Διασκέδαση ανάμεσα σε...μπάζα και σκουπίδια! - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Διασκέδαση ανάμεσα σε…μπάζα και σκουπίδια!

Το οδοιπορικό του karfitsa.gr / ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ / ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

kentriki copy

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη / Φωτορεπορτάζ: Σάββας Αυγητίδης

Πρόκειται ίσως για μια από τις ιστορικότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, που εάν οι τοίχοι των ιστορικών της κτηρίων «μιλούσαν», θα μπορούσαν να διηγηθούν ιστορίες μεγαλείου, καταστροφών, πολέμων, διωγμών, οικονομικής ανάπτυξης αλλά και μαρασμού, πριν φυσικά φτάσει να αποτελεί σήμερα τη «Μέκκα» της νυχτερινής διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή της «πλατείας Χρηματιστηρίου» ή «Φραγκομαχαλάς», όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι παλαιότεροι, έχει φτάσει σήμερα να βαπτίζεται εκ νέου από τη νεολαία της πόλης καθώς πια αποκαλείται «περιοχή Βαλαωρίτου». Μια εύλογη εξέλιξη καθώς στον συγκεκριμένο δρόμο βρίσκονται τα περισσότερα στέκια της νεολαίας, μπαρ που μένουν ανοικτά μέχρι τις πρωινές ώρες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πριν λίγες μέρες ξεκίνησε την ανάπλαση της περιοχής, με το σκηνικό να θυμίζει εργοτάξιο. Μπάζα, σκόνη και φυσικά σκουπίδια που είναι δύσκολο να μαζευτούν καθώς δεν λειτουργούν κανονικά οι δρόμοι λόγω εργασιών, συνθέτουν ένα όχι και τόσο κολακευτικό σκηνικό. Μέσα στην εξέλιξη των μπαρ και των χωματουργικών εργασιών ωστόσο, έχουν παραμείνει και σημάδια τα οποία θυμίζουν το πρότερο ένδοξο παρελθόν. Η περιοχή πριν μια 40ετία και πλέον ήταν ένα ακμάζων βιοτεχνικό κέντρο, που επικεντρωνόταν στην ένδυση και την υπόδηση. Οι περισσότερες βέβαια βιοτεχνίες έβαλαν σταδιακά λουκέτο από το 1990 και μετά, όμως έχουν παραμείνει μερικές δεκάδες και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνουν, αφού κατάφεραν να αντέξουν τόσο στην κρίση των βιοτεχνιών τη δεκαετία του ’90, όσο και την οικονομική κρίση πριν λίγα χρόνια.

Η ιστορία

Ο άλλοτε «Φραγκομαχαλάς» αποτελούσε ίσως το πιο κοσμοπολίτικο κέντρο της πόλης, καθώς σε εκείνο το σημείο βρισκόταν η πρώτη βίλα της διάσημης εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη, πριν μετοικήσουν στο κτήριο όπου σήμερα στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Διάσημα κτήρια ήταν επίσης η Στοά Μαλακοπής, που χρησιμοποιήθηκε ως στέγη για καταστήματα και τράπεζες, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων που έδωσε στην πλατεία το όνομά του. Στην οδό Φράγκων, στεγαζόταν η Οθωμανική Τράπεζα όπου σήμερα βρίσκεται το Κρατικό Ωδείο. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν πολλές εβραϊκές μικροϊδιοκτησίες, εμπορικά καταστήματα, χάνια και εργαστήρια, αλλά και αρκετά καταστήματα μουσουλμάνων. Όμως, η πυρκαγιά του 1917 κατέστρεψε αρκετά από αυτά, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί αργότερα η αναμόρφωση της περιοχής με σχέδιο του περίφημου Ερνέστου Εμπράρ. Στα χρόνια της Κατοχής η εξολόθρευση των αρκετών Εβραίων κατοίκων από τους Ναζί, οδήγησε στην παρακμή της περιοχής. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν όμως του πολέμου η περιοχή μετατράπηκε σε κέντρο βιοτεχνιών με την άνθηση να φτάνει στην κορύφωσή της τις δεκαετίες του 60’ και του ’70. Όμως στη συνέχεια ο κλάδος ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κλείσουν, με τον «Φραγκομαχαλά» να πέφτει πάλι σε απαξίωση. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει γίνει γνωστή για τα αμέτρητα πλέον καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως μπαρ αλλά και εστιατόρια, ακολουθώντας μια πορεία ανάλογη της πλατείας Άθωνος και των Λαδάδικων.

«Επιβίωσαν όσοι… έβγαλαν πάγκο!»

Ελάχιστοι είναι πλέον οι βιοτέχνες που κατάφεραν να επιβιώσουν, κρατώντας τις επιχειρήσεις τους ανοικτές με νύχια και με δόντια, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο την πρόσφατη λαίλαπα λουκέτων, αλλά δύο, καθώς ο κλάδος της βιοτεχνίας βίωσε την κρίση του τη δεκαετία του 1990. «Όσοι έμειναν και επιβίωσαν στην περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου, τα κατάφεραν για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι τα περισσότερα καταστήματα στην περιοχή είναι ιδιόκτητα», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ο άλλος λόγος είναι σύμφωνα με τον ίδιο η κίνηση «να βγάλουν πάγκο». «Εκεί δηλαδή που υπήρχε μόνο παραγωγή, τώρα υπάρχει και πώληση. Πρόκειται για μι-

κρές στην ουσία επιχειρήσεις που εφάρμοσαν αυτήν την τακτική για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερο μέλλον στην περιοχή, αφού δεν μπορούν να υπάρξουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις πέραν των αυτοαπασχολούμενων. «Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υπολειτουργούν, χώρια το γεγονός ότι είναι αμέτρητα τα καταστήματα που είναι έρημα. Στην άλλοτε πολυσύχναστη Φράγκων, τα μισά καταστήματα είναι κλειστά», εξηγεί ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Η μόδα των… λοφτ

Λίγο πριν την ταχύτατη έλευση της «νύχτας» στην περιοχή, υπήρξε ένα ενδιαφέρον για την οικιστική της εκμετάλλευση. Τα περίφημα λοφτ, διαμερίσματα, δηλαδή που διαμορφώνονται σε παλιούς βιομηχανικούς χώρους, βρήκαν κατά κάποιο τρόπο την «Ιθάκη» τους στην περιοχή της Βαλαωρίτου. «Επρόκειτο κυρίως για εργένηδες με καλή οικονομική επιφάνεια που ήθελαν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Το να έχει κανείς λοφτ σημαίνει ένα σπίτι αρκετά ευρύχωρο και ανοιχτό, αφού δεν υπάρχουν κολώνες», επισημαίνει στην «Κ» ο μεσίτης, Κωνσταντίνος Τζάρος. Όπως λέει μάλιστα το να αξιοποιήσει κάποιος έναν παλιό βιομηχανικό χώρο και να τον κάνει σπίτι απαιτεί αρκετές μετατροπές όσον αφορά τη θέρμανση, τα κοινόχρηστα και φυσικά την είσοδο που θα βρίσκεται στο ισόγειο. «Ήταν μια μόδα που πέρασε», τονίζει ο κ. Τζάρος, ενώ είναι γνωστό πλέον το πρόβλημα της ηχορρύπανσης εξαιτίας των νυχτερινών καταστημάτων, κάτι που κάνει πλέον ιδιαίτερα δύσκολη τη διαμονή στην περιοχή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζάρος, δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι εκτός των λοφτ, η περιοχή είναι γνωστή και για την πληθώρα των αδιάθετων επαγγελματικών χώρων. «Η περιοχή είχε πάρει τα πάνω της για μια διετία», τονίζει ο ίδιος, καθώς οι πρώην βιοτέχνες έδιναν προς ενοικίαση τα παλιά τους καταστήματα ώστε να μετατραπούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τζάρο όμως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στασιμότητα στην ενοικίαση τέτοιων χώρων.

Οι άδειες

Από το 2009 και μετά οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή εκτοξεύθηκαν, αφού αρκετοί επιχειρηματίες ήθελαν να ανοίξουν νυχτερινό μαγαζί στο νέο «χρυσωρυχείο» της διασκέδασης. «Έως τις 31/12 του 2012 στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν 6.000 άδειες για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα. Είχα ζητήσει από τη διοίκηση τον αριθμό από το 2013 και μετά αλλά δεν τον έλαβα ποτέ. Πάντως φαίνεται ότι οι άδειες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όχι μόνο στη Βαλαωρίτου, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Μάτης.

Oι προεκλογικές κόντρες

Από τον περασμένο Αύγουστο τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ανάπλασης της περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου μετά από αρκετές καθυστερήσεις. Το αρχικό κόστος των 5,4 εκ. ευρώ, διαμορφώθηκε εν τέλει στα 2,95 εκ. ευρώ μετά από σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε. «Πρόκειται για μια αναδιαμόρφωση του δαπέδου», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας Θανάσης Παπάς. «Ως διοίκηση όμως μας απασχολεί τι θα γίνει με αυτά τα κελύφη που υπάρχουν και πρέπει να αναζητήσουμε έναν τρόπο ώστε να υπάρξει η αξιοποίηση τους και να μην υπάρχουν συνέχεια τραπεζοκαθίσματα», σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοποίηση των κενών ιδιοκτησιών θα πρέπει να στραφεί σε διαφορετικές από τις μέχρι τώρα χρήσεις, όπως δηλαδή η καινοτομία, τα λεγόμενα clusters, που όπως είπε χαρακτηριστικά θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της πόλης.

Όσο για τα απορρίμματα που συσσωρεύονται στα στενά, ιδιαίτερα μετά από τα βράδια με υψηλή κίνηση τη νύχτα, το φαινόμενο οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Παπά στο γεγονός ότι οι δρόμοι είναι κλειστοί και δεν γίνεται σωστά η αποκομιδή. «Είναι ένα μικρό πρόβλημα που θα ξεπεραστεί γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάπλαση όμως της περιοχής είχε γίνει πεδίο προεκλογικής κόντρας μεταξύ του τότε αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη και του υποψήφιου δημάρχου και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη. Ο κ. Καλαφάτης ως αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ είχε προωθήσει την ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου μέσω του ΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), κατηγόρησε τη διοίκηση για οικειοποίηση του έργου που είχε ξεκινήσει ο ίδιος. Ο κ. Κουράκης είχε περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή ήταν αυτή που ξεπέρασε όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, προκειμένου να αρχίσει κανονικά το έργο.

photo1 photo2 photo3 photo4 photo5

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ