, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λ. Κυρίζογλου "Έχουμε τα πιο φθηνά δημοτικά τέλη"

IMG_4123
 
  «Ο κ. Ρακιντζής καλό θα ήταν να κάνει τον αυτοέλεγχό του» είναι η απάντηση του Λάζαρου Κυρίζογλου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, ο οποίος δημόσια έχει ισχυριστεί πως στην τοπική αυτοδιοίκηση γινόταν… πάρτυ. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ζητά μέσω της «Κ» από τον Λέανδρο Ρακτιντζή να ονομάσει τους δήμους στους οποίους έχει παρατηρηθεί κακοδιαχείριση, αλλιώς θα «επικρατήσει η ολοκληρωτική άποψη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Κυρίζογλου σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, το μνημόνιο, τον «Καλλικράτη» αλλά και τα έργα που ολοκληρώθηκαν επί θητείας του.
 
Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
 
Δήμαρχε, ποιο είναι τελικά το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών; Τελικά πρέπει να επικρατήσει το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο»;
Το διακύβευμα των εκλογών το ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 102 όπου αναφέρεται ότι οι τοπικές υποθέσεις ανήκουν στη διοίκηση και τη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι αυτή έχει από το ίδιο το Σύνταγμα διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Είναι μορφή λαϊκής εξουσίας ανεξάρτητη από την κεντρική εξουσία και εκλέγονται οι εκπρόσωποί της με άμεση και καθολική μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες. Κατά συνέπεια το διακύβευμα των εκλογών ή το ερώτημα καλύτερα που απευθύνεται στους πολίτες είναι το εξής: εάν και κατά πόσο οι ήδη ασκούντες το επάγγελμα του δημάρχου έχουν υλοποιήσει τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και υπόσχονται ταυτόχρονα με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στα προεκλογικά τους προγράμματα, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι όταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Στην προκειμένη περίπτωση βουβάλια είναι τα κόμματα με την έννοια ότι πάντοτε προσπαθούν την κρίση πολιτικής και την αδυναμία παρέμβασης στην κοινωνία ή την απομόνωσή τους από την κοινωνία, να τη διοχετεύσουν μέσω εκπροσώπων τους στις δημοτικές εκλογές για να καταγράψουν ποσοστά και να βγει η τηλεόραση το βράδυ των εκλογών και να μπογιατίσει με χρώμα πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο το κουτάκι που θα υπάρχει δίπλα από το όνομα του κάθε υποψηφίου.
Πόσο έχουν επηρεάσει οι μνημονιακές πολιτικές το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Είμαι εναντίον των μνημονίων. Δυστυχώς δικαιώθηκα λέγοντας πως τα μνημόνια και όσοι νόμοι ψηφίστηκαν για την τοπική αυτοδιοίκηση προσβάλλουν τη συνταγματική επιταγή περί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ίδια είπε και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Μόνο κακό είδαν οι δήμοι και αδικήθηκαν βάναυσα με έναν ορυμαγδό προπαγάνδας και όχι ενημέρωσης που έγινε εναντίον και της αυτοδιοίκησης και των αυτοδιοικητικών. Δεν μου αρέσει να λένε οι δήμαρχοι, οι δικηγόροι κτλ αλλά πρέπει να λένε ο τάδε δήμαρχος, ο τάδε δικηγόρος.
Το τελευταίο διάστημα ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης δέχεται βολές από παντού. Δεν είναι λίγες οι φορές για παράδειγμα που ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έχει ισχυριστεί ότι στους δήμους γίνεται… πάρτυ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Καλό θα ήταν ο κ. Ρακιντζής να μην λέει στους δήμους αλλά στον τάδε ή το δείνα δήμο. Επίσης ο αναμάρτητος, στη θέση του οποίου βάζω τον κ. Ρακιντζή πρώτος το λίθο βαλέτω. Είναι ο κ. Ρακιντζής ικανοποιημένος που μολονότι έχει λήξει η θητεία του κάθεται στην καρέκλα του Ελεγκτή δημόσιας διοί-
κησης; Ας κάνει έναν αυτοέλεγχο στον καθρέφτη τον εσωτερικό της συνείδησής του.
Κύριε Κυρίζογλου, είστε αυτοδιοικητικός και από λίγους που ξέρουν απ’ έξω τον «Καλλικράτη». Τελικά ο «Καλλικράτης» βοήθησε την αυτοδιοίκηση ή την πήγε πίσω;
Ο «Καλλικράτης» χαρακτηρίζεται εκ του αποτελέσματος ως κάτι κακό. Είναι κακός για την τοπική αυτοδιοίκηση. Βέβαια υπήρξαν ελάχιστες θετικές πλευρές. Το αποτέλεσμα όμως έχει αρνητικό πρόσημο. Τρέξανε όλοι στο παρελθόν υποστηρίζοντας τον «Καλλικράτη» αλλά πόροι δεν δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το αντίθετο μάλιστα, περικόπηκαν. Εκ του αποτελέσματος θα σας αναφέρω ότι υπήρξαν δεκάδες τροποποιήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα. Αν ήταν ένα σχέδιο καλά μελετημένο θα είχε υποστεί δεκάδες τροποποιήσεις ή τροποποιήσεις των… τροποποιήσεων; Η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση οδηγείται σε «παραλυσία» με τον «Κακοκράτη».
Τώρα, που ολοκληρώνεται αυτή η θητεία, ποιος είναι ο απολογισμός τις διοίκησής σας. Τι κάνατε και τι δεν κάνατε;
Είμαι εχθρός και πολέμιος του «θα» επειδή σέβομαι τον εαυτό μου αλλά και αυτούς που με ακούν. Ό,τι υποσχέθηκε η διοίκησή μας στους πολίτες έχει γίνει. Αναπλάσαμε τους αύλειους χώρους σε πολλά σχολεία, κατασκευάσαμε το 11ο δημοτικό σχολείο, κατασκευάσαμε το 5ο δημοτικό σχολείο στο Δενδροπόταμο, σε δυο μήνες θα είναι έτοιμο το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, δημιουργήσαμε πάρκινγκ, αγοράσαμε το οικόπεδο όπου θα χτιστεί το 6ο δημοτικό σχολείο Μενεμένης και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια υλοποιήσαμε πολλά έργα ακόμα και όσα δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες. Για παράδειγμα: αναπλάσαμε το μέτωπο κατά μήκος της οδού Δενδροποτάμου, όπου κατασκευάσαμε δυο γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Επίσης δεν είχαμε υποσχεθεί αλλά πετύχαμε την έγκριση προγράμματος για την αντικατάσταση καυστήρων, κουφωμάτων, παραθύρων και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία. Εντάξαμε έργο στο ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων της καθαριότητας και πήραμε εννέα οχήματα τελευταίας τεχνολογίας χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες καθόλου. Με τον αγώνα που κάναμε καταφέραμε να συνεχίσουμε τις εργασίες του κόμβου Κ16 και να δημοπρατηθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι στο δυτικό περιφερειακό δρόμο και τέλος, σε λίγες ημέρες θα δημοπρατηθεί και το έργο δημιουργίας υπόγειας οδού στην οδό Μοναστηρίου, Έλλης Αλεξίου, Αγίας Παρασκευής και αντιστρόφως για να μην διακόπτεται η γραμμή κυκλοφορίας. Αυτά είναι έργα και παρεμβάσεις πολύ σημαντικά. Τα εκτελέσαμε, άλλα είναι υπό δημοπράτηση και άλλα εκτελούμενα.
Τι έχει κάνει ο δήμος σας σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής;
Ο δήμος μας έχει ένα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας.  Κατασκευάσαμε ένα ωραίο νηπιαγωγείο για να μην μεταφέρονται τα νήπια από τις γραμμές του ΟΣΕ στη Μενεμένη. Λειτουργούμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρία, λειτουργούμε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Έχουμε «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ιατρεία και Πολυιατρεία, τέσσερα φυσικοθεραπευτήρια, τμήματα κατασκηνώσεων ανάλογα με το εισόδημά τους, εφαρμόζουμε προγράμματα όπως είναι το «Παιδί και Θάλασσα», προκειμένου οι μικροί μας φίλοι να πηγαίνουν το καλοκαίρι στη θάλασσα και να επιστρέφουν αυθημερόν ή να μεταφέρονται οι ηλικιωμένοι σε λουτροπόλεις. Ο δήμος μας για τους ανθρώπους που είναι οικονομικά ασθενείς κατάφερε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις να εντοπίσει τις οικογένειες των παιδιών που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και φροντίζει για τη σίτισή τους η υπηρεσία, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Πρόκειται για 70 τέτοιες περιπτώσεις την ώρα που οι σιτιζόμενοι στα συσσίτια της Εκκλησίας ξεπερνούν τους 700. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχούς, και έτσι καθημερινά καταθέτουν στις σχετικές δομές ό,τι μπορούν.
 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.