Οι ηλικιωμένοι «γυρνάνε την πλάτη τους» στον Αλέξη Τσίπρα - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Οι ηλικιωμένοι «γυρνάνε την πλάτη τους» στον Αλέξη Τσίπρα

Πως ένας 40χρονος πρωθυπουργός «χρησιμοποιεί τους ηλικιωμένους για...τις συμφωνίες»

kafeneio1

της Γιώτας Ρουμελιώτη

Aγανακτισμένοι εμφανίζονται ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι εξαιτίας των «κατοχικών καταστάσεων» -όπως χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ημέρες- και γυρνάνε την πλάτη τους τόσο στην κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και στις κατευθύνσεις για ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, καθώς οι ίδιοι θα πούνε ΝΑΙ σε ένα δημοψήφισμα που- όπως αναφέρουν- δεν έχουν καταλάβει για ποιον λόγο γίνεται , ποιο είναι το ερώτημα και ποιες οι συνέπειες.
Την πρώτη μέρα της χρεοκοπίας της χώρας, λόγω της μη καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ, το Karfitsa.gr βρέθηκε σε καφενείο στο Καπάνι όπου συχνάζουν συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι. Το κλίμα που επικρατεί είναι αμήχανο, καθώς το άγχος και ο φόβος μήπως χάσουν τις συντάξεις τους, τους έχει καταβάλει. Μάλιστα, οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι οι σημερινές καταστάσεις με τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές στα ΑΤΜ, τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι κάτι παραπάνω από Κατοχή, καθώς όπως λένε «κλειστές τράπεζες δεν είχαμε ούτε στην Κατοχή».

kafeneio2

«Πάει η Ελλαδίτσα μας!»

«Δεν πάμε καθόλου καλά. Πάμε ολοταχώς στην πτώχευση. Πάει η Ελλαδίτσα μας. Την κατέστρεψαν. Από το 1941 και μετά, αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση. Ο κόσμος δεν πρέπει να πιστεύει στους πολιτικούς που λένε άλλα ντ’ άλλων. Τι να κάνει ο κόσμος; Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», δηλώνει στο Karfitsa.gr o 78χρονος συνταξιούχος κ.Ευάγγελος και συμπληρώνει: «Αυτή η κυβέρνηση μας έχει ρημάξει. Δεν τους θέλουμε πια. Μας έχουν αφήσει χωρίς λεφτά!».

«Το ερώτημα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο Ευρώ»

«Πήγα να πάρω σήμερα την σύνταξη και δεν την πήρα. Πήγε ο φίλος μου και την πήρε. Τι πράγματα είναι αυτά; Θα μας βάλουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Ένας θεός ξέρει πότε θα πάρω τη σύνταξή μου. Θα ψηφίσω ΝΑΙ γιατί αν έρθει το ΟΧΙ μας περιμένει μεγάλη φουρτούνα. Δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι το ερώτημα. Ποια είναι τα μέτρα; Εμείς το καταλαβαίνουμε σαν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ», δηλώνει ο 87χρονος συνταξιούχος Ζαχαρίας Ζαχαρίου και συμπληρώνει: «Η γυναίκα μου είναι σε κατάσταση ακινησίας και θέλει βοήθεια. Παίρνει ένα μικρό βοήθημα και ούτε αυτό μπορούμε να βγάλουμε. Δεν ζητάω πολλά πράγματα. Τα λεφτά μου θέλω. Τη σύνταξη που δικαιούμαι. Δουλεύαμε 40 χρόνια, ζοριστήκαμε και υποφέραμε και τώρα δεν μπορούμε να τα χαρούμε. Είμαστε χωρίς λεφτά. Τα δικά μας τα λεφτά. Αν βγει το ΟΧΙ οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν. Αν βγει το ΝΑΙ πιστεύω ότι θα ανοίξουν. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ψηφίσει ΝΑΙ».

kafeneio3«ΝΑΙ γιατί δεν θέλουμε Κατοχή και κούρεμα καταθέσεων»

«Ούτε αυτοί δεν ξέρουν τι είναι το δημοψήφισμα. Το μόνο που ξέρουν είναι το πώς θα μας πάνε στη δραχμή. Θα ψηφίσουμε ΝΑΙ. Δεν θέλουμε ούτε να γυρίσουμε στη δραχμή, ούτε να μας κουρέψουν τις καταθέσεις, γιατί αυτό θα κάνουν. Δουλέψαμε τόσα χρόνια και θα μας τα φάνε αυτοί; Aπό το 15μελες δεν γίνεται να κυβερνήσεις έναν τόπο… Μας χρησιμοποιούν γαι τους σκοπούς τους και τις συμφωνίες τους. Γενικά δεν κυβέρνησε κανένας που να αγαπάει την Ελλάδα. Την τσεπούλα τους αγαπούσαν και τα χρήματά τους που τα έβγαλαν στο εξωτερικό. Ακόμα και το 1940 οι τράπεζες ήταν ανοιχτές. Κατοχή έχουμε τώρα που δεν μπορούμε να βγάλουμε τα λεφτά μας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», λέει ο 70χρονος συνταξιούχος Δημήτριος Ιγνατιάδης.

«Αλλοίμονο στους νέους»

«Έχουμε τελειώσει σαν χώρα. Αλλοίμονο στους νέους γιατί αυτοί θα δυσκολευτούν πάρα πολύ. Δεν έχει καταλάβει κανείς ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Έχουμε την αίσθηση ότι είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ. Φταίμε κι εμείς γιατί τους ψηφίζουμε. Αυτό είναι συνέπεια της μη αντίδρασης του λαού τα προηγούμενα χρόνια. Δεν κάναμε τίποτα και τα δεχόμασταν όλα αμαχητί. Φταίμε που τους ψηφίζουμε και ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις», αναφέρει ο 65χρονος κ.Σωτήρης.

«Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ τα μέτρα θα είναι σκληρά»

«Αυτό που γίνεται δεν έχει γίνει ούτε στην Κατοχή, Έχω ζήσει την Κατοχή και δεν είχαμε κλειστές τράπεζες. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Είτε γίνει, είτε δεν γίνει συμφωνία, θα παρθούν πολύ σκληρά μέτρα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό. Είτε ΟΧΙ, είτε ΝΑΙ τα μέτρα θα μας τσακίσουν. Η Ευρώπη είναι πολύ σκληρή και στην ουσία μας κυβερνάνε οι τραπεζίτες. Ο κόσμος θα βιώσει δύσκολες στιγμές. Να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν. Αυτό να γίνει», λέει ο 76χρονος κ. Ιπποκράτης.

petros«Από τη Δευτέρα έχουμε άγχος και εντάσεις»

Το τεταμένο κλίμα, το άγχος και ο φόβος είναι το γενικό κλίμα που δίνει και ο υπάλληλος του καφενείου, Πέτρος Ναουμίδης, ο οποίος αναφέρει ότι η πλειονότητα από τους συνταξιούχους και τους ηλικιωμένους θα ψηφίσουν ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα. «Πάμε σε δημοψήφισμα χωρίς να έχουμε ούτε σαφές ερώτημα, ούτε σαφείς συνέπειες της επιλογής μας. Δεν μας έχει πει κανείς το παραμικρό. Οι συνταξιούχοι θα ψηφίσουν ΝΑΙ γιατί είναι θέμα της επιβίωσής τους. Δεν μπορούνε να αντέξουν παραπάνω. Από την Δευτέρα η κατάσταση έχει αγριέψει. Έρχονται στο καφενείο και είναι όλοι αγχωμένοι, όπως είμαι και εγώ. Δημιουργούνται εντάσεις λόγω της κατάστασης», λέει και συνεχίζει αναφορικά με την κίνηση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο κατάστημα: «Έρχονται και μας λένε ότι θα κόψουν τον καφέ που έχει 1,50 ευρώ και είναι η μόνη τους διασκέδαση. Είμαστε και εμείς σε δύσκολη κατάσταση. Αν πέσει η πελατεία μας πως θα συνεχίσει το μαγαζί να λειτουργεί με υπαλλήλους;».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ