Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα - Karfitsa.gr
Οικονομία

Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Για ποιες κατοικίες δίνονται λύσεις

aftheretaΟυσιαστικές αλλαγές έρχονται στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργούν με γνώμονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στους βασικούς άξονες του υπό διαμόρφωση νόμου, που παρουσιάζει η εφημερίδα Τα Νέα, περιλαμβάνονται λύσεις για τις εξ αδιαιρέτου κατοικίες, επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων, μικρότερα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αύξηση των δόσεων και απλοποίηση των διαδικασιών δόμησης.

Επίσης, προωθείται η δημιουργία Παρατηρητηρίου Δομημένου Χώρου μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η υπάρχουσα και νέα δόμηση.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν ότι ο έλεγχος της δόμησης δεν μπορεί να γίνεται μόνο μέσω των Πολεοδομιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τη στελέχωσή τους, γι” αυτό σχεδιάζουν το Παρατηρητήριο Δομημένου Χώρου.

Ο υπό διαμόρφωση νόμος αγγίζει, πρώτη φορά, την εξ αδιαιρέτου δόμηση. Διευκρινίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα δεν δηλώνονται. Ο υπό διαμόρφωση νόμος θα δίνει το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν το ποσοστό που τους αναλογεί.

«Το πρώτο βήμα που σχεδιάζουμε είναι να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην εφημερίδα.  «Σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, απαιτείται από κοινού δήλωση όλων των ιδιοκτητών. Κι αν δηλώσει το ποσοστό του ένας από τους ιδιοκτήτες είναι σαν να παραδέχεται ότι έχει γίνει κατάτμηση του οικοπέδου, κάτι που απαγορεύεται».

toxrima.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ