Ο Τζιτζικώστας, ο Ιωαννίδης και η… χειραψία - Karfitsa.gr
Πολιτική

Ο Τζιτζικώστας, ο Ιωαννίδης και η… χειραψία

Ποιον θα επιλέξουν βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι

tzitzikostas-ioannidis

Των Βαγγέλη Στολάκη και Χρύσας Κυριακού

Σβήνουν και γράφουν… περιφερειακούς συμβούλους τα στρατόπεδα Ιωαννίδη και Τζιτζικώστα. Παρά το στενό πρέσινγκ της Λεωφόρου Συγγρού προς τα στελέχη της ομάδας του εν ενεργεία περιφερειάρχη, αυτά αμφιταλαντεύονται για το εάν πρέπει να επιλέξουν την κομματική γραμμή ή το… «αντάρτικο» όρο τον οποίο δεν αποδέχεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Την ίδια ώρα, «κατασταλαγμένοι» για το ποια από τις δυο πλευρές θα επιλέξουν εμφανίζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, κομματικοί αλλά και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία περιφερειακούς συμβούλους αλλά και τους αντιπεριφερειάρχες το πρέσινγκ από πλευρά Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο «στρατόπεδο Τζιτζικώστα» υπάρχει η εκτίμηση πως από τους 46 περιφερειακούς συμβούλους που υπέγραψαν την ανακοίνωση υποστήριξης του εν ενεργεία Περιφερειάρχη θα τον ακολουθήσουν τελικά οι μισοί. Σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο νυν περιφερειάρχης την περασμένη Τετάρτη είπε ότι: «Πιστεύω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι επί τρία χρόνια. Τους ξέρω έναν προς έναν, είναι η οικογένειά μου. Δώσαμε μαζί τη δύσκολη μάχη της διαδοχής στην παράταξη. Βγήκαμε ενωμένοι την επόμενη κιόλας μέρα. Ξέρω ότι θα δεχτούν πιέσεις και κάποιοι θα ενδώσουν. Δεν τους κρατώ καμιά κακία». Ορισμένοι πάντως από τους περιφερειακούς συμβούλους επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης Ιωαννίδη. Για παράδειγμα η Γεωργία Μπατσαρά, που είναι και βουλευτής τόνισε στο karfitsa.gr ότι «θα συνταχθεί με την απόφαση του προέδρου», παρά την αρχική της απόφαση να υπογράψει το κείμενο στήριξης Τζιτζικώστα.

Τι θα κάνουν οι βουλευτές

Σε επίπεδο βουλευτών του κόμματος στις δυο περιφέρειες του νομού θεωρείται βέβαιο πως οι «γαλάζιοι» εκπρόσωποι των Θεσσαλονικέων θα παρέχουν στήριξη στον «επίσημο» υποψήφιο της Συγγρού, Γιάννη Ιωαννίδη. Με τη γραμμή Ιωαννίδη φαίνεται πως τάσσονται και οι δυο πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης και σημερινοί Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης. Ο λόγος για το Στράτο Σιμόπουλο και τον Παναγιώτη Κοκκόρη, οι οποίοι εάν το αποτέλεσμα στο δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι νικηφόρο για τη Νέα Δημοκρατία έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στα έδρανα της Βουλής.

«Γαλάζιοι» δημοτικοί σύμβουλοι

Σε επίπεδο δήμου Θεσσαλονίκης οι «γαλάζιοι» δημοτικοί σύμβουλοι εμφανίζονται διχασμένοι και οι περισσότεροι περιμένουν να δουν πως θα «κυλήσουν» οι δυο υποψηφιότητες προτού προχωρήσουν σε δηλώσεις στήριξης υπέρ του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού ή του εν ενεργεία Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Με την επίσημη υποψηφιότητα της Συγγρού φέρονται να τάσσονται ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Καζαντζίδης και ο Βασίλης Γάκης. Μιλώντας ο πρώτος στην «Κ» υποστηρίζει «θα συνταχθώ με το κόμμα. Άλλωστε συμμετέχω στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος», ενώ ο δεύτερος επίσης κινείται στο ίδιο κλίμα. Για τον επίσης δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες», Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο η «μπίλια» επίσης φαίνεται πως θα κάτσει στην υποψηφιότητα Ιωαννίδη. Υπέρ του κ. Ιωαννίδη τίθεται και ο Νίκος Παπαδόπουλος.

Στο «στρατόπεδο» Τζιτζικώστα από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης βρίσκονται ο Γιώργος Ασπασίδης, ο οποίος δηλώνει «σέβομαι και τιμώ το έργο του κ. Ιωαννίδη αλλά θα υποστηρίξω έναν νέο άνθρωπο που ξέρει τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, γιατί οι νέοι είναι το μέλλον του τόπου». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος ισχυρίζεται πως «ο κ. Τζιτζικώστας είναι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης και έχει παράγει έργο προς αυτό τον τομέα». Αναποφάσιστοι φαίνεται πως είναι η πρώην δήμαρχος Τριανδρίας Ξένια Δρίτσα και ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Πατέλης. Άγνωστη παραμένει επίσης η στάση του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Η επίσημη… Πρώτη

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Ιωαννίδης ξεκινά σήμερα και επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία με «πολιτικό προσκύνημα» στην οικία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όπως λέει ο ίδιος σε συνεργάτες του, «θεώρησα ότι αυτός ο νέος αγώνας θα πρέπει να ξεκινήσει από έναν τόπο, ένα μνημείο, που σημαίνει πολλά για όλους μας, για τη Μακεδονία και την Πατρίδα μας. Ξεκινούμε λοιπόν από εκεί που ξεκίνησε ο αναμορφωτής της Ελλάδας, ο πολιτικός γενάρχης μας». Ο Γιάννης Ιωαννίδης θα βρίσκεται στην περιοχή το πρωί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους βουλευτές των Σερρών. Το απόγευμα θα συνοδεύσει τον Αντώνη Σαμαρά στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος. Θα επιστρέψει το απόγευμα της Κυριακής. Σε ό,τι αφορά το «στρατηγείο» του αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για το ισόγειο κατάστημα επί της οδού Ι. Δραγούμη 3, στην Πλατεία Ελευθερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμορφωθεί με μοντέρνο τρόπο και ιδιαίτερη αισθητική ως αφ’ ενός να καλύπτει τις οργανωτικές ανάγκες, αφετέρου να αποτελεί ένα σημείο συνάθροισης πολιτών, που θα μπορούν άνετα και σε ένα όμορφο περιβάλλον να συζητούν με τα στελέχη του συνδυασμού.

Η… χειραψία

Στο μεταξύ, Τζιτζικώστας-Ιωαννίδης είχαν την πρώτη δημόσια από κοινού εμφάνισή τους το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο πλαίσιο των εγκαινίων της 31ης Infacoma. Οι δυο άνδρες, παρουσία του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία την οποία αρνήθηκαν να επαναλάβουν όταν το ζήτησαν φωτογράφοι και δημοσιογράφοι. Μάλιστα ο κ. Ιωαννίδης όταν ρωτήθηκε για το κάλεσμα συστράτευσης από την πλευρά Τζιτζικώστα είπε ότι εάν οι δημοσιογράφοι θέλουν απαντήσεις θα πρέπει να ρωτούν σοβαρά πράγματα. Για το θέμα τοποθετήθηκε ωστόσο, ο Σταύρος Καλαφάτης που υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία έκανε την επιλογή της».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι… εφτάψυχη»

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποψήφιο περιφερειάρχη» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ του νομού Θεσσαλονίκης χωρίς να θέλουν να σχολιάσουν περαιτέρω τις υποψηφιότητες του Γιάννη Ιωαννίδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Σε ερώτηση της «Κ» για το τι προτίθενται να κάνουν στην εκλογική αναμέτρηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι ευχάριστη. «Οι καταστάσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει διχαστικές τάσεις», είπαν μεταξύ άλλων και δήλωσαν πιεσμένοι τονίζοντας ότι καθημερινά αναγκάζονται να δίνουν εξηγήσεις για τις επιλογές κάποιων άλλων, ωστόσο ανέφεραν πως η Νέα Δημοκρατία είναι εφτάψυχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν είναι λίγοι αυτοί που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και υποστηρίζουν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει απόλυτο δίκιο «καθώς δεν είναι λογικό την τελευταία στιγμή να του τα αλλάζουν όλα». Μιλώντας στην «Κ» αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης που στις προηγούμενες εκλογές είτε είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, είτε είχαν κατέβει ανεξάρτητοι δεν θέλησαν να πάρουν θέση υποστηρίζοντας ωστόσο ότι καλό είναι τα κόμματα να απέχουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ