Ο "δρόμος του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης" με τα περισσότερα κλειστά καταστήματα - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ο “δρόμος του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης” με τα περισσότερα κλειστά καταστήματα

Αυτοψία του Karfitsa.gr στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης!

20150624_130241Του Ηλία Μπουρμπούλα

Σε ένα δρόμο μήκους 750 μέτρων υπάρχουν τα περισσότερα κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και φιλοξενεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ καθώς και τον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά. Καθημερινά το δρόμο τον επισκέπτονται οι πολίτες  για τις αγορές και τις βόλτες  τους. Το Karfitsa.gr πήγε στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων  μίλησαν για την οικονομική κατάσταση της αγοράς. 20150624_130818Στην οδό των 750 μέτρων υπάρχουν 30 κλειστά καταστήματα, 12 καταστήματα με οικιακά είδη, 10 που πωλούν φαγητό,9 με αξεσουάρ, 8 καφέ, 7 ανθοπωλεία,  6 με ρούχα, 5 με υφάσματα, 3 μανάβικα, δύο παντοπωλεία, 1 ψαράδικο, 1 φαρμακείο, 1 παλαιοπωλείο, 5 με ηλεκτρολογικά είδη, 3 με ηλεκτρονικά είδη, 1 κρεοπωλείο και 2 περίπτερα. Επίσης δραστηριοποιούνται 3 βιβλιοπωλεία, 3 καταστήματα οπτικών, 2 πάρκινγκ εσωτερικού χώρου, 3 τράπεζες, 3 καταστήματα χαράξεων, 1 κοσμηματοπωλείο, το ταχυδρομείο καθώς και το εμπορικό κέντρο πλατεία.

«Η Βασιλέως Ηρακλείου στο παρελθόν χαρακτηριζόταν ως  ο δρόμος των ηλεκτρολογικών υλικών. Από αυτό το δρόμο εφοδιαζόταν ολόκληρη η Βόρειος Ελλάδα», αναφέρει ο ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρολογικών υλικών Μιχαήλ Κανελλόπουλος. «Στο παρελθόν σε αυτό το κατάστημα είχα τέσσερα άτομα προσωπικό και τώρα το δουλεύω μόνος μου. Συγκριτικά με τη φετινή χρονιά το 2014, η αγοραστική δύναμη του κόσμου είχε δείξει κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης αλλά από τον Ιανουάριο και μετά η αγορά ξανά πάγωσε.  Επίσης από τότε που σταμάτησε η οικοδομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια διαχρονική ύφεση στο χώρα γενικότερα. Πριν την κρίση πριν καν ανοίξω το κατάστημα σχημάτιζαν ουρά οι εργολάβοι οικοδομών για να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά» καταλήγει ο ίδιος.

20150624_123756
Τάσος Τζέτζης

«Υπάρχει μια σημαντική πτώση στην αγοραστική δύναμη του κόσμου η οποία φτάνει σε ποσοστό 50%» δηλώνει ο ιδιοκτήτης καταστήματος οικιακών ειδών  Τάσος Τζέτζης και συμπληρώνει ότι «το 2014 ήταν μια καλύτερη χρονιά από ότι η φετινή. Ο κόσμος πλέον στις αγορές του είναι πολύ προσεκτικός, μπορεί να αφήνει κάποια χρήματα αλλά το κάνει πολύ προσεχτικά. Παλιά θα αγόραζε προϊόντα αξίας 20 ευρώ ενώ τώρα έχει περιοριστεί σε αγορές των 5 ευρώ».

«Η αγοραστική κίνηση του κόσμου πλέον βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα» υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης ηλεκτρονικών ειδών Χρήστος Στάμος. «το χειρότερο όμως είναι ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ περίεργος εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Έχει χάσει το χαμόγελο του και την αισιοδοξία του. Αν οι κυβερνώντες δεν φροντίσουν να κάνουν κάτι για να αλλάξει αυτή η εικόνα στην αγορά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν πολλά λουκέτα. Συγκρίνοντας τις χρονιές 2014 και 2015 εύκολα παρατηρεί κανείς ότι τους τελευταίους μήνες του 14 υπήρχε μια μικρή αλλά ουσιαστική άνοδο στις πωλήσεις. Ένα γεγονός το οποίο άλλαξε ριζικά από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών» αναφέρει ο  ίδιος.

20150624_124708«Έχει μειωθεί ο τζίρος του καταστήματος στο 1/3 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά», υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης παντοπωλείου Γεώργιος Χιώτης και συμπληρώνει ότι  «ο κόσμος  φαίνεται ότι θέλει να αγοράσει τα προϊόντα μας αλλά το πορτοφόλι του ασθενεί. Τους τελευταίους μήνες του 2014 υπήρχε μια σταθερότητα στην αγορά. Να αναφέρω το γεγονός ότι αυτό το διάστημα είχαμε καθημερινά τις ίδιες εισπράξεις. Δυστυχώς αυτό δε κράτησε για πολύ και από την νέα χρονιά η αγορά μπήκε και πάλι στους ρυθμούς της αβεβαιότητας» καταλήγει ο ίδιος.

20150624_125125«Από την στιγμή την οποία ο κόσμος δεν έχει μετρητά στην τσέπη του, όλα είναι δύσκολα τονίζει ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου Δαμιανός Δήμου. «Ένα γεγονός το οποία επηρεάζει τον κόσμο και έχει αντίκρισμα στην αγορά είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες φοβίζουν τους περισσότερους και σκέφτονται να ξοδέψουν ακόμη και ένα ευρώ. Το 2014 υπήρχε μια σταθερότητα στην αγορά όχι ότι παρουσιάστηκε κάποια σημαντική διαφορά αλλά δεν υπήρχε αυτό το χάλι που υπάρχει σήμερα» λέει ο ίδιος.20150624_125648

«Η Βασιλέως Ηρακλείου είναι ένας δρόμος ο οποίος είχε και έχει έντονη εμπορική κίνηση» τονίζει ο καταστηματάρχης ρούχων κύριος Εσκιτζιάν  και συμπληρώνει ότι «ο κόσμος γυρίζει αλλά ποτέ δεν πέφτει. Έτσι λοιπόν θα περάσουμε και αυτό το σκόπελο της οικονομικής κρίσης και θα προχωρήσουμε παρακάτω».

«Το τελευταίο εξάμηνο η αγορά έχει βαλτώσει , αναφέρει ο ιδιοκτήτης παλαιών βιβλίων και εφημερίδων Παναγιώτης Τοκμακίδης . «Το 2014 τα πράγματα στην αγορά ήταν πολύ καλύτερα από ότι  είναι σήμερα. Ο κόσμος πάντα είχε ενδιαφέρον να αποκτήσει παλιά κομμάτια αλλά σήμερα βλέπει και δεν αγγίζει. Διότι πλέον ο κόσμος θέλει να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες και αν περισσέψει κάτι θα το αφήσει στην αγορά» λέει ο ίδιος.

20150624_130622

20150624_130802

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ