Οι ένστολοι και… ο ΣΥΡΙΖΑ - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Οι ένστολοι και… ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι περιμένουν από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Tσίπρα

thema

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Η τελευταία μέρα του 2014 σηματοδότησε και το γεγονός ότι η χώρα μπήκε πρόωρα σε νέα προεκλογική περίοδο, μετά και την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σύνθεση της Βουλής, όπως αυτή προήλθε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Την ώρα που τα κόμματα ετοιμάζονται για έναν σύντομο, αλλά ταυτόχρονα σκληρό προεκλογικό αγώνα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των ενστόλων στην ανατροπή του προεκλογικού σκηνικού. Και αυτό γιατί το μέχρι τώρα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούσε πολύ στενά τις διεκδικήσεις τόσο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, όσο και των σωμάτων ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι ένστολοι στο Λευκό Πύργο, ανοίγοντας μάλιστα και το χορό των κινητοποιήσεων λόγω ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το παρών και μάλιστα με σημαντικά στελέχη. Την ευθύνη των θεμάτων στα σώματα ασφαλείας είχε αναλάβει την περίοδο της αντιπολίτευσης ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος βρισκόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην κινητοποίηση των ενστόλων στη Θεσσαλονίκη.

«Κοντός ψαλμός αλληλούια»

Το γεγονός ότι ο εργοδότης των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένει το κράτος όποια και αν είναι η κυβέρνηση επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Αξιωματικών αντισυνταγματάρχης, Ανέστης Τσουκαράκης. «Δεν μας ενδιαφέρει το όνομα ή το κόμμα αυτού που κυβερνάει. Ακόμα και το ΚΚΕ να έρθει στην κυβέρνηση εμείς θα ζητάμε να γίνονται αυτά που πρέπει να γίνονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαράκης. Όπως καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει κοντά το ενδεχόμενο η μέχρι τώρα αξιωματική αντιπολίτευση να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας. Ο κ. Τσουκαράκης σχολιάζοντας το εν λόγω γεγονός σημειώνει ότι «έχουν καταγραφεί οι καλές προθέσεις του εν λόγω κόμματος, προς όφελος της κοινωνίας και του δικού μας κλάδου. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν όσα έχουν υποσχεθεί. Δεν έχει τόση σημασία για εμάς η εναλλαγή στην εξουσία, όσο το να δημιουργείται μια προοπτική. Η θεωρία όμως απέχει αρκετά από την πράξη, επομένως κοντός ψαλμός αλληλούια». Όσο για το τι θα ζητήσουν από την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, τα αιτήματα παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδια. «Αυτό που ζητούμε οι στρατιωτικοί είναι αρχικά να υπάρχει αξιοκρατία στις μεταθέσεις, την εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές  των αποδοχών μας και πιο διαφανείς διαδικασίες στα ζητήματα καθορισμού της ιεραρχίας», εξηγεί ο κ. Τσουκαράκης, ενώ τονίζει: «Όποια και αν είναι η κυβέρνηση, εμείς θα είμαστε απέναντι».

Αστυνομικός… «Καλλικράτης»

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι προσδοκίες των αστυνομικών υπαλλήλων όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας αλλαγής ρότας στην κυβέρνηση. «Περιμένουμε πολλά από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχουν άλλωστε ειπωθεί στο παρελθόν», τονίζει ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόφιλος Παπαδάκης. Όπως λέει ο ίδιος στην «Κ», ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση θα είναι η αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων, αφού η ελληνική επικράτεια έχει γεμίσει με τμήματα, τα οποία όμως δεν είναι λειτουργικά, αφού δεν στελεχώνονται από έμψυχο δυναμικό. «Είναι αναγκαίο η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν αστυνομικό Καλλικράτη. Δεν γίνεται μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη να διαθέτει 15 αστυνομικά τμήματα ενώ την ίδια ώρα το μητροπολιτικό κέντρο του Παρισιού να έχει μόλις πέντε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ είναι ένα αναγκαίο ζήτημα, καθώς συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη δημιουργία του σώματος που πήρε τη θέση της Χωροφυλακής το 1984. «Από τότε αυτό που ζητάμε από την κάθε κυβέρνηση είναι να συμπεριληφθεί το επάγγελμα μας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το θέλουμε τουλάχιστον για ηθικούς λόγους», συμπληρώνει ο Θεόφιλος Παπαδάκης. Καταλήγοντας ο γραμματέας της ΕΑΥΘ, επισημαίνει ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να απαλλάξει από τα πάρεργα του αστυνομικούς, όπως πχ η έκδοση διαβατηρίων, να μην υπάρχουν οι περίφημες διμοιρίες των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις, όπως και να μην υπάρχουν χημικά αλλά και σωματική επαφή των πολιτών με τους αστυνομικούς. «Πρέπει να μπουν κάποια όρια, ο αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται στο δρόμο και να καταπολεμά το έγκλημα, όχι να γίνεται ασπίδα σε διαδηλώσεις ή ακόμα χειρότερα υπηρέτης των ΠΑΕ στα γήπεδα», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ