Νομοθετική «λύση – σοκ» για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Νομοθετική «λύση – σοκ» για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

«H θέση του Πρωθυπουργού ήταν πολύ θετική...»

thanou8

Την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών από τα 67 έτη που είναι σήμερα, συζήτησαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, όπως ανέφερε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών.

Σύμφωνα με την κυρία Θάνου «η θέση του Πρωθυπουργού ήταν πολύ θετική». Ήδη αυτό το ενδεχόμενο έχει φέρει αναστάτωση στη Δικαιοσύνη καθώς το ενδεχόμενο, όπως εξηγήθηκε από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και περίπου 60 με 70 δικαστικών στο Εφετείο, να παρακαμφθεί με νόμο η συνταγματική απαγόρευση που υποχρεώνει να φεύγουν οι ανώτατοι δικαστές στα 67, εκλαμβάνεται ως αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο να μείνει η παρούσα ηγεσία και κυρίως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της. Αν πράγματι, καταστεί εφικτό, να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση με νόμο θα μπορεί να παραμείνει για ακόμα τρία χρόνια. Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί πρόεδροι όπως ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Όπως ενημέρωσε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εφέτες και προέδρους εφετών οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν στα γραφεία της Ολομέλειάς τους την περασμένη Πέμπτη, το θέμα ετέθη στον Πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών» ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Όπως παράλληλα επισημάνθηκε στον Πρωθυπουργό μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το σύνταγμα.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ