήθηκε στη «Φάρμα Κουτσιώφτη» ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα από την επιτροπή ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο “Δοκιμαστική εφαρμογή τεχνογνωσίας για την παραγωγή Ωμέγα-3 βόειου κρέατος μόσχου, με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυσικές αντι-οξειδωτικές ουσίες μετά από προσθήκη ειδικών προσμειγμάτων στην τροφή των ζώων”.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να γίνει εμπλουτισμός του κρέατος των μόσχων με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ικανοποιώντας έτσι τις σύγχρονες απαιτήσεις για παραγωγή τροφίμων υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας.
 
Το καινοτόμο προϊόν της έρευνας αυτής είναι πλέον κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ενώ η επιχείρηση «Κουτσιώφτη» έχει συνάψει σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
 
Σήμερα η Φάρμα Κουτσιώφτη παράγει και διαθέτει στην αγορά το καινοτόμο αυτό προϊόν με την ονομασία «Άρωμα».
 
Νερό για πότισμα από το τυρόγαλο
 
Την τελευταία διετία η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε«ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε.» υλοποίησε επενδύσεις ύψους 5.000.000 ευρώ για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου  500 KW, τον  εκσυγχρονισμό των συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και καταγραφής δεδομένων στην παραγωγική διαδικασία και την τοποθέτηση πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού για το τυροκομείο. Επίσης, εγκατέστησε ειδικό σύστημα για τη διαχείριση του τυρογάλακτος το οποίο συμπυκνώνεται στο 20%, απορρίπτοντας νερό, το οποίο την περίοδο του καλοκαιριού θα χρησιμοποιείται για πότισμα.
 
Μια περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή κοτόπουλων
Η  BIOGRECO ΑΕ παράγει σήμερα το 70% των ελληνικών βιολογικών κοτόπουλων. Συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την αγροτική εμπειρία.  Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σφαγής και τυποποίησης, ιδιόκτητο δίκτυο διανομής και αυτοματοποιημένο εργοστάσιο βιολογικών ζωοτροφών.  
 
Η εταιρεία σέβεται το περιβάλλον, δεν παράγει απόβλητα καθώς όλα τα υπολείμματα πάνε για αξιοποίηση ενώ έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Ζωοτροφές απαλλαγμένες από «μεταλλαγμένα»
 
Το 1996 η εταιρία Κουρέλλας ξεκινά πρώτη την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα παρά την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα είναι πρωτοπόρος στην αγορά των βιολογικών αλλά και συμβατικών προϊόντων τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο.
 
Ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής. Επίσης διαθέτει και εργοστάσιο ζωοτροφών το οποίο λειτουργεί και ως συμβουλευτικό κέντρο διατροφής για τους κτηνοτρόφους. Η μονάδα ζωοτροφών είναι πιστοποιημένη ως «GMO free», δηλαδή τα προϊόντα που παράγει δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.  

Καινοτόμοι στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών
 
Ο όμιλος «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.» είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως και η 1η εξαγωγική εταιρεία στον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα.  Διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία), εξάγει τα προϊόντα του σε 40 χώρες και απασχολεί 1.200 άτομα.  Οι πωλήσεις του υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές του τα 150 εκατ. ευρώ.
Ο Νηρέας πρωτοπορεί και στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας για την καλλιέργεια μεσογειακών ψαριών.  Από το 1990 λειτουργεί πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για το λαβράκι και την τσιπούρα, εφαρμόζει σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας και επενδύει συστηματικά στην έρευνα για νέα πρωτόκολλα εκτροφής και βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Μονάδα βιοαερίου από τα λύματα του χοιροτροφείου
Η Φάρμα «Χήτας ΑΕ» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία  δραστηριοποιείται στην παράγωγη χοιρινού κρέατος από το 1969. Βρίσκεται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων στη Ρωμιά Φιλιππιάδος και περιλαμβάνει μια μονάδα εκτροφής δυναμικότητας 2.000 χοιρομητέρων με ψύξη και θέρμανση, ένα βιομηχανικό σφαγείο δυναμικότητας 120 χοιρινών ανά ώρα, ήτοι 50.000 χοιρινών ετησίως, καθώς και παστερίωση και αδρανοποίηση για την επεξεργασία των υποπροϊόντων του σφαγείου.
 
Επίσης, έχει κατασκευαστεί μονάδα βιοαερίου δυναμικότητας  980 kw η οποία λειτουργεί με τα λύματα της χοιροτροφικής μονάδας και τα υποπροϊόντα του σφαγείου. Στη μονάδα υπάρχει ακόμη ένα σύστημα συλλογής λυμάτων.
 
Πηγή:tovima.gr