, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο τάφος της Αμφίπολης πρώτο θέμα στα social media

 
amfipoli-arxaiologoi660_1
Σύμφωνα με το Monitor, την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης, καταγραφής και αξιολόγησης αναφορών και δημοσιευμάτων από το ελληνικό internet και από Έλληνες χρήστες social media, μόνο σε διάστημα 20 ημερών, δηλαδή από τις 10/8, που έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις, μέχρι και τις 20/8, η λέξη «Αμφίπολη» έχει αναφερθεί πάνω από 55.000 φορές.
To αποκορύφωμα ήταν την 13η Αυγούστου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο χώρο των ανασκαφών, όταν περίπου 6.000 αναρτήσεις έγιναν με θέμα τις αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή.
Ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους χρήστες αποδείχθηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος στο ίδιο διάστημα μνημονεύτηκε τουλάχιστον πάνω από 22.000 φορές, μιας και πολλοί είναι εκείνοι που εικάζουν ότι ο μεγάλος κατακτητής είναι πιθανό να είναι ο «ένοικος» του μεγαλοπρεπούς τάφου.
Oι Έλληνες χρήστες μοιράζονται σχόλια και εκτιμήσεις γύρω από την ιστορική αυτή ανακάλυψη, την οποία συνδέουν με έντονες δόσεις χιούμορ με την υπόλοιπη επικαιρότητα.
«Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ο Σήφης ο κροκόδειλος της αρχαιολογίας», γράφει ένας χρήστης ενώ ένας άλλος, με αφορμή το πρόσφατο άνοιγμα του μοναδικού σταθμού μετρό στη Θεσσαλονίκη, γράφει: «Κι αυτόν τον μοναδικό σταθμό μετρό της Θεσσαλονίκης θα τον βρουν μετά από 2.000 χρόνια και θα νομίζουν ότι είναι τάφος. Άντε να εξηγήσεις».
«Βρέθηκαν θαμμένες στην Αμφίπολη οι πινακίδες της Φεράρι Χατζηγιάννη», έγραψε κάποιος την επομένη της είδησης της επ’ αυτοφώρω σύλληψης του τραγουδιστή, ενώ ένας άλλος σημείωνε: «Μου λένε, πρόσεχε, σου σκάβουν τον λάκκο. Λέω δεν με νοιάζει, δεν φοβάμαι κανέναν…εκτός από την Περιστέρη». «Η Περιστέρη… της ειρήνης», όπως αναφέρεται από κάποιους χρήστες η επικεφαλής των ανασκαφών αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο των ημερών, με τουλάχιστον 6.500 χρήστες να έχουν κάνει αναφορά στο όνομά της.
Αίσθηση έκανε και η έμπνευση ενός χρήστη να υπολογίσει και τον ΕΝΦΙΑ της ανακάλυψης: «Ο τάφος στην Αμφίπολη είναι 1.962 τετραγωνικά. Ισόγειο και πρώτος όροφος, κτίσμα πάνω από 100 ετών, με πάνω από 2 προσόψεις (κυκλικό βλέπεις), δεν είναι αγροτικής χρήσης. Με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ βγαίνει 2400 ευρώ. Αν βάλουμε ότι ο ένοικος δεν το έχει δηλώσει εδώ και πολλά χρόνια συν τα χρωστούμενα από φόρους, συν τα πρόστιμα, νομίζω με μια πεντακοσάρα χιλιάδες ο Μεγαλέξανδρος τη βγάζει δεν την βγάζει (το ποσό είναι μεγαλύτερο αλλά στα δικαστήρια μάλλον θα του αναγνωρίσουν ελαφρυντικά).
Δεν είναι λίγοι, τέλος, εκείνοι που συνδέουν τον τάφο με τα αθλητικά. «Αν βρουν κερκίδες είναι σίγουρα ο τάφος του Ινδού» γράφει ένας χρήστης ενός κάποιος άλλος επιμένει ότι εκεί είναι θαμμένο το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.