, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο επιχειρηματικός χάρτης της Θεσσαλονίκης!

sindos copy
Του Βαγγέλη Στολάκη
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς ο περασμένος Φεβρουάριος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων έξι ετών. Εκτός από την μειωμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών είχαν να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των επιστημόνων, που τους ανάγκασαν να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά. «Καθημερινά μετράμε νέα λουκέτα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ανάπτυξη ακούμε αλλά εμείς βλέπουμε το αντίθετο. Η αγορά είναι στα χάλια της. Είχαμε τον χειρότερο Φεβρουάριο όλων των εποχών» αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης. «Τα τελευταία έξι χρόνια βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση. Κανείς δεν ευαισθητοποιείται για την πραγματική οικονομία και την αγορά. Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» συμπληρώνει ο Παντελής Φιλιππίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότερες επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης είναι αυτοαπασχολούμενες, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι και εργαζόμενος και δεν απασχολεί επιπλέον προσωπικό. «Οι περισσότεροι καταστηματάρχες πολεμούν μόνοι τους. Προκειμένου να επιβιώσουν έχουν διώξει τους υπαλλήλους τους και χρωστούν στο δημόσιο. Γίνεται κόλαση» καταλήγει.
Βιομηχανίες για… δείγμα
Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται βιοτέχνες και βιομήχανοι στην πόλη, οι οποίοι μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν αναγκάζονται είτε σε φυγή στο εξωτερικό κυρίως σε κάποια γειτονική χώρα όπως είναι η Βουλγαρία και τα Σκόπια ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
Σήμερα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Karfitsa οι ενεργές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης αγγίζουν τις 86.000. Από αυτές οι μεγάλες εταιρίες, που απασχολούν δηλαδή περισσότερους των τριακοσίων υπαλλήλων είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa ο ακριβής αριθμός των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο νομό Θεσσαλονίκης είναι 86.162. Πρόκειται για επιχειρήσεις ατομικές, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ανώνυμες εταιρίες, Αστικές Μη κυβερνητικές εταιρίες και ΙΚΕ. Από αυτές τις εταιρίες περίπου οι 18.500 είναι μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οι 21.000 είναι μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, δηλαδή οι μισές από όσες παραμένουν ενεργές σε επίπεδο νομού ανήκουν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από την «ακτινογραφία» της Karfitsa στις επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, στην πόλη οι Ανώνυμες Εταιρίες οι οποίες από τους ειδικούς κατατάσσονται στην κατηγορία των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχονται σε 4800. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι ΕΠΕ η παρουσία των οποίων στη Θεσσαλονίκη «μετράται» σε 4500 επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και των μικρομεσαίων εταιριών, είναι δηλαδή ΙΚΕ, ΟΕ, Ατομικές και ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις με νομική φύση ΙΚΕ αριθμούν τις 1600, οι ΟΕ αγγίζουν τις 12.000, οι ΕΕ τις 3.300 ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων της πόλης είναι ατομικές (αγγίζουν τις 59.000). Στην πόλη συναντά κανείς επίσης τέσσερις συνεταιρισμούς, 500 αστικές εταιρίες και 16 κοινοπραξίες.
Βιομηχανική περιοχή «φάντασμα» 
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Karfitsa από τις παραπάνω ενεργές επιχειρήσεις του νομού στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου βρίσκονται μόλις 116 εταιρίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πάλαι ποτέ περιοχή της ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα «φάντασμα» με τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που στο παρελθόν αναπτύχθηκαν στην περιοχή να ρημάζουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 58 εγγραφές νέων μελών στα μητρώα του, ενώ για την ίδια περίοδο οι διαγραφές άγγιξαν τις 211. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του νέου έτους 153 επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους. Πιο συγκεκριμένα την Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου εγκατέλειψαν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους δυο επιχειρήσεις, ενώ τον περασμένο χρόνο οι επιχειρηματίες που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης και αναγκάστηκαν σε φυγή από τη ΒΙΠΕΘ είναι οκτώ. Σήμερα πάντως, στη ΒΙΠΕ Σίνδου αριθμούν 402 ενεργές επιχειρήσεις- μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Από αυτές οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών.
Όπως σημειώνει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακατσέλος αντίστοιχη είναι η εικόνα που συναντά κανείς και στις πάλαι ποτέ μεγάλες βιομηχανίες της πόλης. «Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω η εικόνα είναι ότι το πρόβλημα το 2016 θα ενταθεί. Τα θέματα που παραμένουν ανοικτά όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό αυξάνουν την ανησυχία των επιχειρηματιών» σχολιάζει. Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο «ξεκάθαρα αντί για ανάπτυξη έχουμε υπανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι μόνιμο και συνεχόμενο». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πλέον οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 300 εργαζόμενους είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.