Ο Σ.Κεδίκογλου στην (K): Απαράδεκτο ο κ. Τσίπρας να ζητάει προνομιακή μεταχείριση για έναν δολοφόνο - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Ο Σ.Κεδίκογλου στην (K): Απαράδεκτο ο κ. Τσίπρας να ζητάει προνομιακή μεταχείριση για έναν δολοφόνο

 

Σε όλα τα θέματα που απασχολούν την τρέχουσα πολιτική και όχι μόνον επικαιρότητα είχε την ευκαιρία να αναφερθεί μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην karfitsa ο βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου. Ο κ. Κεδίκογλου με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει προνομιακή μεταχείριση και παραβίαση της έννομης τάξης για έναν αμετανόητο κατά συρροή δολοφόνο. Σχολιάζοντας την υπόθεση Λιγνάδη και κατά πόσο έχει πολιτικές διαστάσεις, ο πρώην υφυπουργός εξήγησε πως άλλο η  πολιτική κριτική που είναι αποδεκτή. Άλλο όμως η λασπομαχία, για να προσθέσει, πως ο κ. Λιγνάδης διορίστηκε με την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε διοριστεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής. Όσον αφορά το μεγάλο θέμα της πανδημίας ο βουλευτής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα μέτρα που εφαρμόζονται και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η έξοδος από την κρίση είναι ορατή.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Σας ανησυχεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που παραμένει ψηλά με τις μεταλλάξεις να έχουν μεγάλη διασπορά, γεγονός που αποκλείει άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου; 

Η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού. Τα μέτρα αποδίδουν και αν δεν είχαν αποφασισθεί εγκαίρως τότε η κατάσταση θα ήταν χειρότερη. Η έξοδος από την κρίση είναι ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.Η όποια άρση μέτρων γίνεται τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το «άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων, χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών  αποφασίζονται τα επόμενα βήματα.

Η αντιπολίτευση ζητά επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και μάλιστα το τελευταίο διάστημα πιο επιτακτικά. Υπάρχει περίπτωση να δούμε ανάλογη κίνηση από την κυβέρνηση  δεδομένης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ;

 

Με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας με συμφωνίες σε ό,τι αφορά την διάθεση κλινών σε ΜΕΘ και απλών για νοσηλεία μη covid ασθενών. Υπάρχει «αγαστή συνεργασία» και όπου χρειάζεται η κυβέρνηση κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, οι απλές κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί από τις 1.673  στις 2.064 και οι κλίνες Μ.Ε.Θ.-COVID από τις 229 στις 312. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια. Το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει 120 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. από τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid ασθενών προκειμένου να μετατραπούν ισάριθμα κρεβάτια εντατικής του Ε.Σ.Υ. σε Covid.

 

Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα με αίτημα της μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει κορυφώσει την πολιτική αντιπαράθεση. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για αδιαφορία μπροστά στην ανθρώπινη ζωή, η κυβέρνηση για εκβιασμό που δεν πρόκειται να δεχτεί. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Είναι απαράδεκτο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητάει προνομιακή μεταχείριση και παραβίαση της έννομης τάξης για έναν κατάδικο και πολύ περισσότερο για έναν αμετανόητο κατά συρροή δολοφόνο όπως είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Θα προτρέπαμε τον κ. Τσίπρα αν επιθυμεί  να κινηθεί στο πλαίσιο των νόμων και να ζητήσει από τον Κουφοντίνα να διακόψει την απεργία πείνας και να προσφύγει -δια των συνηγόρων του- στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την αλλαγή της απόφασης κράτησής του στις φυλακές Δομοκού. Το Σεπτέμβριο του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση απόλυσης, αφού κατοχυρώνεται το δικαίωμά του αυτό. Γιατί λοιπόν κάνει απεργία πείνας τώρα; Θα μπορούσε να έχει προσφύγει από την πρώτη στιγμή στη Δικαιοσύνη και να σταματήσει τους εκβιασμούς. Σε κανένα δικαιϊκό σύστημα και πουθενά στον κόσμο ο κατάδικος δεν επιλέγει τον τρόπο και τον τόπο κράτησής του. Ο Δ. Κουφοντίνας θέλει να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του και για το πετύχει κάνει απεργία πείνας υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται.Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του, παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από γιατρούς και νοσοκόμους.

Θεωρείτε πως η υπόθεση Λιγνάδη εκθέτει την κυβέρνηση, ή έχει πολιτικές προεκτάσεις; Ο συνήγορος του δήλωσε πως στόχος είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η κυβέρνηση; 

Η πολιτική κριτική είναι αποδεκτή και θεμιτή. Άλλο όμως αυτό και άλλο η λασπομαχία. Ο Δ. Λιγνάδης διορίστηκε με την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε διοριστεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής,που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου. O ΣΥΡΙΖΑ, όταν έγινε κυβέρνηση το 2015, δεν άλλαξε τον νόμο για τον διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε δηλαδή το ίδιο που σήμερα ονομάζει «απευθείας ανάθεση»!Η αλλαγή νομοθεσίας αμέσως μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της θέσης θα καθυστερούσε τον διορισμό τουλάχιστον για 6-8 μήνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Θέατρο να έμενε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή. Αυτό σήμαινε ότι όλος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Εθνικού για τη σεζόν 2019-2020 θα βρισκόταν στον αέρα. Η Υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει  ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του  καλλιτεχνικού διευθυντή αφού γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, θα δημοσιευθεί εγκαίρως προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Αυτό δηλαδή που έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έκανε.

Πιστεύεται ως οι διερευνητικές επαφές που έχουν ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να οδηγήσουν πραγματικά  κάπου; Η προκλητική ρητορική από πλευράς Άγκυρας συνεχίζεται. Άρα βλέπετε να υπάρχει ειλικρινής διάθεση;

Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016, με υπαιτιότητα της γείτονος. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών, για πολλούς και σοβαρούς λόγους.Προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα και χωρίς να προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση και δεν προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αντιθέτως, ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Αυτό, εξάλλου, έχει υπογραμμίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αναφερόταν στην «ομαλή συνέχιση» των διερευνητικών επαφών.

Αναμένουμε να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casusbelli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ