, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι φαλακροί άντρες δεν είναι γόνιμοι!

falakraΤελικά οι φαλακροί άντρες δεν είναι τόσο γόνιμοι όσο θα περίμενε κανείς. Mέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου που χάνουν τα μαλλιά τους, είναι πιο αρρενωποί αφού η τριχόπτωση είχε συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.
Σύμφωνα όμως με πορίσματα ερευνητών που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Dermatologica Sinica», η τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία, συγκεκριμένα στην ηλικία των 30 ετών, συσχετίζεται με τη μειωμένη γονιμότητα του άντρα.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», δερματολόγοι και ειδικοί στο θέμα της τεκνοποίησης, που μελέτησαν τη σχέση γονιμότητας και τριχόπτωσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο όγκος του παραγόμενου σπέρματος ήταν έως και 60% χαμηλότερος σε άντρες με ήπια έως σοβαρής μορφής τριχόπτωση με τους ερευνητές να αποδίδουν τη αρνητική επίδραση στο σπέρμα σε ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με την απώλεια των μαλλιών.
Η φαλάκρα -ή ανδρογενετική αλωπεκία, όπως είναι ο επιστημονικός όρος- είναι η συνηθέστερη μορφή τριχόπτωσης σε άντρες και γυναίκες.
Συνήθως εξελίσσεται σε πλήρη απώλεια των μαλλιών και πλήττει κυρίως άντρες, άνω των 50 ετών αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμη και κατά την εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Οι ερευνητές διενήργησαν έρευνα σε μία ομάδα ανδρών με μέση ηλικία τα 31 έτη με φυσιολογικό ρυθμό απώλειας μαλλιών και με ήπια έως σοβαρής μορφής τριχόπτωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης παράγουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και γενικώς ο όγκος του παραγόμενου σπέρματος είναι μειωμένος κατά μέσο όρο κατά 20%.
Αν και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν ενοχοποιηθεί ως η αιτία απώλειας των μαλλιών, το ζήτημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο καθώς πρόβλημα τριχόπτωσης ακόμη και σε νεαρή ηλικία παρατηρείται και σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό τους.
Για τους επιστήμονες, η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που προκύπτει από την αλληλεπίδραση γενετικών και ορμονικών παραγόντων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.