Ο Τσίπρας ψάχνει συμμαχίες ενόψει «θερμού» φθινοπώρου - Karfitsa.gr
Πολιτική

Ο Τσίπρας ψάχνει συμμαχίες ενόψει «θερμού» φθινοπώρου

Θα σκάσουν οι ωρολογιακές «βόμβες» στα εργασιακά

tsipras-vouli-ko-syriza

Πριν καν δρέψει και γευτεί πολιτικά τους πολιτικούς καρπούς της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση «πέφτει στα βαθιά» της δεύτερης, πιο επώδυνης και –εντέλει– καθοριστικότερης για το πολιτικό της μέλλον.

Το πακέτο των εργασιακών σχέσεων που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και «θεσμών», τον μήνα Σεπτέμβριο, θα προκαλέσει επικίνδυνους πολιτικούς τριγμούς.

Αμέσως μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα και τον Δεκαπενταύγουστο θα σκάσουν οι ωρολογιακές «βόμβες» στα εργασιακά, με τις ανατροπές που ζητούν οι δανειστές στην αγορά εργασίας, για τις οποίες τώρα μαθαίνουμε, με αφορμή τον διάλογο κυβέρνησης και δανειστών που ήδη ξεκίνησε.

Παράλληλα, «τηρήστε το μνημόνιο και μη… ζητάτε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» στην Αθήνα από το βήμα του Συνεδρίου του Economist.

Κατά τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τα εργασιακά δεν θα είναι εύκολη.

Οι δανειστές «θέλουν αίμα τον Σεπτέμβριο», είπε ευθέως ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και επισήμανε πως θα απαιτήσουν εδώ και τώρα ανατροπές-σοκ, βάζοντας σε νέα δοκιμασία την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στο υπουργείο Εργασίας,τα μέλη της επιβεβαίωσαν ότι τα θέματα που εξετάζονται, προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές είναι τα εξής: 1. Το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, 2. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, 3. Το lockout, 4. Ο απεργιακός νόμος και 5. Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Υπουργοί, βουλευτές και ηγεσίες των συγκυβερνώντων κομμάτων –ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– γνωρίζουν τις φθινοπωρινές μπόρες, που είναι προ των πυλών. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν το κρύβουν, αντίθετα το λένε ευθέως, ότι «ανασυγκροτούμε τις συμμαχίες μας για τη δεύτερη αξιολόγηση». Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι επιτελείς του, σε αυτό το διόλου εύκρατο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, εύλογα κυριαρχούνται από ένα αίσθημα πολιτικής αυτοσυντήρησης. Κατά συνέπεια, καταστρώνουν σχέδια συμμαχιών:

Περισσότερα στο paraskhnio.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ