Ο "πρίγκιπας" του λουκουμιού ήρθε στη Θεσσαλονίκη! - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ο «πρίγκιπας» του λουκουμιού ήρθε στη Θεσσαλονίκη!

Ο Μουσουλμάνος από την Κομοτηνή και τα γλυκά με... παράδοση και ιστορία

Κεντρική copy

Tου Βαγγέλη Στολάκη

Ο πατέρας του, Νεντίμ είχε κερδίσει επάξια τον τίτλο του «βασιλιά του σουτζούκ λουκούμ». Ο γιος, Ερσίν Μεχμέτ εφόσον συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και μάλιστα την επεκτείνει δικαιολογημένα, χαρακτηρίζεται ως… ο «πρίγκιπας του λουκουμιού». Και ο «πρίγκιπας» έφερε το… παλάτι του στη Θεσσαλονίκη και μαζί… όλα εκείνα τα ξακουστά γλυκά που φτιάχνονται εδώ και πενήντα χρόνια στην Κομοτηνή αλλά έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Το πιο γνωστό ζαχαροπλαστείο της Κομοτηνής ήρθε στην πόλη. Εδώ και ένα μήνα το κατάστημα επί της Τσιμισκή έχει ανοίξει τις πόρτες του, και όπως λένε οι υπεύθυνοι οι οιωνοί είναι καλοί. Εάν μάλιστα η επιχείρηση πιάσει τους στόχους της σε βάθος χρόνου, τότε το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ακόμα καταστημάτων. Μαζί με τις πόρτες όμως, «άνοιξαν» και θέσεις εργασίας. Επτά μέχρι στιγμής οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα αυξηθούν σε δώδεκα, εάν βέβαια λειτουργήσει και ο πάνω χώρος του καταστήματος, στον οποίο οι υπεύθυνοι προτίθενται να βάλουν τραπεζάκια. «Σκοπός μας είναι σε κάθε πόλη της χώρας να έχουμε μια θέση. Αλλού μικρότερη αλλού μεγαλύτερη» εξηγεί ο κ. Χρήστος Χατζηαγγέλλου, υπεύθυνος του συγκεκριμένου καταστήματος και χρόνια συνεργάτης της επιχείρησης. «Τα λουκούμια μας φτάνουν μέχρι τις Κυκλάδες. Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για να δοκιμαστούμε στη δικαιοπαροχή. Θα ζητήσουμε και από άλλο κόσμο να ανοίξει καταστήματα. Εδώ και πέντε χρόνια επιχειρηματίες μας ζητούσαν να τους δώσουμε franchise αλλά η εταιρία δεν ήταν έτοιμη» εξηγεί στην Karfitsa και προαναγγέλλει τη δημιουργία καταστήματος και στην Αθήνα. Συμπληρώνει μάλιστα πως η περιοχή που επιλέχτηκε για το κατάστημα δεν είναι τυχαία, αφού πολλοί Θεσσαλονικείς δικηγόροι σπούδασαν στην Κομοτηνή και γνωρίζουν τα γλυκά του Νεντίμ.

Ιστορίες και μύθοι

Ρωτάμε τη Μελίνα, μια εκ των υπαλλήλων, πιο γλυκό προτιμά ο κόσμος. Εκείνη σκέφτεται! Ίσως γιατί τα γλυκά και κυρίως τα λουκούμια του Νεντίμ έχουν αποκτήσει τη δική τους ταυτότητα και παράδοση. «Τα χείλη της πριγκίπισσας» απαντά και μας δείχνει ένα συγκεκριμένο είδος σιροπιαστού. «Λένε» συνεχίζει, «ότι όταν ένας μάγειρας του παλατιού είπε στην πριγκίπισσα ότι είναι ερωτευμένος μαζί της, τότε ο βασιλιάς έδωσε εντολή να του κόψουν τα χείλη. Και επειδή δεν μπόρεσε να της εκφράσει το θαυμασμό του, δημιούργησε ένα γλυκό». Άλλωστε και το σουτζούκ λουκούμ, το παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής με την παγκόσμια φήμη έχει τη δική του ιστορία.

Η ιδέα

Γύρω στο 1950 ο ιδρυτής της επιχείρησης Νεντίμ, γέννημα-θρέμμα Κομοτηναίος που εργαζόταν από παιδί σε ζαχαροπλαστείο, αποφάσισε να φτιάξει ένα μοναδικό γλυκό που θα γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και τα βάθη της Τουρκίας. «Στην Ελλάδα δεν έβγαλε άλλος σουτζούκ λουκούμ. Δέκα χρόνια έκανε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου να εξοικειωθεί η αγορά μαζί του. Στην αρχή δεν πήγαινε καλά. Μετά όμως κατάφερε να το κάνει το παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής» αναφέρει από την πλευρά του ο γιος του εμπνευστή του εν λόγω γλυκού και σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της εταιρίας. Ο Ερσίν Μεχμέτ συμπληρώνει: «Η ιδέα του ήρθε ως εξής: ήθελε να κάνει ένα γλυκό-λουκάνικο. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία. Στην πορεία δημιούργησε και άλλα λουκούμια. Μετά ήρθαν τα σιροπιαστά, το παραδοσιακό παγωτό και οι πάστες». Βέβαια, για το τελευταίο είδος, ο ίδιος αποκαλύπτει την ιστορία που κρύβεται πίσω από τις γνωστές πάστες Νεντίμ. «Όταν πέθανε ο Φαρούκ, Αιγύπτιος με το μεγαλύτερο χαρέμι, ο Νεντίμ ήθελε να δημιουργήσει προς τιμήν του ένα γλυκό. Επειδή ήταν μερακλής όπως ο Αιγύπτιος» υπογραμμίζει.

Μετά την επιτυχία του σουτζούκ λουκούμ, ο Νεντίμ αποφασίζει να επεκτείνει την επιχείρησή του. Άλλωστε ήταν γνωστός στο είδος. Συνεπής και πάντα πλήρωνε τοις μετρητοίς. Το μικρό κατάστημα της Κομοτηνής διαδέχτηκε ένα μεγαλύτερο, στη Βιομηχανική Περιοχή. Σειρά πήρε το μαγαζί της Αλεξανδρούπολης και τώρα της Θεσσαλονίκης. Την ίδια άνθιση δεν γνώρισε, ωστόσο το κατάστημα της Ξάνθης στο οποίο μπήκε «λουκέτο», όπως επίσης και της Βουλγαρίας. «Οι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν πως εκτός από το να ανοίγουν μαγαζιά πρέπει να τα κλείνουν κιόλας όταν αυτά δεν πηγαίνουν καλά» υποστηρίζει ο Ερσίν.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της επιχείρησης σε μια περιοχή «δύσκολη» αφού οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι ήταν δυο αντίθετα στρατόπεδα, ο κ. Χατζηαγγέλλου αναφέρει ότι «τα πήγαινε καλά και με τους δυο. Στην αρχή το πλήρωσε αλλά μετά κέρδισε. Βέβαια, εγώ τον είδα να κλαίει όταν την πρώτη φορά ζήτησε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά δεν του το έδωσε η Νομαρχία γιατί ήταν Μουσουλμάνος. Τότε δάκρυσε γιατί ενώ έκανε παρέα με τους Χριστιανούς αντιμετώπισε τέτοια συμπεριφορά».

Η τέχνη

Κάθε «λουκάνικο» (σουτζούκ) λουκουμιού είναι μοναδικό, αφού κατασκευάζεται από τεχνίτες όπως ακριβώς ένα κερί. Για το λόγο αυτό και κανένα δεν έχει το ίδιο μέγεθος και το ίδιο βάρος. Όλα όμως έχουν την ίδια ξεχωριστή γεύση. «Παίρνεις ένα κορδονάκι γεμάτο με καρύδια και το βουτάς στη ζύμη ξανά και ξανά μέχρι να μεγαλώσει. Σίγουρα τα χειροποίητα και μάλιστα βιολογικά γλυκά απαιτούν τέχνη» λέει ο κ. Χατζηαγγέλλου αποκαλύπτοντας τα μυστικά της κατασκευής του. Ο ίδιος πιστεύει πως εάν ο Νεντίμ ζούσε για τη Θεσσαλονίκη θα έφτιαχνε «μπακλαβά μόνο για ΠΑΟΚτσήδες»! Σημειώνεται πως τα προϊόντα της επιχείρησης χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα λουκούμια, τα σιροπιαστά, το παραδοσιακό παγωτό και οι κρέμες.

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ