Ο αρχηγός και η «επιστρατευτική πρόσκληση» Σαμαρά - Karfitsa.gr
Karfitsomata Θεσσαλονίκη

Ο αρχηγός και η «επιστρατευτική πρόσκληση» Σαμαρά

Ο Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και υπ. ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στην "Κ"

DSC_1083

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Από τα… χωράφια της Θράκης, από όπου κατάγεται, άλλωστε ο ίδιος δεν κρύβει πως προέρχεται από μια αγροτική οικογένεια, βρέθηκε στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και μετά από 35 συναπτά έτη υπηρεσίας στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης μιλώντας στην «Κ» χαρακτηρίζει τη διαδικασία των εκλογών ως «γιορτή της Δημοκρατίας». Καλεί τους πολίτες να μην απέχουν και μιλά για τους λόγους για τους οποίους θα ψήφιζε τον… εαυτό του! Τον συναντήσαμε στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μετά από ένα βαρύ πρόγραμμα που περιελάμβανε μεταξύ άλλων συνάντηση με κομματικά στελέχη, παλιούς του συναδέλφους και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.

Ο ίδιος εξηγεί πως για πρώτη φορά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία μόλις 28 χρονών όταν ήρθε να υπηρετήσει στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία». «Ποτέ δεν περνούσε από τη σκέψη μου ότι θα επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν ανέκαθεν κοινωνική και ανθρώπινη. Βλέπω όμως ότι η Περιφέρεια παρά την οικονομική κρίση και την ύφεση που παρατηρείται ότι κρατά» λέει στην «Κ» ο Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κρίση και σώματα ασφαλείας

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και το κατά πόσο αυτή έχει «χτυπήσει» τους ανθρώπους που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Δημοσχάκης υποστηρίζει πως: «τα στελέχη μας προσφέρουν σημαντικό έργο στην κοινωνία. Είναι γεγονός πως οι απολαβές τους μειώθηκαν δραματικά, όμως η προσφορά σε σχέση με την αμοιβή είναι δυσανάλογη. Εγώ τους χαρακτηρίζω ήρωες διότι κράτησαν την κοινωνική συνοχή της χώρας, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Τους υπόσχομαι ότι η Πολιτεία δεν θα τους ξεχάσει. Άλλωστε το απέδειξε και ο Πρωθυπουργός εντάσσοντάς τους στην κατηγορία των πολιτών που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα. Όταν γυρίσει η χώρα σελίδα θα πρέπει να τους δοθούν αυξήσεις. Το λέω αυτό γιατί οι βασικοί πυλώνες ενός οργανωμένου κράτους είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και κυρίως η Δικαιοσύνη».

Γιατί είπε «ναι» στο Σαμαρά

Μιλώντας στην «Κ» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για τους λόγους που είπε το «ναι» στον Αντώνη Σαμαρά, στο κάλεσμα που ο τελευταίος του απηύθυνε σχολιάζει: «όταν το ευρωψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνει άλλους 41 ήρωες για την έξοδο της χώρας από την κρίση, εγώ δεν θα μπορούσα να λείπω. Χαρακτηρίζω πατριωτική και εθνική την απόφασή μου να δεχτώ την πρόταση του κ. Σαμαρά. Ένας αρχηγός άλλωστε είναι πάντα σε ετοιμότητα και δεν αρνείται την «επιστρατευτική πρόσκληση» του πρωθυπουργού. Πρόκειται για μια τιμητική για εμένα πρόσκληση. Είπα αμέσως το «ναι». Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Είπα το «ναι» γιατί θέλω να συμμετέχω στις διαδικασίες εκείνες κατά τις οποίες λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μου». Στην ερώτηση για το εάν τον κάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, ο κ. Δημοσχάκης απαντά: «δεν έχει σημασία αν με πήρε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Έχω διοικήσει μεγάλους οργανισμούς και όταν μιλούσαν κάποιοι σε στενούς μου συνεργάτες ήταν σαν να μιλούν σε μένα τον ίδιο. Άρα λοιπόν, ήταν σαν να με πήρε ο ίδιος στο τηλέφωνο και είμαι σίγουρος ότι ήξερε και την απάντηση που θα έδινα».

Του ζητήσαμε να μας πει… για ποιο λόγο θα ψήφιζε ο ίδιος τον Αναστάσιο Δημοσχάκη. «Οι ψηφοφόροι τον γνωρίζουν από την ευδόκιμη διαδρομή του στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησα τους πολίτες με συνέπεια, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, στοργή, αγάπη και γαλαντόμο διάθεση. Διοίκησα χωρίς να ξεχωρίζω τους ανθρώπους από τον τόπο καταγωγής τους. Υπηρέτησα τους πολίτες χωρίς να τους ξεχωρίζω για τα… χρώματά τους, ούτε για τα φρονήματά τους. Για μένα όλοι παρείχαν υψηλές υπηρεσίες στους πολίτες» αναφέρει.

Παράνομη μετανάστευση

Ο επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνει πως… από όποιες θέσεις κι αν πέρασε και τώρα που ζητά από τους πολίτες να του δώσουν έναν από τους τέσσερις σταυρούς στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, «δεν ξεχνά τα χωράφια της Θράκης από όπου προέρχεται». «Το πρόβλημα  της λαθρομετανάστευσης παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια. Το τοποθετώ στην κορυφή της ατζέντας και δεσμεύομαι πως θα προσπαθήσω να το αντιμετωπίσω εάν οι πολίτες με εμπιστευθούν με την ψήφο τους. Με την επιμονή της Ελλάδας και των άλλων κρατών προ της υποδοχής ανέβηκε ψηλά, αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης της TASK FORCEτων αρχηγών της Αστυνομίας και στη συνέχεια έφτασε σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη πριν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά και την Αραβική Άνοιξη δεν έκανε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών» σχολιάζει για τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Τρομοκρατία

Μεταξύ άλλων μιλούμε και για τρομοκρατία. Θα ήταν αδύνατο άλλωστε να μη ρωτήσουμε τον επίτιμο αρχηγό της ΕΛΑΣ για την επανεμφάνισή της αλλά και την απόδραση Ξηρού. «Τρομοκρατία υπάρχει σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει δημοκρατία. Όμως εξαρτάται από τις μορφές αυτής. Ο πόλεμος με την τρομοκρατία δεν έχει τελειώσει». Ρωτάμε: «Ποια λάθη έγιναν στην περίπτωση της απόδρασης Ξηρού; Έφταιγε η Αστυνομία; Οι φύλακες; Οι πολιτικοί»; Εκείνος απαντά ότι: «από την ώρα που έχουμε αυτή τη συμπεριφορά είναι γεγονός ότι αυτή γίνεται αντικείμενο κριτικής. Δεν είναι ώρα και δεν είμαι σε θέση να ασκήσω κριτική.  Άμα μου ζητήσουν τη συνδρομή μου θα το κάνω. Ένας αρχηγός της Αστυνομίας είναι πάντα χρήσιμος».

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης μιλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ο ίδιος άλλωστε υπήρξε προϊστάμενος της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και της ονομαστικοποίησης του προσωπικού ανάλογα με τα προσόντα και την μετεκπαίδευση αυτού βάσει σχεδίου. «Δεν είχατε δει από κοντά τις σπατάλες που λέγεται ότι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση;» τον ρωτάμε. «Δεν είχα ρόλο οικονομικού ελεγκτή. Η μόνη μου έννοια ήταν η ομαλή διεξαγωγή της Ολυμπιάδας. Θα σας αναφέρω ότι εκείνη την περίοδο και η κόρη μου προετοιμαζόταν για την Ολυμπιάδα. Είναι άλλωστε η μόνη Ελληνίδα που στα χρόνια του Ολυμπισμού έχει απαγγείλει τον όρκο των αθλητών. Την παρακολούθησα μέσα από το κέντρο ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου. Ήταν στιγμή μοναδική για μένα, αλλά το μυαλό μου δεν ήταν στη Ζωή αλλά στην λήξη της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας» λέει.

Μιλώντας για τη μάχη του σταυρού ο κ. Δημοσχάκης λέει: «Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για μια σωστή απόφαση από πλευράς κυβέρνησης να καθιερώσει τη σταυροδοσία. «Ενεργοποιείται με αυτό τον τρόπο το εκλογικό σώμα. Πάρα πολλοί μου λένε «Αρχηγέ μας άλλαξες τα σχέδια». Οι εκλογές είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Δημοκρατίας και η συμμετοχή σε αυτές είναι τουλάχιστον υποχρέωση» καταλήγει στρατηγός Δημοσχάκης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ