Νίκος Ξυλούρης: Έτσι σώζεται μια ανθρώπινη ζωή μέσα στο γήπεδο - Karfitsa.gr
Αθλητικά Επικαιρότητα

Νίκος Ξυλούρης: Έτσι σώζεται μια ανθρώπινη ζωή μέσα στο γήπεδο

Το σοκ της κατάρρευσης του Κρίστιαν Έρικσεν στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης σόκαρε όλο τον πλανήτη που με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε τις  προσπάθειες των ιατρών να επαναφέρουν στη ζωή τον Δανό σούπερ σταρ της Ίντερ. Τα δευτερόλεπτα έμοιαζαν με αιώνα και οι εικόνες που μεταδίδονταν μέσω της ζωντανής κάλυψης του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία έκοβαν κυριολεκτικά την ανάσα.

Ο Θεός έβαλε το χέρι του, ο Έρικσεν, άνοιξε τα μάτια του και ο μεγαλύτερος αγώνας της ζωής του κερδήθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των ιατρών, αλλά και του τεχνοιατρικού εξοπλισμού που υπήρχε στο γήπεδο. Βέβαια, ο 29χρονος άσος της Ίντερ, στάθηκε τυχερός στην ατυχία του, αφού υπήρχαν όλα τα αναγκαία μέσα που θα μπορέσουν να τον επαναφέρουν στη ζωή (σ.σ. υπήρξε μέχρι και σύστημα διασωλήνωσής του μέσα στο γήπεδο), όπως και τελικά έγινε. Μετά το παρ’ ολίγον τραγικό αυτό συμβάν άνοιξε μία τεράστια κουβέντα (και) στην Ελλάδα, για το κατά πόσο τηρούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα, αν υπάρχουν απινιδωτές στα γήπεδα και το αν είναι υποχρεωτική η ύπαρξή τους προκειμένου να εκκινήσουν οι αγώνες.

Συνέντευξη στον Θωμά Μίχο

Η «Κ» επικοινώνησε με τον πιστοποιημένο ιατρό της Super League και της UEFA στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Ξυλούρη, ο οποίος μας έδωσε πολύ χρήσιμες απαντήσεις, εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο και τους χρόνους που έχουν τα ιατρικά τιμ ώστε να παρέμβουν και να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή σε αντίστοιχες περιπτώσεις. «Να ξεκαθαρίσουμε πως στα ελληνικά γήπεδα και στους αγώνες που διεξάγονται για τη Super League, αλλά και για τις διοργανώσεις της UEFA η ύπαρξη συστήματος ΑΕD, δηλαδή του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, είναι υποχρεωτική και είναι μέσα στους κανόνες που θέτουν οι διοργανώτριες αρχές για να ξεκινήσει ο εκάστοτε αγώνας. Ο απινιδωτής είναι ευθύνη του εκάστοτε γηπεδούχου συλλόγου ώστε να υπάρχει πάντα στο γήπεδο. Βέβαια, μιλάμε για πολύ σπάνιες περιπτώσεις το να υποστεί δηλαδή κάποιος ποδοσφαιριστής ανακοπή μέσα στον αγώνα, παρόλα αυτά πρέπει και οφείλουμε να έχουμε όλα τα μέσα που απαιτούνται για να σώσουμε αν χρειαστεί μία ζωή».

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του απινιδωτή εξήγησε… «Σαφώς και δεν μπορεί ο καθένας να τον κάνει χρήση. Απαιτείται να υπάρχουν εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις και αυτό γίνεται μέσα από σεμινάρια πιστοποίησης που γίνονται ανά πέντε χρόνια. Τα σεμινάρια ονομάζονται ATLS και μπορούν να τα παρακολουθήσουν μόνο ιατροί ή νοσηλευτές». Πρόσθεσε επίσης: «Η Super League έχει μεριμνήσει και ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται διάφορα σεμινάρια πρώτων βοηθειών και στους συλλόγους και τα ιατρικά τιμ αυτών, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο, ειδικά στα αθλήματα που υπάρχει η επαφή μεταξύ των αθλητών. Αυτό είναι σημαντικό και βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις». Ο Νίκος Ξυλούρης που παρακολούθησε κι αυτός με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια επαναφοράς του Κρίστιαν Έρικσεν στη ζωή, εξήγησε τον τρόπο που έδρασε το ιατρικό τιμ της Εθνικής Δανίας, αλλά και το πως πρέπει να πράττουν σε απευκταίες ανάλογες περιπτώσεις τα ιατρικά τιμ των ομάδων. «Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αυτή του Έρικσεν ο χρόνος που πρέπει να δράσουν οι ιατροί είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Ενδεχομένως να είναι και μικρότερος των τριών λεπτών. Όπως είδαμε στην περίπτωση Έρικσεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο CPR, που είναι η διαδικασία καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν φτάσεις κοντά στον αθλητή είναι να κάνεις άμεση και γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης. Γι’ αυτό πρέπει να δεις αν είναι φραγμένοι οι αεροφόροι οδοί, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει οξυγόνο ο αθλητής ή ο εκάστοτε ασθενής. Έπειτα πρέπει να ξεκινήσεις τις θωρακικές συμπιέσεις σε περίπτωση που υπάρχει απώλεια της αναπνοής και ακολούθως να προχωρήσεις στις διασωστικές αναπνοές, δηλαδή, το «φιλί της ζωής» προκειμένου να διατηρηθεί οξυγονωμένος ο εγκέφαλος. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ‘ναι συνεχόμενη μέχρι να υπάρξει ξανά σφυγμός. Δύναται μάλιστα να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία ακόμα και για μισή ώρα συνεχόμενα. Σε περίπτωση που δεν επανέλθει ο αθλητής, κάτι που όπως είδαμε έγινε και στην περίπτωση του Έρικσεν, τότε η μοναδική λύση είναι να προχωρήσεις στη χρήση του απινιδωτή. Αυτό είναι το τελικό στάδιο για να επαναφέρεις τον ασθενή στη ζωή. Θεωρώ πως μέσα σε ένα λεπτό από τη διαδικασία που θα ξεκινήσει η λειτουργία του απινιδωτή με τον ηλεκτρισμό στο σώμα του ασθενή θα πρέπει να επανέλθει, διαφορετικά είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Νομίζω πως αν παρέλθουν συνολικά από όλη την παραπάνω διαδικασία τα τέσσερα λεπτά, ακόμα και αν στη συνέχεια ο ασθενής ανακτήσει σφυγμό, τότε τοι πιθανότητες να έχουν υπάρξει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο είναι πολύ μεγάλες και ανεπανόρθωτες».

Καταλήγοντας, την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε ο κ. Ξυλούρης, έστειλε το δικό του μήνυμα ζωής… «Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει και πρέπει να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του αθλητισμού έχουν γίνει μεγάλα βήματα, ωστόσο κάνω έκκληση στην Πολιτεία να μεριμνήσει έτσι ούτως ώστε ποτέ και κανένας αγώνας σε όλα τα σημεία της Ελλάδος και σε όλα τα αθλήματα να μη διεξάγεται χωρίς την παρουσία ιατρού και ασθενοφόρου».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ