, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο ποταμός Okhchuchay

Άρθρο του Συλλόγου Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA και του Rəşid Məmmədov

Ο ποταμός Okhchuchay, με κατεύθυνση από την Αρμενία που διασχίζει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, μολύνθηκε με βιομηχανικά απόβλητα τόσο άσχημα που κατέστη ακατάλληλος για αρδευτικούς σκοπούς. Επιπλέον, όλα τα ψάρια του ποταμού έχουν εξαφανιστεί.

Η Γερμανική Εταιρεία CRONIMET, ένας ενεργός παίκτης στον τομέα της εξόρυξης στην Αρμενίας, αγνοεί τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τις δραστηριότητές τους, παρά τις πολυάριθμες δημόσιες δηλώσεις συμμόρφωσης με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Το συνολικό μήκος του ποταμού Okhchuchay είναι έως 83 χλμ. Με το μεγαλύτερο μέρος του στην περιοχή Syunik της Αρμενίας (Zangezur). Η κατώτερη πορεία του ποταμού ρέει μέσω του Zangilan – των πρόσφατα απελευθερωμένων περιοχών από την αρμενική κατοχή.

Το επίπεδο της ρύπανσης του ποταμού Okhchuchay είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Αζερμπαϊτζάν, δεδομένου ότι ρέει στον ποταμό Araz – το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι στον Νότιο Καύκασο. Ο ποταμός Araz, ο μεγαλύτερος δεξιός παραπόταμος του ποταμού Kura, παίζει καθοριστικό ρόλο στην άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, δεδομένης της ποιότητας του νερού στο ποτάμι, η χρήση του για οικιακές και γεωργικές ανάγκες μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις.

Η απελευθέρωση των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν που κατείχε προηγουμένως η Αρμενία έχει δώσει πρόσβαση στους τοπικούς ποταμούς που ρέουν, ιδίως, μέσω των εδαφών της περιοχής Zangilan. Τα αποτελέσματα των τμημάτων δοκιμής νερού από τον ποταμό Okhchuchay που ελήφθησαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 αποκάλυψαν υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων, συγκεκριμένα, χαλκό, μολυβδαίνιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χρώμιο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Οικολογίας του Αζερμπαϊτζάν, το περιεχόμενο της ένωσης χαλκού-μολυβδαινίου – 2 , σίδηρος – 4 και νικέλιο – ακόμη και 7 φορές ήταν υψηλότερο από τον κανόνα. Περιοδικά ένα χρώμα του ποταμού Okhchuchay άλλαζε είτε σε λευκό είτε σε κίτρινο-οξύ. Ένας μαζικός θάνατος πεστρόφων παρατηρήθηκε στον ποταμό τον Μάρτιο του 2021.

Η υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων στα νερά καταστρέφει όχι μόνο τη πανίδα, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση του μολυσμένου νερού μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συνέπειες – από διαταραχές των γαστρεντερικών οδών, καταστροφικές διεργασίες στους νεφρούς και τον οστικό ιστό έως και διαταραχές των καρδιαγγειακών, νευρικών και αιμοποιητικών συστημάτων του σώματος.

Είναι κοινό γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός αλάτων βαρέων μετάλλων εισέρχεται στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων εξόρυξης και μεταποίησης. Αυτό δίνει λόγο να πιστέψουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές επιχειρήσεις στην Αρμενία, που βρίσκεται στην επαρχία Syunik, όπου πηγάζει ο ποταμός Okhchuchay (που ονομάζεται ποταμός Voghji στην Αρμενία), ρίχνοντας τα απόβλητα παραγωγής τους απευθείας στον ποταμό, χωρίς καμία προκαταρκτική επεξεργασία , δεν συμμορφώνεται καθόλου με τα περιβαλλοντικά πρότυπα του κόσμου.

Αυτό αναφέρεται στο Zangezur Copper and Molybdenum Combine – μία από τις βασικές επιχειρήσεις εξόρυξης στην Αρμενία, που παράγουν μολυβδαίνιο και συμπυκνώματα χαλκού.

Η παρακολούθηση από τους Αρμενίους οικολόγους αναγνώρισε επίσης έναν ρόλο του Zangezur Copper and Molybdenum Combine στην θλιβερή κατάσταση του ποταμού.

Έτσι, το 2017 μια εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των υδάτινων σωμάτων που βρίσκεται στις περιοχές εξόρυξης της επαρχίας Syunik πραγματοποιήθηκε από τους αρμένιους ειδικούς από το Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών στο Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Αρμενίας, με συνεργασία των Ρώσων εμπειρογνωμόνων από το Σιβηρικό Υποκατάστημα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Sochava. Η εκτίμηση της ποιότητας των υδάτων καθορίστηκε σύμφωνα με τη μεθοδολογία της οδηγίας πλαίσιο της ΕΕ.

Η επιθεώρηση έδειξε ότι λόγω της εισροής ρύπων, καθώς και των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από το έδαφος του ορυχείου λειτουργίας, καθώς και με τα λύματα που απορρίπτονται από το Zangezur Copper and Molybdenum Combine στον ποταμό – κάτω από την πόλη Kajaran, η ποιότητα του νερού μειώνεται από το βαθμό II σε βαθμό IV. Η δυνατότητα αυτοκαθαρισμού και αυτοαναγέννησης του ποταμού Okhchuchay μειώνεται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα σε αυτόν και λόγω της αύξησης της πρόσληψης νερού.

Ένα επίπεδο της υψηλής ρύπανσης από βαρέα μέταλλα παραμένει κατάντη, λέει η μελέτη. Μια σημαντική περιεκτικότητα σε θειικά ιόντα, κάλιο και νάτριο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας του νερού στους βαθμούς III και IV.

Σχετικά με την εταιρεία CRONIMET

Το Zangezur Copper and Molybdenum Combine (ZCMC) ανήκει σε πολλές εταιρείες. Οι περισσότερες μετοχές της ανήκουν στη γερμανική CRONIMET Mining AG (60%). Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες του ZCMC είναι μικρές αρμενικές εταιρείες με τις ακόλουθες μετοχές να διαχωρίζονται: “The Plant of Pure Iron” OJSC (15%), ” The Armenian Molybdenum Production Ltd “(12,5%),” The Zangezur Mining Ltd “(12,5%), και ορισμένοι μέτοχοι μειοψηφίας με 0,335% των μετοχών.

Έτσι, η CRONIMET διαχειρίζεται το ορυχείο χαλκού-μολυβδαινίου Kajaran – το μεγαλύτερο στον Νότιο Καύκασο όσον αφορά τις αποθέσεις χαλκού και μολυβδαινίου. Σύμφωνα με την έρευνα των εμπειρογνωμόνων, τα αποθέματα μεταλλεύματος στο Kajaran εκτιμάται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τόνους. Ορυχείο την ημέρα περίπου 24 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος και 5-6 χιλιάδες κυβικά μέτρα απορριμμάτων πετρωμάτων. Μια περιεκτικότητα σε μολυβδαίνιο και χαλκό στο μετάλλευμα είναι 0,055% και 0,21% αντίστοιχα.

Το ZCMC είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στην Αρμενία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2012, ήταν στην κορυφή της λίστας των 1.000 μεγαλύτερων φορολογουμένων στην Αρμενία – έχοντας πληρώσει στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 31,7 δισεκατομμυρίων αρμενικά ντραμ (60,9 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους τον Ιανουάριο-Δεκέμβριο 2012 έναντι 29,8 δισεκατομμυρίων εκατομμύρια αρμενικά ντραμ) τον Ιανουάριο-Δεκέμβριο 2011.

Η εταιρεία CRONIMET HOLDING ιδρύθηκε το 1980 στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Ασχολείται με την εξόρυξη και την επεξεργασία ορυκτών και μετάλλων, τον εφοδιασμό και το εμπόριο, την προμήθεια πρώτων υλών για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας από το 2018 ήταν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το CRONIMET είναι ένας Όμιλος Εταιρειών που ανήκει σε μια οικογένεια Pilarsky – Γερμανούς Πολωνικής καταγωγής. Ο Διαχειριστής Συνεργάτης της CRONIMET είναι ο 83χρονος Günter Pilarsky, ο οποίος κατέχει αυτή τη θέση από την ίδρυσή της πριν από 40 χρόνια. Υπό την ηγεσία του, το CRONIMET έγινε ένας από τους κορυφαίους επεξεργαστές ανοξείδωτου χάλυβα στην Ευρώπη. Το 2005, η Pilarsky έθεσε ένα άλλο ορόσημο στην ανάπτυξη του Ομίλου Εταιρειών CRONIMET ιδρύοντας την CRONIMET Mining AG.

Η CRONIMET δραστηριοποιείται στον μεταλλευτικό τομέα της Αρμενίας από το 1996. Το 2004, κατά την ιδιωτικοποίηση του Zangezur και του Copper Molybdenum Combine, η CRONIMET Mining απέκτησε το 60% των μετοχών της ZCMC.

Οι δεσμοί του CRONIMET με την πολιτική ελίτ της Αρμενίας

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες του Ομίλου CRONIMET υπάρχουν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως την Ασία, ο Günter Pilarsky δεν κρύβει τις στενές σχέσεις και τη φιλία του με την Αρμενία. Όχι μόνο δραστηριοποιείται στην Αρμενία εδώ και πολλά χρόνια ως φίλος των Αρμενίων ηγετών, ο Pilarsky είναι επίσης επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στη γερμανική πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης από το 2006 για τα πλεονεκτήματά του στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και Αρμενία. Αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο CRONIMET.

Την ίδια χρονιά, η Pilarsky ίδρυσε το Ίδρυμα Jocelyn & Günter Pilarsky με σκοπό να υποστηρίξει τα παγκόσμια προγράμματα για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ίδρυμα διεξάγει τις δραστηριότητές του μόνο σε δύο χώρες – στις Φιλιππίνες και στην Αρμενία.

Ο Günter Pilarsky είναι επίσης Αντιπρόεδρος και Χορηγός του Καρλσρούη SC Football Club. Μέχρι το 2020, ο πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Ingo Wellenreuther, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) / της Christian Social Union (CSU). Ο Πίλαρσκι πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί τις πολιτικές επαφές του Γουέλεντρεουτερ.

Το όνομα του Günter Pilarsky εμφανίζεται επίσης στη λίστα των δωροδοκούντων της Αρμενίας στη Γερμανία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την έγκυρη αμερικανική έκδοση The USA Tribune. Μέχρι το φθινόπωρο του 2020, η Γερμανία ήταν μια από τις κύριες χώρες όπου οι αρμενικές οργανώσεις πίεσης ασχολήθηκαν με την προσέλκυση διεφθαρμένων νομοθετών, αναφέρει το άρθρο.

Είναι πιθανό οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Αρμενίας στη Γερμανία, ως ηγέτες των επιχειρήσεων, να χρηματοδοτήσουν άλλους αρμενικούς λομπίστες και τα μέσα τους.

Τέτοιοι στενοί δεσμοί μεταξύ της ηγεσίας του CRONIMET και της πολιτικής ελίτ της Αρμενίας αναγνωρίστηκαν επίσης στην έκθεση έρευνας από την αρμενική έκδοση του Civilnet που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Η έκθεση σημείωσε ότι ένας κρυμμένος συνιδιοκτήτης του Zangezur Copper και του Molybdenum Combine ήταν ο Mikael Minasyan, πρώην Πρέσβης της Αρμενίας στο Βατικανό και γαμπρός του πρώην Αρμενίου Προέδρου Serzh Sargsyan – ο Serzh Sargsyan, ο οποίος στάθηκε στην αρχή του αποσχισμένου κινήματος στο Karabakh στα τέλη της δεκαετίας του 1980 , και ο οποίος, κατά τη δεκαετή κυριαρχία του στην Αρμενία, από το 2008 έως το 2018, έκανε περιουσία στην ανεξέλεγκτη «γκρίζα ζώνη» του Καραμπάχ, φέρνοντας τη χώρα του σε μια αξιοθρήνητη οικονομική κατάσταση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διευθυντής της ZCMC Mher Poloskov αρνήθηκε τέτοιες πληροφορίες, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο Mikael Minasyan δεν είχε κανένα μερίδιο στην επιχείρησή του. Ωστόσο, μια προνομιακή θέση του CRONIMET στην Αρμενία με την κατάχρηση τους να παραμελούν τα ποιοτικά πρότυπα του κόσμου μαζί με μια συσσώρευση πλούτου εις βάρος της οικολογίας μιας περιοχής που βρίσκεται μακριά από τη Γερμανία, δίνει λόγους να υποθέσουμε με υψηλό βαθμό πιθανότητας ότι τα γεγονότα παρέχονται από την αρμενική έκδοση του Civilnet ήταν αλήθεια.

Έχοντας δραστηριοποιηθεί σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, Η εταιρεία CRONIMET δηλώνει στον ιστότοπό της τη δέσμευσή της για τα πρότυπα ποιότητας, αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και όλων των άλλων απαιτήσεων που θα πρέπει να πληροί οποιεσδήποτε σεβαστές διεθνώς λειτουργικές εταιρείες.

Τον Νοέμβριο του 2018, κατά τη συνάντηση με τον Gunther Pilarsky, ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν καλωσόρισε τις δραστηριότητες της CRONIMET στην Αρμενία και τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης όλων των εταιρειών με τις τυπικές περιβαλλοντικές και λειτουργικές διαδικασίες στη μεταλλευτική βιομηχανία.

Ο Pilarsky, με τη σειρά του, συμφώνησε με τον Pashinyan σχετικά με τη σημασία αυτών των διαδικασιών και πρόσθεσε ότι το CRONIMET εργαζόταν συνεχώς για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων τους.

Ωστόσο, τα τελευταία τμήματα δοκιμής νερού που λαμβάνονται από τον ποταμό Okhchuchay μαρτυρούν το αντίθετο …

Μια σοβαρή αμέλεια στα παγκόσμια περιβαλλοντικά πρότυπα από την CRONIMET για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους στον τομέα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Αρμενία, ο εταίρος της CRONIMET, δεν μπορεί παρά να ανατρέψει τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς στη Γερμανία, όπου το Πράσινο Κόμμα, που έχει σκοπό την υπεράσπιση της φύσης, έχει κερδίζει δημοτικότητα.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Annalena Baerbock, συμπρόεδρος των Πρασίνων, έχει κάθε ευκαιρία να κερδίσει την θέση της νέας καγκελάριου της Γερμανίας. Για τις εκλογές στο Bundestag τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι Πράσινοι έχουν ορίσει την Annalena Baerbock ως υποψήφια για θέση του αρχηγού της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, οι Πράσινοι σημειώνουν σταθερά τη δεύτερη θέση, έχοντας μόνο 3-5 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον ηγέτη, το κυβερνών συντηρητικό μπλοκ CDU / CSU.

Ελπίζουμε ότι οι Πράσινοι στη Γερμανία όχι μόνο θα παρακολουθούν τις χώρες της ΕΕ για τη συμμόρφωσή τους με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, αλλά θα δώσουν επίσης σοβαρά υπόψη την οικολογική ανευθυνότητα της γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.