"Θα είμαστε με τις λαμαρίνες του μετρό μέχρι το... 2025"! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Οικονομία

“Θα είμαστε με τις λαμαρίνες του μετρό μέχρι το… 2025”!

Τι είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας στον πρόεδρο του ΙΣΘ...

 

μετρο σαββας 1

της Γιώτας Ρουμελιώτη / φωτο Σ. Αυγητίδης

Το ζήτημα του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο και τα προβλήματα που αναμένεται να φέρει σε ταμεία και συντάξεις αλλά και τα μείζονα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρι Μπίλλια με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και υποψήφιου βουλευτή στην Α’Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

exadaktylos mpillias

Όπως αναφέρει ο κ.Εξαδάκτυλος, ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας είναι μια κίνηση «απαράδεκτη», ενώ ο ίδιος τονίζει ότι: «στο τελευταίο μνημόνιο που υπεγράφη προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας ασφαλιστικός φορέας για όλους τους Έλληνες και μια σύνταξη σε κάποιο βάθος χρόνου που δεν είναι και πολύ μακρινό. Κατανοούμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να θέλει μια τέτοια εξέλιξη αλλά είναι απαράδεκτο να σχεδιάζουν κάποιοι σε αυτόν τον φορέα να εντάξουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία επιβιώνουν από μόνα τους και τα οποία δεν έχουν χρηματοδότηση από το κράτος».

«Αυτό είναι…δήμευση!»

Ο κ. Εξαδάκτυλος κάνει λόγο για «δήμευση των αποθεμάτων των ταμείων», ενώ αναφέρει ότι αντί για το επίδομα που δόθηκε από την κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ, θα μπορούσε να βρεθεί ισοδύναμο για την υγεία! «Αυτό ισοδυναμεί με δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων των επιστημόνων στα οποία το κράτος δεν συμβάλει και τα οποία επιθυμεί να εντάξει στο ίδιο ταμείο μαζί με ταμεία τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί πολλαπλά από το κράτος και πολλές φορές σκανδαλωδώς!», λέει και συνεχίζει: «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα που έδωσε ο υπουργός ανάπτυξης του κ. Τσίπρα στους εργαζομένους της ΔΕΗ, το ισοδύναμό του θα ήταν είτε 2000 διευθυντές του ΕΣΥ γιατροί είτε 1000 διευθυντές του ΕΣΥ και 2000 νοσηλευτές για τα ελληνικά νοσοκομεία. Αυτό είναι ένα ιδεολογικό θέμα και δείχνει την σαφή διαφορά που έχουν τα δυο κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση».

«Θέλουμε σαφή δέσμευση!»

Τόσο ο κ.Εξαδάκτυλος, όσο και ο κ.Μπίλλιας ζητούν μια σαφή δέσμευση ότι όσα ταμεία μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το κράτος να διαχωριστεί η θέση τους. «Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να περνάει από το μυαλό κάποιου ότι μπορεί να δημευθούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν προήλθαν από το κράτος αλλά προέρχονται από το υστέρημα των επιστημόνων για να παίξουν πολιτικά παιχνίδια.Θέλουμε μια σαφή δέσμευση ότι όσα ταμεία μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το κράτος να διαχωριστεί η θέση τους και η θέση μας. Το κράτος να ασχοληθεί με αυτά που χρηματοδοτεί και τα υπόλοιπα να τα αφήσει στην ησυχία τους διότι δεν έχουμε και τις καλύτερες εντυπώσεις για τα αποτελέσματα της διαχείρισης του κράτους διαχρονικά».

«Δεν έχει λογική το δημόσιο»

«Με τον κ.Εξαδάκτυλο μας ενώνει το ασφαλιστικό πρόβλημα που είναι πολύ σημαντικό», λέει ο Πάρις Μπίλλιας και συνεχίζει σχετικά με τα αποθεματικά, «με το νόμο του Λοβέρδου του 2010 έπαψε να υπάρχει χρηματοδότηση για τα ευγενή ταμεία και μεταξύ των ευγενών ταμείων είναι και το ΕΤΑΑ. Επίσης από αρχές του 2015 η ελάχιστη σύνταξη των 360 ευρώ ενώ σε όλα τα ταμεία καταβάλλεται από την πολιτεία, στο ΕΤΑΑ καταβάλλεται από τους πόρους του ΕΤΑΑ. Με αυτή την λογική δεν έχει κανένα νόημα να διεπόμαστε από το δημόσιο για αποφάσεις και ενέργειες που αφορούν τα αποθεματικά μας. Δεν γίνεται να προσπαθούν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες.Ήδη με το τρίτο μνημόνιο υπάρχει ο φόβος ένα μέρος των αποθεματικών να φύγει και να πάει στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για να καλύψει τις τρύπες του ΕΤΕΑ».

«Καταρρέει η ιδιωτική οικοδομή»

Ο κ.Μπίλλιας έθιξε και τα προβλήματα που αφορούν τόσο αναπτυξιακά ζητήματα όσο και τους ίδιους τους μηχανικούς, επισημαίνοντας  το ζήτημα της ιδιωτικής οικοδομής και την γραφειοκρατία στις οικοδομικές άδειες. «Η ιδιωτική οικοδομή έχει καταρρεύσει. Σε σχέση με το 2009 η μείωση είναι στο 85% αναφορικά με τις εκδόσεις των οικοδομικών αδειών. Έχουμε προβλήματα ακόμα και με την έκδοση των οικοδομικών αδειών λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που δεν επιτρέπει την απευθείας μεταφορά του επενδυτή ή του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου στον μηχανικό για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, αλλά απαιτείται η κατάθεση χρημάτων στην Εθνική Τράπεζα”.

Δημόσια έργα… τέλος

«Η έλλειψη έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής και τα έργα που εκτελούνταν έχουν σταματήσει. Το μόνο που κινούνταν τα τελευταία χρόνια ήταν τα δημόσια έργα καθώς χρηματοδοτούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς τους τελευταίους επτά μήνες από επιλογή της κυβέρνησης να χρηματοδοτούν και να πληρώνουνε μόνο μισθούς και συντάξεις και να στερούν πόρους από τον ιδιωτικό τομέα και από έργα που εκτελούνταν είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν το σύνολο των έργων σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και συνεχίζει ότι «Το μοναδικό δημόσιο έργο που εκτελείται αυτήν την περίοδο είναι η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Καλαμαριάς και αυτό με αργούς ρυθμούς».

Μετρό όπως… τροχοπέδη

Ο ίδιος αναφέρεται στο ΜΕΤΡΟ και στο «πάγωμά» του ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι από αναπτυξιακό έργο.. . έγινε τροχοπέδη! «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που δεν προχωρά και είναι μια «ανοιχτή πληγή» είναι το ΜΕΤΡΟ που έχει εξελιχθεί από αναπτυξιακό έργο σε… απόλυτη τροχοπέδη για την πόλη, από άποψη οικονομική, περιβαλλοντική, κυκλοφοριακή» λέει και συνεχίζει: «Αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης είναι το «πάγωμά» του ΜΕΤΡΟ. Αναμένουμε τις αποφάσεις για την επανεκκίνησή του. Δεν μπορώ να φανταστώ τις επιπτώσεις που θα έρθουν αν αυτό το έργο σταματήσει και έπειτα ξεκινήσει η διαδικασία κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια. Θα είμαστε με τις λαμαρίνες μέχρι το 2025», καταλήγει.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ