«Ο Γλέζος να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και σοβαρότητα» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πρόσωπα

«Ο Γλέζος να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και σοβαρότητα»

Η αντιπρόεδρος της Βουλής μιλά για την εσωκομματική γκρίνια, τη συμφωνία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Xaralampidou copy

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήρθε δεύτερη στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα την αξιοποιούσε στο κυβερνητικό σχήμα. Αντί για κάποιο υπουργικό πόστο όμως, προτάθηκε για το προεδρείο της Βουλής στο οποίο εκλέχτηκε Γ’ Αντιπρόεδρος. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, γνωστή στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέσα από τους συνδικαλιστικούς της αγώνες σχολιάζει στην Karfitsa τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές μας και κάνει λόγο για «δύσκολο συμβιβασμό, που δεν είναι το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Η βουλευτής της Κουμουνδούρου μιλά επίσης για τη στάση που θα κρατήσει η Αριστερή Πλατφόρμα απέναντι στη συμφωνία με τους… θεσμούς, την εσωκομματική αντιπολίτευση του Λαφαζάνη και όχι μόνο, αναφέρεται στις δυσκολίες της συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο και ξεκαθαρίζει πως δεν θα παραιτηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Κυρία Χαραλαμπίδου, είστε ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με τους εταίρους μας;

Η κυβέρνηση έδωσε μια σκληρή πρώτη μάχη. Για πρώτη φορά οι πιστωτές της χώρας βρήκαν απέναντί τους μια κυβέρνηση που δεν προσήλθε στο τραπέζι για να πει “ναι σε όλα”. Θα έλεγα ότι έφτασε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, που δεν είναι το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε, όμως, ένα όχι μικρό αποτέλεσμα που είναι να κερδίσει μια πίστωση χρόνου αναγκαία για την αναδιαπραγμάτευση πάνω στο ζήτημα της δανειακής σύμβασης και τον βασικό μας στόχο που είναι η απαλλαγή από τον βραχνά ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.

Ποια είναι τελικά η διαφορά μεταξύ… τρόικας και θεσμών;

Εμείς μιλάμε για μια διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, με αρχηγούς κρατών και ανθρώπους που έχουν θεσμικό ρόλο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα υπαλληλικά κλιμάκια που έστελναν οι πιστωτές στην Αθήνα για να μεταφέρουν υποδείξεις στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόκειται, εξάλλου για έναν παράτυπο μηχανισμό, με ωμά αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά όμως την εποπτεία της χώρας, αυτή δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία μορφή.

Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών μας προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις επίσης προκλήθηκαν και από την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου με ορισμένους βουλευτές του κόμματός σας μάλιστα να μην προσέρχονται στη σχετική ψηφοφορία. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτή η εσωκομματική αντιπολίτευση την πορεία της κυβέρνησης και του έργου της;

Η “εσωκομματική αντιπολίτευση” είναι ένας λάθος όρος των δημοσιογράφων που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και την λειτουργία της Αριστεράς. Κανένας δεν κάνει αντιπολίτευση. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όλες στόχο έχουν να βοηθήσουν στο ριζοσπαστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση οφείλει να παίρνει υπόψη της τις όλες της τοποθετήσεις και να κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων του κόμματος και του προγράμματος μας.

Φοβάστε πως στη Βουλή θα υπάρξουν… απώλειες; Εσείς τι θα κάνετε, δεδομένου ότι πρόσκεισθε στην Αριστερή Πλατφόρμα που έχει αντιδράσει;

Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, ούτε μου αρέσει να εκφράζω αυθαίρετα εκτιμήσεις για το τι θα πράξουν οι σύντροφοί μου. Ως Αριστερή Πλατφόρμα οι θέσεις μας είναι γνωστές, τις έχουμε εκφράσει και στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα εκφραστούν και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Πιστεύετε κι εσείς ότι ο «Μανώλης Γλέζος όταν εξέφραζε την άποψή του δεν ήταν καλά πληροφορημένος»;

Ο Μανώλης Γλέζος είναι μία εμβληματική μορφή της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης και πάντα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και σοβαρότητα οι απόψεις που εκφράζει. Προσωπικά διαφωνώ με κάποια σημεία τις τοποθέτησής του, ωστόσο δεν σας κρύβω ότι μέσα σ’ αυτή την επιστολή περιλαμβάνονται κάποιες ανησυχίες όχι μόνο βουλευτών αλλά και μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης. Η πορεία αυτή θα χαραχθεί το επόμενο διάστημα μέσα από πολλές συμπληγάδες και δυσκολίες και είμαστε περήφανοι που σε αυτή τη διαδρομή θα περπατάμε δίπλα δίπλα με τον σύντροφο Μανώλη Γλέζο.

Πως είναι να είσαι… αντιπρόεδρος της Βουλής; Τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας;

Όπως φαντάζεστε είναι αρκετά αυξημένα τα καθήκοντα και μάλιστα πριν ακόμη αρχίσουν οι νομοθετικές εργασίες. Ωστόσο σκοπεύω να μην “κρυφτώ” πίσω από ένα θεσμικό προφίλ, αλλά να διατηρήσω πλήρως τον ρόλο μου ως βουλευτής του ελληνικού λαού, τόσο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και στην υποστήριξη και ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων.

Στο e-mail Βαρουφάκη γίνεται λόγος για επανεξέταση των αποκρατικοποιήσεων που δεν έχουν ξεκινήσει. Τι θα συμβεί όμως με τους άλλους οργανισμούς που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί; Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα;

Καταρχήν ο ΟΛΘ, όπως και ο ΟΛΠ δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αλλά βρίσκονται σε στάδιο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές. Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τις διαδικασίες και να μην δώσει το πράσινο φως σε διαδικασίες ξεπουλήματος κομβικών δημόσιων υποδομών. Απ’ όσο γνωρίζω πολλά ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν μετά από την συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ υπό την παρουσία της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού, της κυρίας Βαλαβάνη.

Πως πάει μέχρι στιγμής η συνύπαρξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει εξ’ αρχής και με την ψήφο εμπιστοσύνης που παρείχαν την στήριξή τους στην κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα είναι αλήθεια πως υπάρχει καλή συνεννόηση και αλληλοκατανόηση. Η πορεία του κυβερνητικού έργου, όταν ξεκινήσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα δείξει περισσότερα.

Σκοπεύετε να παραιτηθείτε από τη θέση σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της επανεκλογής σας και του επιπλέον φόρτου εργασίας ως αντιπροέδρου;

Δεν είναι μέσα στους σκοπούς μου να εγκαταλείψω το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό έργο και από αυτό περνάνε πολλά ζητήματα για τα οποία έχουμε δώσει μάχες. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει πλήρως η κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Όταν αναλάβουμε το σύνολο των καθηκόντων μας ως Αντιπρόεδροι θα κρίνω καλύτερα και με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν στην Βουλή.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ