, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο διοικητής της ΤτΕ έδειξε τον δρόμο της ανάπτυξης

 
karamanlis-new-660370
του Νικολάου Καραμανλή
Με ιδιαίτερα κομψό αλλά και συνάμα σαφή τρόπο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθιστά σαφές πως το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί μία θετική εξέλιξη, όχι όμως και πανάκεια. Γι’ αυτό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την υπέρμετρη φορολόγηση που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, καθώς επαγγελματίες και μισθωτοί –η ραχοκοκαλιά της οικονομίας δηλαδή– βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται περισσότερο, ενώ το πλαίσιο που διαμορφώνεται κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για επενδύσεις. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα λέει ο άνθρωπος που από την προηγούμενη θέση του, ως υπουργός Οικονομικών, κατάφερε να μεταστρέψει την ύφεση σε ανάπτυξη και το πρωτογενές έλλειμμα σε πλεόνασμα, δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην έκθεση αυτή.
Ο διοικητής της ΤτΕ, ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές –κυβέρνηση και δανειστές– πως η έξοδος της χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης είναι εφικτή, προϋποθέτει όμως τη χαλάρωση της λιτότητας. Γι’ αυτό και πολύ εύστοχα ζητά από τους πολιτικούς ιθύνοντες να μην επαναπαύονται στις ασαφείς δηλώσεις των «θεσμών» για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Την ίδια ώρα και γνωρίζοντας τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ζητά αλλαγή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη: «Ο τελικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, από 3,5% του ΑΕΠ, μπορεί να μειωθεί σε 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και, ταυτόχρονα, λέει αυτό που θέλουν να ακούσουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο: ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς ονομαστικό «κούρεμα» των ομολόγων και χωρίς επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Φροντίζει, δε, να δείξει τον «οδικό χάρτη» για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. «Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για άμεσες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους», τονίζεται στην έκθεση και εξηγεί πως «τα επιτόκια παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και η καμπύλη τους έχει σχετικά περιορισμένη κλίση, πράγμα που σημαίνει ότι, με το ίδιο κόστος, η τυχόν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη για την Ελλάδα αν γίνει σήμερα παρά έπειτα από μερικά χρόνια, όταν τα επιτόκια παγκοσμίως ενδεχομένως θα είναι υψηλότερα». Και επειδή το ζητούμενο για να έρθει η ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, σημειώνει πολύ εύστοχα πως «η ελάφρυνση του χρέους, εάν εφαρμοστεί τώρα, θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα, με αποτέλεσμα μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ενίσχυση των επενδύσεων και των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». 
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του οικονομικού επιτελείου. Αρκεί, φυσικά, να σταματήσουν τα… πειράματα και να υπάρξει μία πιο ορθολογική προσέγγιση. Ποια είναι αυτή; Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.