Ο νέος προσανατολισμός στην τουριστική βιομηχανία της... Ευρώπης - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ο νέος προσανατολισμός στην τουριστική βιομηχανία της… Ευρώπης

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, φωτο Σάββας Αυγητίδης

 

φωτο Σάββας Αυγητίδης / www.e-photopress.blogspot.com

“Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι μια χώρα με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, όπως η Ελλάδα, δεν έχει αναπτύξει ακόμη συντεταγμένα τον αθλητικό τουρισμό και  τις ευκαιρίες που προκύπτουν, π.χ. από τις μετακινήσεις  αθλητικών συλλόγων σε στάδιο προετοιμασίας…”

—-

Ψηφίστηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ευρώπη, στην οποία παρουσιάζονται μια σειρά από προτάσεις που απαιτούν την ταχεία προσαρμογή της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, ώστε να διατηρήσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητάς της.

Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλοςτης ειδικής ομάδας εργασίας για θέματα τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και Θεόδωρος Ζαγοράκης, εισηγητής της εν λόγω έκθεσης για το ΕΛΚ στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, ασχολήθηκαν ενεργά με το θέμα, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις του κλάδου.

Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Ελίζα Βόζεμπεργκυπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθούν πολιτικές που ενισχύουν τον τουριστικό κλάδο και κατ’ επέκταση την οικονομία τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες της ΕΕ. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι σε χώρες -όπως η Ελλάδα- όπου ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία, μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των περιοχών αυτών, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό χαμηλού κόστους που αναπτύσσεται σε γειτονικές τρίτες χώρες. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά τον τουριστικό κλάδο σε παράκτιες περιοχές, που δοκιμάζονται έντονα από την προσφυγική κρίση.

Από πλευράς του, ο κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης τόνισε τα εξής: “Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η σημασία και η συνεισφορά του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τη χώρα μας, ο τουρισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και  πρέπει να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι μια χώρα με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, όπως η Ελλάδα, δεν έχει αναπτύξει ακόμη συντεταγμένα τον αθλητικό τουρισμό και  τις ευκαιρίες που προκύπτουν, π.χ. από τις μετακινήσεις  αθλητικών συλλόγων σε στάδιο προετοιμασίας. Χρειάζεται να επιμείνουμε, λοιπόν, στην προώθηση εναλλακτικών θεματικών διαδρομών μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, με έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων του τουρισμού. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, αρκεί ως πολιτεία, να παρέχουμε τα απαραίτητα επενδυτικά κίνητρα, αλλά  και να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τις επιχειρήσεις του κλάδου”.

Χαλκιδική φωτο Σάββας Αυγητίδης

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ