, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οι ικανές, νέες και… ωραίες της ΟΝΝΕΔ

Της Χρύσας Κυριακού

Μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ των δουλειών τους και της Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Το πρωί στις υποχρεώσεις τους και το απόγευμα με τα υπόλοιπα μέλη της ΟΝΝΕΔ τρέχουν για να διοργανώσουν εκδηλώσεις, φιλανθρωπικά gala και κοινωνικές δράσεις, αναδεικνύοντας έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο της οργάνωσης. Η «Κ» συνάντησε τη Μαρία Γραμματίκη, τη Βέρα Παπαδοπούλου και την Έλενα Αποστολίδου, εθελόντριες της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης οι οποίες μας παρουσιάζουν όλα όσα έχουν καταφέρει το τελευταίο τρίμηνο όπου η οργάνωση έχει καταγράψει μια ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα.

Όπως λένε στελέχη της γαλάζιας νεολαίας φαίνεται πως οι επιλογές του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Θοδωρή Καραγιάννη για άνοιγμα στη κοινωνία και η εμπιστοσύνη στο γυναικείο φύλο αποδίδει καρπούς. Άλλωστε, οι τρεις εθελόντριες με τη μέχρι τώρα δράση τους αποδεικνύουν ότι έχουν όρεξη, ζήλο και διάθεση για δουλειά και όπως λένε χαρακτηριστικά οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα. «Στόχος μας είναι να βγει η ΟΝΝΕΔ στην κοινωνία. Να είμαστε στους δρόμους και όχι κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους συζητώντας. Οι λύσεις είναι έξω κοντά στους συνανθρώπους μας», αναφέρουν.

Μαρία Γραμματίκη

maria grammatikiΗ Μαρία είναι 27 χρονών, γιατρός και τη βρίσκουμε καθημερινά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου πραγματοποιεί την ειδικότητά της μαζί με το μεταπτυχιακό της. Περνά όμως και πολλές ώρες στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, όπου σχεδιάζει και υλοποιεί όλα τα θέματα υγείας. Όταν της προτάθηκε να αναλάβει το συγκεκριμένο τομέα, η Μαρία δεν το σκέφτηκε πολύ για να απαντήσει. Το ναι ήταν η μοναδική απάντηση που μπορούσε να δώσει και αμέσως ξεκίνησε να σκέφτεται τι θα προτείνει και τι θα κάνει. Τη Μαρία τη συναντήσαμε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μας μίλησε για τις μέχρι τώρα δράσεις της γαλάζιας νεολαίας. Στο πρόσωπο της είναι έντονα ζωγραφισμένη η ικανοποίηση για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και η όρεξη για περισσότερη δουλειά. «Όλοι μαζί καταφέραμε να στηρίξουμε τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ για τον περιορισμό της εξάπλωσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και για την ενίσχυση της προσπάθειας απεξάρτησης συνανθρώπων μας από ναρκωτικές ουσίες. Συνεργαστήκαμε ενεργά με τους Γιατρούς του Κόσμου και συλλέξαμε ιατροφαρμακευτικό υλικό από πολλά φαρμακεία της πόλης, διευκολύνοντας τους  γιατρούς να καταπολεμήσουν ελλείψεις του συστήματος υγείας και ταυτόχρονα περνώντας στους συμπολίτες μας το μήνυμα πως το δικαίωμα στην υγεία δεν έχει χρώμα, περιορισμούς και διαφορετικές ταχύτητες», αναφέρει και συμπληρώνει: «Διοργανώσαμε επίσης σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εθελοντική αιμοδοσία και προσκάλεσαμε όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν σε αυτήν. Συμπέρασμα: Οι  Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν τις παραπάνω δράσεις μας και δείξανε ότι Εθελοντισμός, προσφορά στο συνάνθρωπο και πολιτική, είναι τρία στοιχεία τα οποία οφείλουν να συνδυάζονται  ουσιαστικά».

Όταν τη ρωτάμε γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι περισσότεροι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα κόμματα μας απαντά ότι «οι επιλογές των συνομηλίκων μου θεωρώ πως είναι δύο. Ανάληψη ευθύνης μέσα από την προσωπική ενασχόληση με τα κοινά και ενεργή συμμετοχή, ή από την άλλη πλευρά αδράνεια που ταυτίζεται με ενεργή συνενοχή σε όσα διατελέστηκαν σε βάρος μας. Εμείς  διαλέξαμε τον πρώτο δρόμο. Και θέλουμε συνοδοιπόρους». Όπως λέει γνωρίζει ότι το πολιτικό σύστημα αναμφισβήτητα νοσεί. «Η λύση όμως θα δοθεί μέσα από τον αέρα ανανέωσης και αυτόν τον αέρα θα προσπαθήσουμε να εμφυσήσουμε στα στενά της Θεσσαλονίκης», σχολιάζει.

Έλενα Απoστολίδου

elena apostolidouΗ Έλενα Αποστολίδου είναι 23 χρονών με σπουδές Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το τελευταίο χρόνο προσπαθεί να ανοίξει τη δική της εταιρεία, καθώς επαγγελματικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στον τομέα της. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, ενώ όπως λένε οι υπόλοιποι ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ δεν… υπάρχει ίδρυμα που να μην ξέρει την Έλενα. Τη συναντήσαμε σε κεντρικό καφέ της πόλης και μας μίλησε για την ενασχόλησή της με την ΟΝΝΕΔ αλλά και τον εθελοντισμό. «Ασχολήθηκα με τη ΔΑΠ στα φοιτητικά μου χρόνια, όπου έμαθα πολλά πράγματα και απέκτησα πρωτόγνωρες εμπειρίες. Εδώ και 4 μήνες ανέλαβα στην ΟΝΝΕΔ τον τομέα γυναικείων θεμάτων και ισότητας, ζητώντας μάλιστα επίμονα να παραμείνει ενεργός ο τομέας αυτός», τονίζει. Τη ρωτάμε πως βλέπει τις γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική. Δείχνει να δυσανασχετεί με όσους υποτιμούν κατά κάποιο τρόπο το γυναικείο φύλο. «Υπάρχει ένα στερεότυπο «κολλημένο» στη συνείδηση των Ελλήνων να μην εμπιστεύονται γυναίκες στη πολιτική, κάτι που δυστυχώς ενισχύει και η στάση των ίδιων των γυναικών που ψηφίζουν. Θεωρεί λανθασμένη νοοτροπία το ότι τα τελευταία χρόνια όλα τα παραγωγικά υπουργεία και τις θέσεις ευθύνης τις αναλάμβαναν μόνο άντρες» λέει και προτρέπει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά σε αυτή την κρίσιμη φάση να εμπιστευτεί το «γυναικείο μυαλό» για τη μεθοδικότητα που το διακρίνει.

Η Έλενα μα αναφέρει τους στόχους της. «Μέσα από τη δράση της στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης πέρα από τη προσπάθεια να προστατέψει τη γυναίκα, είναι να αναδείξει όλες τις ανισότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Πάγια άποψη της είναι ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης περιουσίας πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, μόνο έτσι η κοινωνία προχωράει και μόνο έτσι θα δοθεί η λύση στη κρίση, αν επιτρέψουμε το καθένα να διεκδικήσει το όνειρο του ξεκινώντας από τη ίδια βάση.

Η ίδια μας δηλώνει μάλιστα ότι αποφάσισε να ασχοληθεί τόσο ενεργά, γιατί πίστεψε ότι μόνο έτσι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα βγούνε νέα άτομα στο προσκήνιο. «Δεν γίνεται στις μέρες μας να ακούμε συνέχεια τα ίδια πρόσωπα με τις ίδιες λογικές. Οι νέοι από το να γκρινιάζουν στις καφετέριες είναι καλύτερα να δείχνουν ότι έχουν φωνή, γιατί η λύση είναι στη δράση και όχι στην αντίδραση», συμπληρώνει.

Βέρα Παπαδοπουλου

vera papadopoulouΗ 24χρονη Βέρα είναι φαρμακοποιός και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Τούμπα, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Τη συναντήσαμε στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, όπου σχεδίαζε μια ακόμη δράση της γαλάζιας νεολαίας. Μας υποδέχεται με χαμόγελο και μας μιλά για την ενασχόλησή της με τη φαρμακευτική αλλά και την απόφασή της να συμμετέχει στην ΟΝΝΕΔ. «Ήθελα να ασχοληθώ με μία ανθρωποκεντρική επιστήμη και για αυτό το λόγο επέλεξα να φοιτήσω στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ. Όσο για το μικρόβιο της πολιτικής; Αυτό το είχα από τα μαθητικά μου χρόνια, καθώς  συμμετείχα στα όργανα εκπροσώπησης των μαθητών των 5-μελών και 15-μελών συμβουλίων. Ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο, ξεκίνησα την ενεργή ενασχόληση με τα κοινά, και συγκεκριμένα με τον φοιτητικό συνδικαλισμό», τονίζει. Τη ρωτάμε για τη γενιά της και την πολιτική και μας απαντά ότι «πάντα πίστευα ότι οι νέοι πρέπει να είναι μέρος της λύσης». «Η αλήθεια είναι πως μου έτρωγε πολύ χρόνο και από την προσωπική μου ζωή και από τα μαθήματα μου. Ανταμοίβεσαι όμως για τον κόπο σου, όταν δέχεσαι τα «ευχαριστώ»  των συμφοιτητών σου. Συμμετέχοντας στον φοιτητικό συνδικαλισμό, σίγουρα στιγματίζεσαι αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για την κακοπροαίρετη κριτική και να μην πτοείσαι» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «το να βοηθάς και να λύνεις προβλήματα, δεν αφορά τον χώρο που μπορείς να το κάνεις, αλλά κυρίως το να έχεις τα «κότσια» να βγαίνεις μπροστά ακόμα και όταν έχεις απέναντι σου την άρνηση».

Η Βέρα φέτος αποφάσισε να ασχοληθεί με την ΟΝΝΕΔ καθώς, όπως μας λέει, με την αποφοίτηση της από το Πανεπιστήμιο, δεν ήθελε να σταματήσει η ενασχόληση της με τα κοινά. «Προσωπικά προτιμώ, τις ελεύθερες μου ώρες, να τις περνώ δημιουργικά προσπαθώντας να επηρεάσω το περιβάλλον που ζω. Και αυτός και είναι και ο λόγος που πιστεύω πως αν και εργαζόμενη, ανέλαβα τον τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης», τονίζει. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, που ανέλαβε το νέο συντονιστικό γραφείο, οι γαλάζιοι νεολαίοι είχαν  την ευκαιρία να βοηθήσουν εκατοντάδες συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. «Όλες αυτές οι δράσεις μας ανάγκασαν να βγούμε στο δρόμο και να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα εκεί που οι άλλοι δε τολμάνε να «πατήσουν». Εξάλλου η κοινωνική ευαισθησία λύνεται με πράξεις όχι με λόγια», μας λέει τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι από τους καναπέδες των σπιτιών μας δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο. «Θεωρώ πως αν δεν βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι σαν να μη αφήνεις κάτι πίσω σου. Πόσο μάλλον στις εποχές που περνάμε σαν κοινωνία και ιδίως η νεολαία», καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.