Ο θάνατος του Εμποράκου - Karfitsa.gr
Blogs Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

Ο θάνατος του Εμποράκου

Γράφει ο Απόστολος Σπαθάς

Δανειζόμενος τον τίτλο ενός πολύ γνωστού θεατρικού έργου και αναλύοντας τις συνθήκες αγοράς φαίνεται ότι και μαθηματικά ήρθε το τέλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις που ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και των θέσεων εργασίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αριθμητικά είναι πάνω από το 90% του  συνόλου των επιχειρήσεων και προσφέρουν κοντά στο 90% των θέσεων εργασίας.

Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση στην Βουλή του Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και με την σαφή δήλωση του Πρωθυπουργού, κο Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ‘όποιος θα λάβει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει και δικά του κεφάλαια’, και με δεδομένο ότι χρειάζονται και τραπεζικός δανεισμός, γίνεται αντιληπτό πως το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να αξιοποιήσει το νέο Ταμείο των 30 δις ευρώ περίπου.

Η φιλοσοφία του νέου Ταμείου είναι να εισφέρει ο επιχειρηματίας τουλάχιστον το 20% της νέας επενδύσεις. Άλλο 30% να είναι από Τραπεζικό δανεισμό. Όλοι καταλαβαίνουν ότι με επιχειρήσεις στον Τειρεσία, υπερδανεισμένες και χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις αδυνατούν να ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα το νέο ΕΣΠΑ, όπως και κάθε ΕΣΠΑ, επιδοτεί από 50% έως 75% μιας νέας επένδυσης αλλά και εδώ θέλει ιδία συμμετοχή και ταμειακή ρευστότητα. Φυσικά η βοήθεια από τις τράπεζες περιορίζεται σε πολύ λίγες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των αναφερομένων άνω προβλημάτων.

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων είναι η επιχείρηση να έχει ταμείο, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να μπορεί να δανειστεί από τις Τράπεζες. Όμως μετά από 10ετη μνημόνια και 1,5ετος κορονοϊού το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έχει στεγνώσει από ρευστό, συσσώρευσε ζημιές και έχει κλείσει την πόρτα στο Πιστωτικό σύστημα.

Επομένως πρέπει να σχεδιαστεί, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων, ένα πρόγραμμα, μόνο για αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς την σημερινή ‘τραπεζική’ κουλτούρα των προγραμμάτων και επιδοτήσεων. Το επιμελητήρια που γνωρίζουν τα μέλη τους και τους τομείς ανάπτυξης κάθε περιοχής, να γίνουν οι αρχές και οι κατευθύνσεις των προγραμμάτων.

Είναι υποκρισία όλοι προεκλογικά να θέλουν να διατηρηθούν οι μικρομεσαίοι, να επικαλούνται την μεγάλη συνεισφορά τους στην οικονομική ζωή και την κάλυψη πολλών θέσεων εργασίας αλλά οι πράξεις δεν δείχνουν την μέριμνα αυτή. Μία Χώρα όπως η Ελλάδα όπου πολλοί άνθρωποι θέλουν να δημιουργούν μέσω του εμπορίου, να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της ιδιώτευσης και να μην στηρίζονται στο Δημόσιο, επιβάλλεται ένα πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Ο Απόστολος Σπαθάς είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ