O Θεσσαλονικιός συγγραφέας που κάνει... «χρυσές» δουλειές! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πολιτισμός

O Θεσσαλονικιός συγγραφέας που κάνει… «χρυσές» δουλειές!

Ο Χρήστος Τούβε μιλάει στο Κarfitsa.gr για... «Της ζωής τα παράξενα παιχνίδια»

χρηστος τουβε

Της Γιώτας Ρουμελιώτη

Μέσα στην βαθιά οικονομική κρίση και στην ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους, υπάρχουν ορισμένα φωτεινά παραδείγματα που αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας ότι το αύριο μπορεί να είναι καλύτερο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Χρήστος Τούβε ο οποίος «τόλμησε» να κυκλοφορήσει μόνος του-χωρίς τη βοήθεια εκδοτικών οίκων- το πρώτο του βιβλίο «Της ζωής τα παράξενα παιχνίδια» και μέσα σε ένα χρόνο να έχει καταφέρει –και με τη βοήθεια των social media – να προχωρήσει σε β’ έκδοση. Παράλληλα, «οργώνει» όλη την Ελλάδα κάνοντας διαδραστικές παρουσιάσεις με το αναγνωστικό κοινό να γεμίζει τις αίθουσες.

Ο ίδιος μιλάει στο Karfitsa.gr- μεταξύ άλλων- για το πώς πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αυτοέκδοση, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Γαβαλά το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τους Ρίτσο και Καββαδία αλλά και για την προβολή της δουλειάς του μέσα από τα social media.

Γιατί δεν επέλεξες κάποιον εκδοτικό οίκο για το βιβλίο σου;

Σε πολλές χώρες του κόσμου οι συγγραφείς ζούνε από τα συναισθήματα και τα βιβλία τους. Δεν υπάρχει ρίσκο όταν κατανοήσεις ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται. Με σκληρή δουλειά, επιμονή, εργατικότητα και θέληση, το προϊόν αυτοέκδοσης μετατρέπεται σε προϊόν αγάπης και δημιουργίας. Πίστευα πολύ στο βιβλίο μου από την πρώτη του λέξη. Δεν πήγα σ’ εκδοτικό γιατί τις ιδέες του μυαλού μου, θέλω να τις καρπώνομαι εγώ. Συνήθως οι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα δεν κατανοούν την αξία των δημιουργών.

Περιέγραψε μας την διαδικασία της αυτοέκδοσης.

Αυτοέκδοση σημαίνει γράφω το βιβλίο, κατοχυρώνω πνευματικά δικαιώματα, βρίσκω φιλόλογο και συνεργάτες για τη σελιδοποίηση και τα εξώφυλλά του. Ενημερώνω την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για να πάρω ISBN και στέλνω τρία αντίτυπα για να είναι κατοχυρωμένη η έκδοση. Κάνεις έναρξη στην εφορία ως συγγραφέας, για να μπορείς να κόβεις αποδείξεις στα βιβλία που αγοράζουν ή να κόβεις τιμολόγια σε περίπτωση συνεργασίας με αποθήκες βιβλίων ή βιβλιοπωλεία. Η όλη διαδικασία γίνεται με δικά σου έξοδα. Προσπαθείς να συνεργαστείς με βιβλιοπωλεία τα οποία έχουν χάσει την πίστη για το βιβλίο και έχουν μείνει ακόμα με την εντύπωση ότι μόνο αν έχεις συνεργαστεί μ’ εκδοτικό οίκο είναι καλό το βιβλίο, οπότε βρίσκεις πολλές πόρτες κλειστές. Κλείνεις συμφωνία με μεταφορικές εταιρίες για να μπορείς να στέλνεις βιβλία ανά την Ελλάδα. Ευτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο και είναι σαν να βρίσκεσαι παντού.

Πως είναι η συνεργασία σου με τον Γιάννη Γαβαλά;

Ό, τι και να πω για τον Γιάννη Γαβαλά είναι λίγο. Έχει ασχοληθεί με τον χώρο των εκδόσεων 40 χρόνια ως σύμβουλος βιβλίου, επικοινωνιολόγος και εκδότης. Έχει καταγράψει συνεργασίες με το Γιάννη Ρίτσο και με το Νίκο Καββαδία. Όταν μου είπε το «ναι» για να με καθοδηγήσει και ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του με τη δική μου γραφή, αυτό νομίζω τα λέει όλα. Άνθρωπος καρδιάς για μένα πλέον και η καθοδήγησή του ήταν καταλυτική στην πορεία του βιβλίου.

Τι ρόλο έπαιξαν τα social media στην προώθηση του βιβλίου σου;

Στη δική μου περίπτωση αν δεν υπήρχαν τα social media, τίποτα δεν θα είχε γίνει τόσο γρήγορα. Η επίσημη σελίδα μου σαν συγγραφέας στο Facebook Xristos Touve, αυτή τη στιγμή που το βιβλίο συμπληρώνει ένα χρόνο έχει πάνω από 12.000 ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1000 άτομα το μήνα επισκέπτονται τη σελίδα μου και παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις μου. Η ιστοσελίδα μου www.xristostouve.gr έχει οργανωμένη τη δουλειά μου και μπορεί να την επισκεφτεί ο οποιοσδήποτε θέλει να βλέπει την πορεία μου ή να παραγγείλει το βιβλίο μου.

Τι διαφορετικό έχουν οι παρουσιάσεις σου και το κοινό σχηματίζει «ουρές»;

Στις παρουσιάσεις κρύβεται όλη η αλήθεια ενός δημιουργού. Όταν μιλάς εσύ για το πόνημά σου και στέκεσαι απέναντι σε ανθρώπους που σε διαβάζουν το στοίχημα είναι δύσκολο. Πρέπει να ενισχύσεις την άποψή τους για το συγγραφικό σου ταλέντο και για την αγάπη σου γι’ αυτό που κάνεις. Δεν κάνω κάτι το διαφορετικό, απλά είναι διαφορετικό να μιλάς μόνο εσύ για το βιβλίο σου. Τόλμησα να πάω κόντρα σε μία δύσκολη εποχή και τους ενθαρρύνω να μην σταματούν να ονειρεύονται. Ίσως επειδή έκανα τ’ όνειρό μου πραγματικότητα, αυτό να ελκύει τον κόσμο να έρχεται να με ακούσει και τον ευχαριστώ θερμά για τη στήριξή του.

Πόσο δύσκολη είναι η συγγραφή ενός βιβλίου; Και κυρίως ότι πρόκειται για ένα έργο που «γράφεται από καρδιάς» όπως αναφέρεις χαρακτηριστικά;

Το να γράψεις δεν είναι δύσκολο. Το δύσκολο είναι να έχουν συνοχή τα γραφόμενά σου και να εμπνέουν ανθρώπους. Βιβλίο όλοι μπορούν να γράψουν στο μυαλό τους. Ελάχιστοι όμως παίρνουν την πένα, το χαρτί και εκθέτουν την ψυχή τους στο φως. Το «από καρδιάς» μπήκε στο εξώφυλλο του βιβλίου γιατί πρέπει πλέον και ένας άντρας να καταλάβει ότι αν εκφράζει τα συναισθήματά του, δεν μειώνεται η αξία του αλλά ενισχύεται. Η δύναμη των ανθρώπων είναι στα συναισθήματα τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Το πνευματικό μου παιδί είναι μόλις ενός έτους και έχω πολύ δρόμο για την προώθησή του. Στα σκαριά έχω το δεύτερο και το τρίτο βιβλίο. Ακολουθώ όμως τη συμβουλή του κ. Γαβαλά που μου είχε πει ότι αν θέλεις να είσαι συγγραφέας που θα μείνει, γράφε κάθε φορά που η ψυχή σου θα έχει κάτι να πει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Της ζωής τα παράξενα παιχνίδια»

Σε μία αλάνα της Σικελίας, ένα νεαρό παιδί, ο Ροντρίγκο Παλάσιο, δείχνει να έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στον κύριο Φράντσε ή αλλιώς στον σοφό παππού της γειτονιάς του, που τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί.

Μέρα με τη μέρα, ο κύριος Φράντσε μαθαίνει στον Ροντρίγκο, με την μορφή μικρών διηγήσεων και ιστοριών, το νόημα της ζωής.Η επιρροή του είναι τόσο μεγάλη, που τελικά ο Ροντρίγκο καταλήγει ακόμα και στα βαθιά γεράματα να τον σκέφτεται έντονα, ξεκινώντας την συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο “Της Ζωής Τα Παράξενα Παιχνίδια”, για να τηρήσει την υπόσχεση που του έδωσε κάποτε.

Ο Ροντρίγκο μεγαλώνοντας, γίνεται ένας πολύ γνωστός συγγραφέας, μόνο που αθετεί την υπόσχεσή του να γράψει το βιβλίο.Η αρρώστια χτυπάει την πόρτα του συγγραφέα μας και καλείται μέσα σ’ ένα βράδυ, δίπλα στο τζάκι, να προλάβει ν’αποδώσει φόρο τιμής στον παππού Φράντσε.Είναι τόσο συναισθηματικός αυτό το βράδυ, που οι αναδρομές του στον παρελθόν δεν έχουν καμία συνοχή.

Θα τα καταφέρει;

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ