Ο οβελίας… χαμογέλασε στους καταναλωτές - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ο οβελίας… χαμογέλασε στους καταναλωτές

Τι έδειξε η βόλτα της "Κ" στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης

IMG_6149

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Αισθητά φθηνότερες είναι οι τιμές στα πασχαλινά είδη στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν τόσο τα κρεατικά όσο και τα υπόλοιπα είδη που θα συνοδεύσουν τον πασχαλινό οβελία στο τραπέζι της Λαμπρής σε πολύ προσιτές τιμές. Οι καλά γνωρίζοντες βέβαια, αναφέρουν ότι το φετινό Πάσχα δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα των καταναλωτών στην αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα των πασχαλινών εδεσμάτων, αφού η Ανάσταση του Θεανθρώπου εορτάζεται φέτος στα μέσα προς τέλος Απριλίου, κάτι που δεν είναι το ιδανικότερο για τους μισθωτούς οι οποίοι πληρώνονται στις αρχές του μήνα. Την ίδια ώρα, με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι αλυσίδα σούπερ μάρκετ στήριξε τη διαφημιστική της καμπάνια σε προσφορές με αμνοερίφια που πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, όσον αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων. Στην αγορά Καπάνι πάντως, όπως κάθε χρονιά διαπιστώνεται υπερεπάρκεια κρεάτων και ιδιαίτερα αμνοεριφίων, με τον καταναλωτή να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο φθηνότερο όπως πάντα αρνί ή κατσίκι εισαγωγής και στα αντίστοιχα ελληνικά σφάγια που κοστολογούνται λίγο ακριβότερα. Στα υπόλοιπα αγαθά η κατάσταση των τιμών θεωρείται αμετάβλητη, με τις τιμές σε οπωρολαχανικά και άλλα είδη να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Κόστη δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των Κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης Γιώργο Καλοχριστιανάκη, τη φετινή χρονιά υπήρξαν και κάποιες ιδιαιτερότητες στην πώληση των αμνοεριφίων. «Τα μακράς συντήρησης αμνοερίφια, είναι ένα νέο μοντέλο, είναι προϊόν “φάντασμα” στο οποίο με όλο το ταρακούνημα που έγινε από μια πολυεθνική αλυσίδα, ενώ έκανε έναν πάταγο και στο θέμα της τιμής και στο θέμα του πασχαλινού αμνοεριφίου, άλλο έδειχνε στο διαφημιστικό σποτ και δυστυχώς όσοι πήγαν από τα χαράματα για να πάρουν τον πασχαλινό οβελία απόλαυσαν αέρα κοπανιστό», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Καλοχριστιανάκης.

IMG_6155 IMG_6156

Όπως λέει μάλιστα ο ίδιος, υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά την πώληση του νωπού κρέατος. «Πρόκειται για τον 853 που είναι πάρα πολύ αυστηρός και στον πρώτο ορισμό αναφέρει ποιο ακριβώς θεωρείται νωπό κρέας. Ακόμα στον κανονισμό 178, υπάρχει το άρθρο 16, για παραπλάνηση του καταναλωτή», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος των Κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά το κόστος των αμνοεριφίων φέτος κάνει λόγο για τιμές δύο ταχυτήτων, που έχει να κάνει με το εάν το σφάγιο είναι εγχώριο ή εισαγωγής. «Σε αυτό βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο το μέγεθος και ανάλογα από που προμηθεύεται ο καταναλωτής το προϊόν», εξηγεί ο κ. Καλοχριστιανάκης.

Οι τιμές

Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, οι τιμές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές χαρακτηρίζονται καλύτερες. Οι τιμές της αγοράς του Καπανίου στον παραδοσιακό οβελία κυμαίνονται από έξι ευρώ το κιλό έως και επτά ευρώ το κιλό για το αμνοερίφιο εισαγωγής. Οι χώρες προέλευσης είναι είτε οι ευρωπαϊκές Βουλγαρία και Ρουμανία, είτε η ΠΓΔΜ. Σε κάθε περίπτωση, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν την χώρα προέλευσης. Όσον αφορά το ελληνικό αρνί ή κατσίκι, αυτό ξεκινά από τα επτά ή σε πολλές περιπτώσεις τα 7,5 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό. Βέβαια στην κεντρική αγορά έχουν την τιμητική τους και άλλα είδη κρεάτων όπως η συκωταριά που κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό εάν είναι ελληνική και ένα ευρώ φθηνότερη εάν είναι εισαγωγής. Όσον αφορά τα έντερα για την παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το κοκορέτσι, κοστίσουν 4,5 ευρώ το κιλό και οι κοιλιές τρία ευρώ το κιλό. Επίσης διατίθεται και έτοιμο κοκορέτσι προς επτά ευρώ περίπου το κιλό.

Όσον αφορά τα αυγά, οι τιμές τους παραμένουν αμετάβλητες και κοστολογούνται ανάλογα με το μέγεθος. Έτσι, τα μικρά αυγά πωλούνται με 0,13 ευρώ το τεμάχιο έως 0,20 ευρώ το τεμάχιο για τα πιο μεγάλα αυγά. Φυσικά μπορεί να βρει κανείς και έτοιμα αυγά βαμμένα με 0,30 ευρώ το τεμάχιο, ενώ τα χωριάτικα αυγά είναι ακριβότερα και πωλούνται προς 0,80 ευρώ το τεμάχιο.

IMG_6158 IMG_6159 IMG_6160

Τα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια πωλούνται τα πολύ μικρά προς 1,5 ευρώ το τεμάχιο, ενώ μπορεί κανείς να βρει τσουρέκια με 5 ευρώ το τεμάχιο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές μπορούν να ξεφύγουν και άλλο. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, το φετινό πασχαλινό τραπέζι για 8 με 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 65,65 ευρώ έως 146,27 ευρώ. Δηλαδή, από 7,79 % έως 12,85%, φθηνότερα από πέρυσι.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Σε σχετική  ανακοίνωση του το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουμε προκειμένου να πετύχουμε καλύτερο κόστος. Παράλληλα, μας συνιστά να μην αγοράζουμε κρέατα, από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί, έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί. Ακόμα, πρέπει να αγοράζουμε τα κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά, που είναι εκτός ψυγείου εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.

IMG_6147 IMG_6150

Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος, που αγοράζουμε, είναι η ύπαρξη σφραγίδων, σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, και στα δύο ημιμόρια. Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμνοερίφια έχουν σφραγίδα, με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα  σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας. Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από τρίτες χώρες – εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα, με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ