, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Βενιζέλος φεύγει από το ΠΑΣΟΚ… "βαθιά πικραμένος"

venizelos copy
Εφικτό σενάριο αλλά βλαπτικό για τη χώρα έκρινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την πιθανότητα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μιλώντας στην εκπομπή Online του MEGA ενώ αναφορικά με τη διαπραγμάτευση εξέφρασε την ελπίδα ότι «βρισκόμαστε κοντά», εγείροντας όμως και αμφιβολίες για την δυνατότητα του πρωθυπουργού να φέρει σε πέρας το εσωτερικό της μέτωπο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε για την περίπτωση της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, εάν ο στόχος είναι να μείνει η χώρα σε μνημόνιο της ΕΕ «χωρίς πρόσθετο δάνειο μόνο με δεσμεύσεις, δεσμεύσεις χωρίς λεφτά έως τον Μάρτιο του 2016».
Για τη συμφωνία είπε πως θέλει να ελπίζει ότι είμαστε κοντά, «αλλά δεν ξέρω εάν ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτή την ατέρμονα διπλή διαπραγμάτευση που κάνει γιατί η διαπραγμάτευση εκεί με την Κομισιόν, με την κ. Μέρκελ, με τον κ. Ολάντ είναι ένα μέρος της διαπργμάτευσης το πιο εύκολο. Το πιο δύσκολο διεξάγεται εδώ στην Αθήνα, στην Ελλάδα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πορεύεται πέντε μήνες με την εντύπωση ότι κερδίζει ενώ χάνει και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μόνο με υπουργούς και βουλευτές, αλλά και με πολίτες, γιατί όπως είπαν ειπώθηκαν προεκλογικά ορισμένα πράγματα που αποδεικνύονται ψευδή.
Εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει να βρει το θάρρος να προχωρήσει» και μετράει δημοσκοπικά τι επίπτωση θα έχει η συμφωνία ή η ρήξη στο κοινό του. Συμπλήρωσε δε ότι «θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα που θα τα προσδιορίσει η κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση».
Αναφερόμενος όμως στα μέτρα που συζητώνται όπως η αύξηση του ΦΠΑ, οι παρεμβάσεις σε όλο το φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό, το εργασιακό, «όλα τα μέτρα που αποδίδουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι απολύτως αναγκαία» για να γίνει η συμφωνία, αλλά όπως είπε «αυτό θα ελέγχεται σταδιακά και δεν συνιστά έξοδο απο το μνημόνιο και δεν φθάνει».
Όπως είπε ωστόσο ο κ. Βενιζέλος, τον βάζει σε υποψία «η επιμονή του κ. Τσίπρα σε δυο μέτρα μόνο», ότι δεν θα δεχθεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα λέγοντας ότι «θα τα διασφαλίσει αλλά πίσω απο αυτά κρύβεται όλος ο άλλος κατάλογος μέτρων».
Εκτίμησε μάλιστα ότι «υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να είναι στο περιθώριο πτωχευμένη εντός ευρώ». Επισήμανε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσει η χώρα αυτό που έζησε η Κύπρος, εξηγώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλιοποιηθεί αλλά «πάντα μια χώρα έχει κινδύνους όταν χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας».
«Έχουν προσωπική ατζέντα Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου»
Για τον πρωθυπουργό είπε ότι έχει ο ίδιος προκαλέσει κάποια πρόσθετα «τεχνητά προβλήματα» όπως του Γ.Βαρουφάκη και της Ζ.Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι «έχουν προσωπική ατζέντα και έχουν διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή και περιμένουν στη γωνία τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης».
Ερωτηθείς για την συνεχιζόμενη συμπαράσταση του κόσμου προς την κυβέρνηση την παραδέχθηκε ότι υποστήριξε ότι είναι μειούμενη και εκτίμησε ότι δεν έχει μεταστραφεί «γιατί δεν θέλει κανείς να παραδεχθεί ότι έκανε ένα λάθος» για την την πολιτική εναλλακτική λύση ανέφερε ότι «δεν προκύπτει τόσο εύκολα μέσα σε πέντε μήνες».
Για το ενδεχόμενο εκλογών ανέφερε ότι δεν πιστεύει στην αριστερή παρένθεση, αλλά δεν πιστεύει και στην αδιατάραχτη ηγεμονία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Δεν είναι η πρώτη πιθανότητα, δεν μπορώ να το αποκλείσω» σημείωσε.
«Πρέπει να απελευθερώσουμε ψυχολογικά τους πολίτες, την ευθύνη την έχουνε αυτοί που είπαν τα ψέματα δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτό» ανέφερε.
Για κάποιες από τις απολύσεις στο Δημόσιο στην εποχή της διακυβέρνησής του είπε ότι «έγινε μια τρύπα στο νερό».
«Από την αρχή επέμενα ότι δεν πρέπει να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις με τυχαίες ομάδες, πάντα πίστευα και είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη ότι έπρεπε να αξιολογηθούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα όλοι ανεξαρτήτως θέσης και τελικά αυτό οδήγησε να καταστούν σύμβολα μια σκληρής πολιτικής μια ομάδα ανθρώπων που δεν έφταιγε και τίποτα» σημείωσε.
Αναγνώρισε ότι δεν απέδωσε και τώρα η κυβέρνηση «επαναφέρει τους πάντες» άρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη να πάρει κάποια μέτρα, «θα το χειριστεί και θα μας πει πως θα το χειριστεί».
Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ «βαθιά πικραμένος»
Για την εποχή της διακυβέρνησής του είπε ότι «προφανώς έχουμε πληρώσει το κόστος των πολύ δύσκολων αποφάσεων».
«Δικά μας παιδιά είναι αυτά που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την επανάληψη του πασοκικού ονείρου αλλά πρέπει να πούμε κάποια στιγμή ότι φθάσαμε σε ένα αδιέξοδο, ιδίως από το 2001 και μετά και κυρίως την περίοδο 2004-2009» σημείωσε.
Το ΠΑΣΟΚ είπε «κυβέρνησε την εποχή που ήταν εύκολα τα ψέμματα και ηττήθηκε μέχρι συντριβής την εποχή που είναι δύσκολη η αλήθεια» και συμπλήρωσε ότι «δύσκολα θα βρείτε Έλληνα άνω των 40 ετών που δεν ψήφισε κάποια στιγμή στη ζωή του ΠΑΣΟΚ» και πως «διεκδικεί την επανάληψη ενός ονείρου ο πολίτης, τον σέβομαι αλλά πρέπει να του πω την αλήθεια».
Ερωτηθείς για το πως νοιώθει που αποχωρεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι βαθιά πικραμένος.
Αναρωτήθηκε για το πως μπορεί να νιώσει κάποιος όταν έχει δαπανήσει «πέντε χρόνια που ισοδυναμούν με 50 λόγω πυκνότητας εξελίξεων» για να κάνει κάτι καλό για τον τόπο του και έχει φέρει στη χώρα του μείωση δημοσίου χρέους «κατά 180 δισ. ευρω σε όρους πραγματικούς» και «ο κόσμος πιστεύει όχι κακόπιστα αλλά επειδή αυτό έχει εισπράξει οτι έχεις μετάσχει σε μια κυβερνητική πολιτική που του έχει κάνει κακό».
«Πικρία», ανέφερε, «γιατί εχει αλλοιωθεί η σχέση μας με τους πολίτες» και παραδέχθηκε ότι αισθάνεται την ευθύνη λέγοντας μάλιστα ότι θαυμάζει αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη γιατί «επενδύουν χρόνο και κόπο στην επικοινωνία ενώ εμείς δουλεύαμε με το κεφάλι κάτω επί της ουσίας».
Τόνισε ότι ο κόσμος είναι πολύ αυστηρός με το ΠΑΣΟΚ και «πάρα πολύ επιεικής» με τη νέα κατάσταση, «εντυπωσιακά επιεικής».
Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε «πληρώνει την ηγεμονία του στην περίοδο της μεταπολίτευσης, ηγεμονία σήμαινε ότι εκφράζεις την εποχή και σε μιμούνται οι άλλοι αλλά βάζεις την σφραγίδα της εποχής και πληρώνεις το κόστος της εποχής».
Υπογράμμισε ότι παραιτήθηκε νωρίτερα από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ για να διευκολύνει την ανανέωση και τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο, μένει όμως όπως είπε μάχιμος στην πολιτική και προσπαθεί να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία «τι κάναμε και που βρισκόμαστε».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.