Ο κύβος ερρίφθη: Στη Δικαιοσύνη το κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Ο κύβος ερρίφθη: Στη Δικαιοσύνη το κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού

Του Κώστα Καντούρη

Στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, που προγραμματίστηκε μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ήταν έτοιμος για τις απαντήσεις που θα έδινε. Μετέφερε την πρωθυπουργική βούληση να λυθεί άμεσα το κτιριακό της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη με τη μοναδική εφικτή λύση: την παραχώρηση του κτιρίου του ΙΚΑ Πύλης Αξιού για να μετατραπεί σε συμπληρωματικό δικαστικό μέγαρο. Οι ενστάσεις πλέον από υγειονομικούς και υπαλλήλους του ΕΦΚΑ κάμπτονται μπροστά στην ασφυκτική πίεση της έλλειψης χώρου στο κεντρικό κτίριο των δικαστηρίων.

Το κλίμα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, μετά τη σύσκεψη στο δικαστικό μέγαρο είχε μία κατεύθυνση. Αυτή της παραχώρησης του κτιρίου του ΙΚΑ στα δικαστήρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε ακούσει λίγη ώρα νωρίτερα, απ’ όλους τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, όπως και από τους προέδρους του δικηγορικού συλλόγου και του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια. «Θα με βάλουν φυλακή. Έχουμε καταλάβει 1.100 τετραγωνικά ημιυπαίθριων για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», ξέσπασε ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικού μεγάρου, πρόεδρος Εφετών Χρήστος Νάστας. Η εικόνα μεταφέρθηκε γρήγορα στη μεγάλη αίθουσα του ΥΜΑ-Θ.

«Η κατάσταση στα δικαστήρια είναι εκρηκτική από την έλλειψη χώρων», υπερθεμάτισε με ένταση ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Ως δικηγόρος, γνωρίζει καλά τους χώρους στους οποίους έχει εργαστεί και ο ίδιος. Και γι’ αυτό ανέλαβε να μπει μπροστάρης στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα ζητήματα υποδομών της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός ότι η απόφαση του περασμένου Ιουλίου για συγκρότηση επιτροπής που θα εξέταζε την υπόθεση δεν υλοποιήθηκε, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία όπως είπε ο κ. Τσιάρας στις δηλώσεις του, ήταν ένα κενό που θεωρήθηκε ότι έπρεπε να αναπληρωθεί άμεσα.

Έτσι, στη σύσκεψη της Δευτέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέφερε στους παρισταμένους ότι η πρόταση για την παραχώρηση του ΙΚΑ Πύλης Αξιού στη Δικαιοσύνη είναι ειλημμένη. Αρκεί όμως άμεσα να κατατεθούν προτάσεις για τη μεταστέγαση των υγειονομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε άλλον χώρο ή ακόμη και άλλους χώρους, όπως συγκεκριμένα ακούστηκε στη σύσκεψη.

Αρχίζουν οι επισκέψεις 

Και στο σημείο αυτό αναλαμβάνει ρόλο ο υφυπουργός Εσωτερικών και Θεσσαλονικιός βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επομένη της σύσκεψης ήδη είχε κανονίσει τις πρώτες επισκέψεις σε χώρους, που θέτουν υποψηφιότητα για τη μεταφορά των υπηρεσιών του κτιρίου ΙΚΑ Πύλης Αξιού. Ο κ. Καλαφάτης άλλωστε γνώριζε πολύ καλά εδώ και καιρό όσα προηγήθηκαν με τον προκάτοχό του και έδειξε στη σύσκεψη της Δευτέρας ότι ήταν απόλυτα έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Τα όσα δήλωσαν μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) μπορούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως δεν έγινε απολύτως κανένα βήμα και ότι επαναλήφθηκε μία σύσκεψη. Μόνον που η αλήθεια δεν είναι αυτή. «Είναι η πρώτη φορά που γίνονται ουσιαστικά βήματα. Η αίσθηση που έχουμε αποκομίσει είναι ότι το πρόβλημα οδεύει ολοταχώς προς τη λύση του και πλέον η μπάλα βρίσκεται στο δικό μας έδαφος», σχολίαζε μιλώντας στην Karfitsa παράγοντας της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό είναι μία αλήθεια και την είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Τσιάρας. Ανακοίνωσε πως πλέον η υπόθεση μεταφέρθηκε στους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν τις προτάσεις τους για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών σε νέο ή νέα κτίρια. Η υπόθεση έχει φύγει από τα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Τον συντονισμό αναλαμβάνει ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος δεν έδειξε να φείδεται για να πάρει στις πλάτες του την προσπάθεια. Άλλωστε ήδη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έδωσε από την πλευρά του το «πράσινο φως» για την παραχώρηση του κτιρίου, που ανήκει στο δικό του χαρτοφυλάκιο αφού είναι ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ. Επομένως ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Οι αντιδράσεις των υπηρεσιών 

Στη σύσκεψη το υπουργείου συμμετείχαν, για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των «θιγόμενων», με την έννοια της μετακίνησης, υπηρεσιών. Ο διευθυντής του περιφερειακού κέντρου υποστήριξης ΕΦΚΑ Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ζυγγερίδης και ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, οι οποίοι προέταξαν την έντονη αντίρρηση των υπηρεσιών τους. «Είναι κομβικός ο ρόλος τους στο συγκεκριμένο κτίριο», είπαν για να συναντήσουν την αντίδραση του προέδρου Εφετών Χρήστου Νάστα. «Την τελευταία πενταετία γεμίζετε το κτίριο με υπαλλήλους από διάφορες υπηρεσίες που είναι φιλοξενούμενες για να δείχνετε ότι λειτουργεί. Το είχατε ένα ερείπιο», είπε σε έντονο ύφος, προσθέτοντας ότι αυτή η «κινητικότητα» γίνεται αντιληπτή από τα παράθυρα του δικαστικού μεγάρου.

Αμέσως αρκετοί παρενέβησαν για να πέσουν οι τόνοι. Ακόμη και ο υπουργός δικαιοσύνης, ως γιατρός που εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, φέρεται να είπε ότι «κι εγώ εργάστηκα εκεί και ξέρω πώς είναι η κατάσταση. Να είμαστε λογικοί. Θα βρεθεί λύση, με τη μεταφορά είτε σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό κτίριο».

Τα τρία κτίρια που θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα 

Παρ’ ότι κατά τη διάρκεια των συσκέψεων δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα κτίρια, πληροφορίες αναφέρουν πως προεργασία ήδη έχει γίνει και γι’ αυτό η στόχευση θα είναι συγκεκριμένη. Στη σύσκεψη του υπουργείου η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, η οποία συμμετείχε και στην πρώτη σύσκεψη του περσινού Ιουλίου, έριξε την ιδέα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μοιραστούν οι υγειονομικές και οι διοικητικές υπηρεσίες σε διαφορετικά κτίρια. Παρά την ένσταση των παραγόντων των δύο φορέων (ΕΦΚΑ και ΥΠΕ) ότι εξυπηρετεί η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο, η ιδέα φαίνεται ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος από την πλευρά των υπολοίπων, καθώς έτσι λύνει και τα χέρια της διερεύνησης λύσης για μεταστέγαση των δύο διαφορετικών υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσιάρας στη δήλωσή του έκανε λόγο για «κτίριο ή κτίρια».

Το βασικό κτίριο που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του κτιρίου Πύλης Αξιού είναι αυτό του ΕΦΚΑ στους Αμπελόκηπους. Ήδη έχουν γίνει επισκέψεις, έχουν εξεταστεί οι χώροι του και έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολλά κενά για την εγκατάσταση των υπηρεσιών. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται, ακριβώς στα όρια με την Ξηροκρήνη του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν είναι απαγορευτικό για την πρόσβαση, ενώ διαθέτει και χώρους στάθμευσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη αναφορά στο συγκεκριμένο κτίριο έγινε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και είχε τεθεί από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Στάθη Κουτσοχήνα. Θερμός υποστηρικτής της πρότασης φαίνεται πως είναι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Το κτίριο της οδού Μοναστηρίου, όπου στεγαζόταν η διεύθυνση υγιεινής της πρώην νομαρχίας, αποτελεί ένα από τα υποψήφια. Το κτίριο ανήκει στο Χαρίσειο και από την αποχώρηση των υπηρεσιών της σημερινής περιφέρειας δεν έχει νοικιαστεί, είναι κενό. Εξετάζεται σοβαρά η περίπτωση να μεταφερθούν σε αυτό διοικητικές υπηρεσίες, όμως το πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστεί να δοθεί ενοίκιο.

Αυτό που ως τρίτη λύση εξετάζεται επίσης σοβαρά είναι το πρώην νοσοκομείο Αγίου Παύλου. Ήδη ελέγχεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς για να εξεταστεί εάν γίνεται να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία των υγειονομικών υπηρεσιών. Είναι κατάλληλο γι’ αυτόν τον σκοπό, καθώς επί χρόνια λειτουργούσε ως νοσοκομείο. Η λύση αυτή θα είναι σε χώρο που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό κτίριο, πάλι στην οδό Φράγκων, επομένως δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αντίδραση.

Η φιλοδοξία για «δικαστηριακό πάρκο» 

Η θετική ατμόσφαιρα με την ουσιαστικά ειλημμένη απόφαση για την επέκταση του δικαστικού μεγάρου στο κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, ενισχύθηκε με την πρόθεση που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας για γενικότερη ανάπλαση της περιοχής που βρίσκεται μεταξύ του κύριου δικαστικού μεγάρου και του κτιρίου των Διοικητικών Δικαστηρίων. Έχει αναφέρει ο δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφτεί την περιοχή με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της οδού 26ης Οκτωβρίου, έργο που είναι σε εξέλιξη, πως μπορεί η περιοχή να μετατραπεί σε ένα δικαστηριακό πάρκο.

Τη θέση αυτή ενίσχυσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προτείνει για χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος της περιφέρειας, την ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής.

 

Από την έντυπη έκδοση

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ