, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο πρόεδρος που… διέσχισε τον Ατλαντικό

thema noth
Της Έλενας Καραβασίλη
Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
«Ήταν ένας αγώνας για τα 500 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής. Με πρωτοβουλία του ισπανικού κράτους, ακολουθήσαμε με σκάφος την ιστορική διαδρομή που είχε κάνει ο Κολόμβος. Η εκκίνηση δόθηκε από το χωριό Πάλος ντε λα Φροντέρα που είναι στις εκβολές του ποταμού Γουαδαλκιβίρ. Συνεχίσαμε μέχρι τα Κανάρια Νησιά, όπου δεν κάναμε καμία στάση, παρότι ήμασταν συνεχόμενα έξι μέρες στη θάλασσα. Φτάσαμε μέχρι το Μαϊάμι που ήταν και ο τελικός προορισμός, μετά από ένα ταξίδι 30 ημερών και μία απόσταση 4500 ΝΜ», περιγράφει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Άκης Τσαλίκης, που το 1992 διέσχισε τον Ατλαντικό.
proedros noth σάββας αυγητίδης
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «μέσα στον Ατλαντικό βρίσκεις και μπουνάτσα και πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Τουλάχιστον δύο φορές πέσαμε πάνω σε δύο άσχημες καταιγίδες, εκ των οποίων στη μία για 48 ώρες η ζωή μας βρισκόταν σε κίνδυνο. Όταν αρμενίζεις είσαι μόνος σου, η βοήθεια είναι πολύ μακριά και πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία». Η καθημερινότητα του κ. Τσαλίκη μοιράζεται μεταξύ του οδοντιατρείου του, το πανεπιστήμιο (είναι αναπληρωτής καθηγητής) και τον όμιλο. Με κάθε ευκαιρία που του δίνεται ανοίγει τα πανιά του «Οξυγόνον» και ταξιδεύει. «Η ψυχική διάθεση αλλάζει εντελώς όταν βρίσκομαι πάνω στο σκάφος. Όταν λύνεις τους κάβους και μπαίνεις μέσα στη θάλασσα, τα προβλήματα μένουν στη στεριά», αναφέρει.
Με ιστορία από το 1931
kupela
Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να… «γεννάει» καπετάνιους και πρωταθλητές το 1931. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’40 καθίσταται Πολυνίκης Όμιλος και συμμετέχει με πληρώματά του τόσο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 1948 όσο και στην επόμενη του Ελσίνκι το 1952. Η ανάπτυξη του τμήματος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την κατάκτηση πολλές φορές του τίτλου του Πολυνίκη Ομίλου, τη συνεχή στελέχωση της Εθνικής Ομάδας και παγκόσμιες διακρίσεις. Είναι ο πιο παλιός όμιλος της πόλης, που κατέχει διεθνή καταξίωση. «Φέτος θα διοργανώσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα «470» νεανίδων και το 2016 θα διοργανώσουμε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτής θαλάσσης στο πόρτο Καρράς», αναφέρει ο πρόεδρος του Ν.Ο.Θ.
«Έχουμε σχέση θεατή…»
noth savvas aughtidis
Ο κ. Τσαλίκης επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι οι θεσσαλονικείς έχουν τη θάλασσα στα πόδια τους, δεν έχουν αναπτύξει ακόμη πλήρως τη ναυταθλητική παιδεία. «Οι δημότες της πόλης, πρέπει να έχουν όλοι κάποια στιγμή την ευκαιρία της επαφής με τη θάλασσα, κάτι που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε συμβαίνει». Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι, «σε σχέση με άλλα αθλήματα, δεν είναι τόσο ακριβό το να μάθει κανείς να κάνει ιστιοπλοΐα ή κωπηλασία, ίσως να είναι και πιο οικονομικό. Απλώς επικρατεί μία άποψη ότι είναι ελιτιστικά αθλήματα κάτι όμως που δεν ισχύει». Όπως σημειώνει ο κ. Τσαλίκης, «παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η προσέλευση νέων παιδιών στον όμιλο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να φέρουμε σε επαφή τους πολίτες με τη θάλασσα. Μπορεί να την έχουμε στα πόδια μας, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να μπει στη θάλασσα και να τη χαρεί, μπορεί μόνο να την κοιτάει. Η σχέση του Θεσσαλονικιού με την θάλασσα, είναι σχέση θεατή και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».
Με υπογραφή… Νίκου Παπάζογλου
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης διατηρεί το δικό του σκάφος το… «Οξυγόνον», με υπογραφή του Νίκου Παπάζογλου. «Η ονομασία προέρχεται από τον τύπο του σκάφος (Ξ35) και επειδή το οξυγόνο βρίσκεται στον αέρα, τη θάλασσα και εγώ προσωπικά μόνο αυτά χρειάζομαι… Ζήτησα από τον Νίκο Παπάζογλου να το γράψει με τη δική του γραφή, γι’ αυτό και έχει υψηλή και οξεία». Με το πλήρωμα του, ο κ. Τσαλίκης συμμετέχει σε όλους τους αγώνες που γίνονται στο Θερμαϊκό και στους αγώνες στο κύπελλο Βορείου Αιγαίου, που είναι από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις ανοιχτής θαλάσσης.  «Στη Reggata, και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα βγήκαμε τρίτοι. Επίσης ένας πολύ ωραίας αγώνας που διοργανώνουμε και θα συμμετέχουμε ως όμιλος, ξεκινά από το Πόρτα Καρράς και τελειώνει στο Τσεσμέ που είναι απέναντι από τη Χίο. Θέλαμε έτσι να συνδέσουμε τη Χαλκιδική με τις μικρασιατικές ακτές. Για πρώτη φορά έγινε πέρυσι, θα διοργανωθεί και φέτος, με στόχο να φέρουμε κοντά τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη», εξηγεί ο κ. Τσαλίκης.
Σκάφη για ΑμεΑ
noth3 savvas aughtidis
Σύμφωνα με τον κ. Τσαλίκη, άμεσα αναμένεται με πρωτοβουλία του Άκη Μακρή- μέλος του ΝΟΘ που λόγο συγκυριών κατέληξε να είναι ΑμεΑ- ο όμιλος να αποκτήσει την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα δύο σκάφη για ΑμεΑ, ενώ θα ξεκινήσουν και αντίστοιχα προγράμματα. «Υπάρχουν ήδη οι κατάλληλες υποδομές και θα έχουμε σύντομα και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται. Έχουμε την τύχη να έχουμε στον όμιλό μας ένα μέλος που είναι τυφλό, τον Μπάμπη Τοκατλίδη, και κάνει ιστιοπλοΐα με την… αίσθηση. Μάλιστα, έλαβε μέρος σε αγώνες μαζί με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κώστα Τριγκώνη και πέρασε με σκάφος Τornado από την Χίο στο Τσεσμέ», καταλήγει ο κ. Τσαλίκης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.